Connect with us

Αγροτικά Νέα

Αναστέλλονται τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια για το ΟΣΔΕ

Published

on

Aναβάλλεται για έναν χρόνο η υποχρέωση προσκόμισης ηλεκτρονικών μισθωτηρίων από τους παραγωγούς για τη δήλωση ΟΣΔΕ, αποκαλύπτει στην «ΥΧ» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, σημειώνοντας ότι, αφουγκραζόμενος τις ανησυχίες των αγροτών και λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που υπάρχουν, έκρινε αναγκαίο να δώσει την παράταση αυτή.
Ξεκαθαρίζει, ωστόσο, ότι η ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών θα προχωρήσει κανονικά, καθώς σε καμία περίπτωση το ΥΠΑΑΤ «δεν θα κάνει πίσω σε θέματα διαφάνειας και αξιοπιστίας». Ο ίδιος προειδοποιεί ότι φέτος «τόσο τα ηλεκτρονικά όσο και τα χειρόγραφα μισθωτήρια θα τύχουν εξαντλητικών ελέγχων. Κυρίως, δε, τα χειρόγραφα».
Η παρέμβαση του υπουργού σημαίνει ότι φέτος για την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ 2022 ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα δεχτεί κανονικά και τα χειρόγραφα μισθωτήρια, όπως κατά το παρελθόν. Η υποχρέωση υποβολής ηλεκτρονικών μισθωτηρίων ουσιαστικά θα ισχύσει για την υποβολή της ΕΑΕ έτους 2023. Όπως εξηγεί ο κ. Λιβανός, με τον τρόπο αυτόν δίνεται αρκετός χρόνος στους παραγωγούς να διευθετήσουν τις εκκρεμότητές τους και να συμμορφωθούν με τη νέα διαδικασία.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που υπεγράφη τον περασμένο Μάιο, οι δικαιούχοι που θα υπέβαλλαν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης έτους 2022 ήταν υποχρεωμένοι να δηλώσουν το σύνολο της εκμετάλλευσής τους, όπως αποτυπώνεται:
✱ Για τα ιδιόκτητα: Στην περιουσιακή δήλωση στοιχείων ακίνητων Ε9.
✱ Για τα μισθωμένα: Στη δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας μέσω εφαρμογής της ΑΑΔΕ ανεξαρτήτως ποσού μισθώματος και από μηδενικό ποσό μίσθωσης, σύμφωνα με το χρονικό διάστημα μίσθωσης, που προβλέπεται στο άρθρο 634 του Αστικού Κώδικα (ηλεκτρονικό μισθωτήριο).
Η υποχρέωση αυτή μετατίθεται για το έτος 2023.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη ότι η κρίση της πανδημίας είναι ακόμη σε εξέλιξη, δεν έχει ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο στο σύνολο της χώρας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις εκκρεμεί η οριστικοποίηση των δασικών χαρτών. Επιπλέον, όπως μεταφέρει ο ίδιος ο υπουργός στην «ΥΧ», πρέπει να δοθεί και ο απαραίτητος χρόνος σε όσους παραγωγούς δεν έχουν ακόμα διευθετήσει κληρονομικά ζητήματα.
Οι ωφελημένοι
Η ετήσια αυτή παράταση έρχεται αναμφίβολα να βοηθήσει ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων παραγωγών που διαθέτουν πολυετή μισθωτήρια. Σύμφωνα με εκπροσώπους ΚΥΔ που μίλησαν στην «ΥΧ», περίπου τα 7/10 των μισθωτηρίων που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του ΟΣΔΕ έτους 2021 είναι πολυετή και λήγουν μετά την 31η Μαΐου 2022. Από αυτά εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 80% είναι χειρόγραφα.
Εξάλλου, όπως σημειώνουν, οι περισσότερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις σήμερα στη χώρα ενοικιάζονται και μάλιστα άνω του ενός έτους. Πράγματι, και με βάση το ρεπορτάζ, λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία στοιχεία του ΟΣΔΕ, ιδιόκτητα είναι δηλωμένα περίπου 2,2 εκατ. αγροτεμάχια και ενοικιαζόμενα περίπου 3,3 εκατ. αγροτεμάχια. Σε αυτά, βέβαια, πρέπει να συμπεριληφθούν και τα μεικτά αγροτεμάχια, που ένα ποσοστό τους δηλαδή είναι ιδιόκτητο και ένα ποσοστό ενοικιαζόμενο. Ο αριθμός αυτών των αγροτεμαχίων ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες.
Συγκεντρωτικά, και με βάση τα στοιχεία του ΟΣΔΕ, εκτιμάται ότι, εάν δεν δινόταν παράταση, για 2,8 εκατ. αγροτεμάχια σε όλη την Ελλάδα (ενοικιαζόμενα και μεικτά) θα έπρεπε να υποβληθούν φέτος στον ΟΣΔΕ ηλεκτρονικά μισθωτήρια, με δεδομένο ότι η ημερομηνία λήξης του συμβολαίου ορίζεται για τα τέλη Μαΐου του τρέχοντος έτους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ρύθμιση Σπ. Λιβανού βοηθά εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους άμεσων ενισχύσεων.
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για την υποχρεωτική προσκόμιση ηλεκτρονικών μισθωτηρίων από τους δικαιούχους των άμεσων ενισχύσεων για την υποβολή της ΕΑΕ 2022 προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.
Πηγή:ypaithros.gr

Αγροτικά Νέα

ΣΥΚΙΚΗ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΩΝ ΑΠΕΝΤΟΜΩΤΩΝ 2023

Published

on

Αιτήσεις θα δέχεται η ΣΥΚΙΚΗ εκπαιδευμένων απεντομωτών  – διαχειριστών

στους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας .

Ανακοίνωση ΣΥΚΙΚΗΣ

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση από της  10 Αυγούστου 2023 έως και της 18 Αυγούστου 2023  από τις 08:00- 14:00

Advertisement

 

 

Continue Reading

Αγροτικά Νέα

Εννέα ευρώ με κλειστά μάτια το ελαιόλαδο στη νέα ελαιοκομική περίοδο 2023-2024, βάσιμα και τα 11 ευρώ

Published

on

Προς τα τέλη του μήνα και τις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένονται νέες πράξεις στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά ελαιολάδου, με το ενδιαφέρον που αναπτύχθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες, το οποίο οδήγησε τις τιμές στην Ευρώπη στην περιοχή των 9 και 9,5 ευρώ το κιλό, να διατηρείται, αφού η νέα σοδειά έχει ακόμα να διανύσει πολύ δρόμο και αρκετές προκλήσεις έως ότου φτάσει στις σχεδόν άδειες σήμερα δεξαμενές.

Elaiolado-Kentra-EE

Πέτρος Γκόγκος

 

Αυτές τις ημέρες, υπάρχει μια σχετική νηνεμία στην αγορά, αφού οι περισσότερες εταιρείες, ιδίως στην Ιταλία, είναι κλειστές ήδη από την αρχή της τρέχουσας εβδομάδας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν παράλληλα πως οι μεγάλοι αγοραστές – τυποποιητές, προσπάθησαν μέσα στον Ιούλιο να γεμίσουν όσο γίνεται τις αποθήκες τους, προκειμένου να μην υποδεχθούν με σημαντικά ελλείμματα την επερχόμενη, επίσης περιορισμένη, παραγωγή.

Ωστόσο, τόσο η εξάντληση των αποθεμάτων, όσο και η μικρή παραγωγή που πλέον προεξοφλούν όλοι η εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα του ελαιολάδου, συνηγορούν στο ότι η νέα ελαιοκομική περίοδος θα συνεχιστεί από τα επίπεδα τιμών με τα οποία κλείνει επί της ουσίας η τρέχουσα χρονιά.

Advertisement

Αρκετοί είναι οι αναλυτές που θεωρούν ότι για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα η χρονιά κλείνει εδώ, ήτοι στην περιοχή των 9 με 9,50 ευρώ το κιλό στην Ιταλία, αφού οι εναπομείνασες ποσότητες δεν μπορούν να «φτιάξουν» αγορά, παρά μόνο να δείξουν μια τάση στις τιμές.

Υπό αυτήν την έννοια, τα τελευταία λιγοστά ελαιόλαδα, θα μπορούσαν να γράψουν ακόμα και κάτι κοντά στα 11 ευρώ το κιλό, αλλά θα αφορούν σε μικρές ποσότητες, αποκαλύπτοντας όμως μια ενδιαφέρουσα δυναμική για τους επόμενους μήνες μέχρι και τις αρχές του 2024.

 

Σταθερές οι τιμές στο Μπάρι μέχρι τον Σεπτέμβριο

Στο Μπάρι, η τελευταία λίστα τιμών, γράφει τα 9 ευρώ για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα οξύτητας έως 0,4%, ενώ για τα αντίστοιχα ελαιόλαδα βιολογικής παραγωγής, οι τιμή διαμορφώνεται στα 9,20 ευρώ το κιλό. Η λίστα δεν ανανεώθηκε την περασμένη Τρίτη 8 του μήνα, κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει πως η φυσική αγορά διανύει ήδη την νεκρά περίοδο του Αυγούστου. Σε ό,τι αφορά στις χαμηλότερες ποιοτικές κατηγορίες, τα λαμπάντε διαμορφώνονται στα 5,80 ευρώ το κιλό, ενώ τα ραφιναρισμένα στα 6,60 ευρώ το κιλό.

Advertisement

Οι τελευταία ανανέωση τις λίστας τιμών στο Μπάρι, έγινε στις 25 Ιουλίου, όταν και διαμορφώθηκαν οι παραπάνω τιμές, ωστόσο η στασιμότητα των τελευταίων εβδομάδων στην Ιταλία, με άλλα λόγια, δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να ερμηνευτεί ως κορύφωση των τιμών για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, αλλά ως ένα τεχνικό στοπ έως ότου υπάρξουν και οι πρώτες χειροπιαστές αποδείξεις για την παραγωγική δυναμική της νέας σοδειάς, αφού παρά τις όποιες ανησυχίες για τη ζήτηση, οι λίστες τιμών εστιάζουν αποκλειστικά στις εξελίξεις γύρω από την προσφορά.

 

Ο χρησμός των 800.000 τόνων για την Ισπανία

Είναι πολύ πιθανό, αρκετά ελαιοτριβεία στην Ισπανία να ξεκινήσουν την παραγωγή τους από τον Σεπτέμβριο, αφού ο εξαιρετικά ζεστός καιρός και η έλλειψη βροχών, διευκόλυναν την πρώιμη ωρίμανση του καρπού στους ελαιώνες, αναφέρουν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, με το ειδικευμένο ψηφιακό πόρταλ Olimerca, να δίνει τρία επίπεδα παραγωγής σηματορούς για την εξέλιξη των τιμών. Σύμφωνα με αυτό, σε περίπτωση που η ισπανική παραγωγή διαμορφωθεί ξανά κάτω από τους 700.000 τόνους, τότε, οι τιμές αναμένεται ότι θα διατηρηθούν αρκετά πάνω από τα 8 ευρώ το κιλό με ανοδική τάση ως τον Οκτώβριο του 2024.

Σε περίπτωση που η παραγωγή κυμανθεί μεταξύ των 700.000 και 800.000 τόνων, κάτι που είναι και το επικρατέστερο σενάριο, ειδικά αν οι ελαιώνες της Ιβηρικής διευκολυνθούν από φθινοπωρινά πρωτοβρόχια και δυναμώσει ο καρπός, τότε η αγορά θα μπορούσε να συνεχίσει γύρω από τα σημερινά επίπεδα, ήτοι από 7,50 έως 8 ευρώ το κιλό.

Advertisement

Μόνο μια παραγωγή άνω των 800.000 τόνων θα μπορούσε να αποκλιμακώσει τις τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά, ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση, η επίδραση θα είναι μικρότερη στην κατηγορία των έξτρα παρθένων ελαιολάδων, αφού οι καιρικές συνθήκες δεν αφήνουν προσδοκίες για καλές ποιότητες σε σχεδόν κανένα παραγωγικό κέντρο της Ευρώπης.

Continue Reading
Advertisement

Trending