Connect with us

Πολιτική

Κόντρα Μητσοτάκη με Τσίπρα στη Βουλή: «Δεν ζητήσατε ποτέ συγγνώμη για το Μάτι και τη Μάνδρα»

Published

on

«Θα αναλάβετε ποτέ καμία ευθύνη;» είχε αναρωτηθεί νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την ομιλία Στυλιανίδη στη Βουλή – «Αδύναμος κρίκος» η Αττική Οδός, είπε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας – Τι ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός για την αποζημίωση των 2.000 ευρώ

Σφοδρή αντιπαράθεση εκτός προγράμματος μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα εκτυλίχθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός, αλλά και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσήλθαν στην αίθουσα της Ολομέλειας προκειμένου να ακούσουν την τοποθέτηση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη.

Αμέσως μετά την τοποθέτηση του υπουργού, ο κ. Τσίπρας ζήτησε τον λόγο και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι η συγγνώμη που απηύθυνε προς τους πολίτες για τις συνέπειες τις πρόσφατης κακοκαιρίας ήταν προσχηματική. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε τις καταγγελίες της κυβέρνησης κατά της διαχειρίστριας εταιρείας της Αττικής Οδού.

«Έχετε αντιληφθεί κ. Τσίπρα ότι η υποχρέωση της Αττικής Οδού να αποζημιώσει κάθε όχημα που εγκλωβίστηκε με 2 χιλιάδες ευρώ δεν αναιρεί το δικαίωμα του κάθε πολίτη να προσφύγει στην Δικαιοσύνη και να διεκδικήσει οτιδήποτε παραπάνω κρίνει; Ούτε αφαιρεί το δικαίωμα του κράτους να προσφύγει κατά της εταιρείας για να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον. Αυτό μπορούμε σήμερα να το κάνουμε, γιατί υπάρχει ο νόμος της ΝΔ, που προβλέπει ότι το κράτος μπορεί να διεκδικήσει αποζημιώσεις από τους παραχωρησιούχους» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Advertisement

Και προσέθεσε: «Αναφερθήκατε στις 2 συσκέψεις που έγιναν για την προετοιμασία ενόψει της κακοκαιρίας και αναφερθήκατε στην μη τήρηση πρακτικών. Ποιος έχει δίκιο λέτε; Η Αττική Οδός – παίρνοντας το μέρος της – ή το υπουργείο; Δεν μου λέτε; Αν τα έκαναν καλά οι Αττικές Διαδρομές, γιατί παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος και γιατί δέχθηκε τις αποζημιώσεις; Επαναλαμβάνω, μου προκαλεί μεγάλα ερωτήματα η στήριξη που παρέχετε σε μια ιδιωτική εταιρεία, όταν αυτή είναι σαφές ότι εχει μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για όσα συνέβησαν».

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας και στην προσπάθεια του κ. Τσίπρα να πάρει ρεβάνς για την κριτική που είχε δεχθεί μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, είπε: Δεν ζητήσατε ποτέ συγγνώμη ούτε για το Μάτι ούτε για τη Μάνρδα. Αναλάβατε μετά από κάποιους μήνες, απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο της ΔΕΘ, την πολιτική ευθύνη. Συγγνώμη δεν ζητήσατε ποτέ. Δεν είχα πρόθεση να επαναφέρω την συζήτηση σε μια τραγική στιγμή για την χώρα. Σε συμβάν που στιγμάτισε την συλλογική συνείδηση. Μιλάτε εδώ για ήθος και ύφος. Η κριτική που σας ασκήσαμε δεν ήταν πρωτίστως για το γεγονός ότι μια φωτιά στέρησε την ζωή σε 100 συμπολίτες μας ή ότι δεν κάνατε εκκένωση. Δεν ήταν γι’ αυτό. Τα έχετε ξεχάσει. Ήταν για το άθλιο σόου που στήσατε εκείνο το βράδυ, ενώ γνωρίζατε ότι υπάρχουν νεκροί και ρωτούσατε δήθεν πότε πετάνε τα αεροπλάνα. Ήταν η συγκάλυψη κ. Τσίπρα και το ύφος και ήθος της δικής σας εξουσίας που στιγμάτισε και ενεγράφη στην συνείδηση του λαού».

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα λάθη που έγιναν κατά την διαχείριση της κρίσης, είπε μεταξύ άλλων: «Πιστεύω ότι ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης την επόμενη φορά δεν θα λάβει μετρητοίς τις διαβεβαιώσεις που θα έχει. Θα το ψάξει περισσότερο, γιατί αυτός είναι ο ρόλος και η δουλειά του».

Κατά την πρωτολογία του ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Αναφερθήκατε σε δήθεν προσχηματική συγγνώμη. Προτιμώ να πω συγγνώμη ακόμα και αν χαρακτηριστεί προσχηματική από το να μην πω όπως κάνατε εσέις. Από εσάς δεν ακούσαμε συγγνώμη όταν χάθηκαν 100 άνθρωποι στη Μάνδρα και το Μάτι».

Κ. Μητσοτάκης (Πρωθυπουργός) (Συζήτηση πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης) (29/01/2022)

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Ζητήσατε, είπατε, συγγνώμη. Δεν κατάλαβα να μας είπατε που κάνατε λάθος. Πού κάνατε λάθος; Γιατί ζητήσατε συγγνώμη;» και πρόσθεσε σε άλλο σημείο: «Η εταιρεία της Αττικής Οδού άλλα λέει. Λέει ότι σας είπε να σταματήσει την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων. Και εσείς μας λέτε ότι δεν υπάρχουν πρακτικά. Είναι δυνατόν να μην έχετε καταγράψει τι πρότεινε ο κάθε ένας στην σύσκεψη που κάνατε; Και θέλετε μετά να σας πιστέψουμε; Ή είστε κατσαπλιάδες ή λέτε ψέματα για να αποφύγετε την ευθύνη. Η συγγνώμη είναι προσχηματική και θα σας κρίνει ο λαός».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, υπογράμμισε: «Την προηγούμενη Δευτέρα χιλιάδες συμπολίτες έμειναν εγκλωβισμένοι για ώρες στα αυτοκίνητα τους. Στην Μεσογείων , Κατεχάκη κ.α. Αυτοί οι άνθρωποι από ποιον θα αποζημιωθούν; Ο τρόπος που μιλήσατε αποδεικνύει την προσχηματική σας συγγνώμη. Εξηγήστε μας τι κάνατε λάθος και πως θα το διορθώσετε. Μας λέτε ότι φταίει η ιδιωτική εταιρεία. Αλήθεια εσείς δεν είστε της άποψης ότι οι υποδομές πρέπει να είναι ιδιωτικές; Θα κρίνει ο λαός».

Advertisement

«Για τις προκλητικές αιχμές που αφήνετε ότι δήθεν εμείς υπερασπιζόμαστε μια ιδιωτική εταιρεία, σας απαντάμε ότι κάθε εταιρεία λειτουργεί σε πλαίσιο και συμβατικές υποχρεώσεις και δεν μπορεί ιδίως ο πρωθυπουργός να διαμεσολαβεί προκειμένου να διαμορφώνει το πλαίσιο εντός του οποίου η εταιρεία θα ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις. Οφείλατε αντί να τηλεφωνείτε στον πρόεδρο της εταιρείας να αφήσετε την νομική διαδικασία ανοικτή για κάθε πολίτη όπως ορίζει ο νόμος. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και έχει νόμους» είπε ο κ. Τσίπρας για την Αττική Οδό, για να προσθέσει: «Από την συζήτηση διαπιστώνω για ακόμα μια φορά ότι επιχειρείτε να υπεκφύγετε τον ευθυνών σας με λαθροχειρίες. Αδιανόητο ότι δεν είχατε καταγεγραμμένα πρακτικά για μια κρίσιμη διάσκεψη στην οποία μετείχαν αυτοδιοικητικοί, υπουργοί κ.ά. Η παραχωρισιούχος εταιρεία ισχυρίζεται σήμερα κάτι άλλο. Πως θα το αποδείξετε;».

Αναφορικά με το Μάτι, είπε: «Σε δύσκολες στιγμές για την δική μου κυβέρνηση ανέλαβα την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκαν υπουργοί. Εσείς τότε τι λέγατε κ. Μητσοτάκη; Λέγατε ότι δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη δίχως παραιτήσεις. Θα πληρώσετε τώρα με το ίδιο νόμισμα τα δικά σας καμώματα. Την δική σας στάση. Εδώ είμαστε όλοι και κρινόμαστε».

Α.Τσίπρας (Πρόεδρος ΣΥ.ΡΙΖ.Α) (Συζήτηση πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης) (29/01/2022)

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Στυλιανίδης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, είχε σταθεί στα λάθη που έγιναν την περασμένη Δευτέρα στην Αττική Οδό, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στη διαχειρίστρια εταιρεία. Είχε επισημάνει ακόμη ότι υπήρχε σχέδιο, αλλά όχι συντονισμός, ενώ χαρακτήρισε ήρωες όσους απεγκλώβισαν 3.5000 πολίτες και δεν είχαμε νεκρούς.

«Αδύναμος κρίκος» η Αττική Οδός - Ήρωες τα παιδιά που απεγκλώβισαν 3500 πολίτες» Χρήστος Στυλιανίδης

Πολιτική

Ελληνική Λύση: «O πρωθυπουργός δεν βρήκε ούτε πέντε λεπτά για να απαντήσει στον προκλητικό Κροάτη Πρόεδρο»

Published

on

«Δυστυχώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βρήκε ούτε 5 λεπτά εθνικής αξιοπρέπειας για να απαντήσει στον προκλητικό Κροάτη Πρόεδρο» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση, για τις δηλώσεις του προέδρου της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς.

«Έχουν συμπληρωθεί 24 ώρες από την ιταμή πρόκληση του Κροάτη Προέδρου που συνιστούν ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά θέματα της πατρίδας μας και μάλιστα στην λειτουργία της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Σε οποιαδήποτε κυρίαρχη χώρα ο πρωθυπουργός θα είχε ήδη απαντήσει λέγοντας ότι δεν ανέχεται ουδεμία παρέμβαση στην λειτουργία της δικαιοσύνης και αν χρειαστεί, όχι μόνον 100 αλλά εκατοντάδες εμπλεκόμενοι θα συλληφθούν και θα προφυλακιστούν έως ότου εξιχνιαστεί ο φόνος του Έλληνα και εντοπιστεί το σύνολο των φυσικών και ηθικών αυτουργών» αναφέρει η Ελληνική Λύση.

«Δυστυχώς, ο ευρισκόμενος σε “αδιάκοπες διακοπές”, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν βρήκε ούτε 5 λεπτά εθνικής αξιοπρέπειας για να απαντήσει στον προκλητικό Κροάτη, όπως δεν βγήκε για να υπερασπίσει τον Φρέντι Μπελέρη που κρατείται παράνομα στα κάτεργα του Ράμα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Advertisement
Continue Reading

Πολιτική

Νίκος Ανδρουλάκης: H σιωπή του πρωθυπουργού μεγαλώνει περισσότερο την αγανάκτηση της ελληνικής κοινωνίας

Published

on

«Οι ταμπέλες του “επιτελικού κράτους” και του “πολυδύναμου εκσυγχρονισμού”, που τόσο αυτάρεσκα χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, αποδεικνύονται τις πρώτες εβδομάδες της διακυβέρνησής της ότι είναι το επικοινωνιακό περιτύλιγμα ενός συγκεντρωτικού και αναποτελεσματικού τρόπου διακυβέρνησης» επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σε δήλωσή του.

«Όταν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ομολογεί ότι το υπουργείο του από την ίδρυσή του εδώ και δύο χρόνια δεν έχει ευδιάκριτο οργανόγραμμα και δεν μπορεί να διοικηθεί, άραγε ποιον ψέγει αν όχι τους προκατόχους του υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας;

Βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου φυλάσσονται υπερσύγχρονα πολεμικά συστήματα, αποδεικνύονται ανοχύρωτες, όταν μια πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή οδηγεί σε επικίνδυνες εκρήξεις πυρομαχικών.

Και τέλος το νέο τραγικό γεγονός, η δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Advertisement

Παρά τις προειδοποιήσεις των κροατικών αρχών, την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών εκ μέρους της UEFA και τη γνωστοποίηση από τις αρχές του Μαυροβουνίου μέχρι και των αριθμών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων με τα οποία ταξίδευαν οι χούλιγκαν, διακόσιοι ακροδεξιοί διέσχισαν ανεμπόδιστα τη χώρα σε κομβόι και δολοφόνησαν ένα νέο άνθρωπο στο κέντρο της Αθήνας, με τις αρμόδιες αρχές σε ρόλο παρατηρητή» πρόσθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης και κατέληξε στη δήλωσή του στην εφημερίδα «Το Βήμα»:

«Οι πολιτικές ευθύνες είναι αυταπόδεικτες και γίνονται ακόμη βαρύτερες όταν επιστρατεύεται ως δικαιολογία ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Οικονόμου δεν γνώριζε τι συνέβαινε.

Η προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών αλλά και η σιωπή του πρωθυπουργού μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο την αγανάκτηση της ελληνικής κοινωνίας».

ΠΗΓΗ

Advertisement
Continue Reading
Advertisement

Trending