Aναβάλλεται για έναν χρόνο η υποχρέωση προσκόμισης ηλεκτρονικών μισθωτηρίων από τους παραγωγούς για τη δήλωση ΟΣΔΕ, αποκαλύπτει στην «ΥΧ» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, σημειώνοντας ότι, αφουγκραζόμενος τις ανησυχίες των αγροτών και λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που υπάρχουν, έκρινε αναγκαίο να δώσει την παράταση αυτή.
Ξεκαθαρίζει, ωστόσο, ότι η ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών θα προχωρήσει κανονικά, καθώς σε καμία περίπτωση το ΥΠΑΑΤ «δεν θα κάνει πίσω σε θέματα διαφάνειας και αξιοπιστίας». Ο ίδιος προειδοποιεί ότι φέτος «τόσο τα ηλεκτρονικά όσο και τα χειρόγραφα μισθωτήρια θα τύχουν εξαντλητικών ελέγχων. Κυρίως, δε, τα χειρόγραφα».
Η παρέμβαση του υπουργού σημαίνει ότι φέτος για την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ 2022 ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα δεχτεί κανονικά και τα χειρόγραφα μισθωτήρια, όπως κατά το παρελθόν. Η υποχρέωση υποβολής ηλεκτρονικών μισθωτηρίων ουσιαστικά θα ισχύσει για την υποβολή της ΕΑΕ έτους 2023. Όπως εξηγεί ο κ. Λιβανός, με τον τρόπο αυτόν δίνεται αρκετός χρόνος στους παραγωγούς να διευθετήσουν τις εκκρεμότητές τους και να συμμορφωθούν με τη νέα διαδικασία.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που υπεγράφη τον περασμένο Μάιο, οι δικαιούχοι που θα υπέβαλλαν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης έτους 2022 ήταν υποχρεωμένοι να δηλώσουν το σύνολο της εκμετάλλευσής τους, όπως αποτυπώνεται:
✱ Για τα ιδιόκτητα: Στην περιουσιακή δήλωση στοιχείων ακίνητων Ε9.
✱ Για τα μισθωμένα: Στη δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας μέσω εφαρμογής της ΑΑΔΕ ανεξαρτήτως ποσού μισθώματος και από μηδενικό ποσό μίσθωσης, σύμφωνα με το χρονικό διάστημα μίσθωσης, που προβλέπεται στο άρθρο 634 του Αστικού Κώδικα (ηλεκτρονικό μισθωτήριο).
Η υποχρέωση αυτή μετατίθεται για το έτος 2023.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη ότι η κρίση της πανδημίας είναι ακόμη σε εξέλιξη, δεν έχει ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο στο σύνολο της χώρας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις εκκρεμεί η οριστικοποίηση των δασικών χαρτών. Επιπλέον, όπως μεταφέρει ο ίδιος ο υπουργός στην «ΥΧ», πρέπει να δοθεί και ο απαραίτητος χρόνος σε όσους παραγωγούς δεν έχουν ακόμα διευθετήσει κληρονομικά ζητήματα.
Οι ωφελημένοι
Η ετήσια αυτή παράταση έρχεται αναμφίβολα να βοηθήσει ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων παραγωγών που διαθέτουν πολυετή μισθωτήρια. Σύμφωνα με εκπροσώπους ΚΥΔ που μίλησαν στην «ΥΧ», περίπου τα 7/10 των μισθωτηρίων που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του ΟΣΔΕ έτους 2021 είναι πολυετή και λήγουν μετά την 31η Μαΐου 2022. Από αυτά εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 80% είναι χειρόγραφα.
Εξάλλου, όπως σημειώνουν, οι περισσότερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις σήμερα στη χώρα ενοικιάζονται και μάλιστα άνω του ενός έτους. Πράγματι, και με βάση το ρεπορτάζ, λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία στοιχεία του ΟΣΔΕ, ιδιόκτητα είναι δηλωμένα περίπου 2,2 εκατ. αγροτεμάχια και ενοικιαζόμενα περίπου 3,3 εκατ. αγροτεμάχια. Σε αυτά, βέβαια, πρέπει να συμπεριληφθούν και τα μεικτά αγροτεμάχια, που ένα ποσοστό τους δηλαδή είναι ιδιόκτητο και ένα ποσοστό ενοικιαζόμενο. Ο αριθμός αυτών των αγροτεμαχίων ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες.
Συγκεντρωτικά, και με βάση τα στοιχεία του ΟΣΔΕ, εκτιμάται ότι, εάν δεν δινόταν παράταση, για 2,8 εκατ. αγροτεμάχια σε όλη την Ελλάδα (ενοικιαζόμενα και μεικτά) θα έπρεπε να υποβληθούν φέτος στον ΟΣΔΕ ηλεκτρονικά μισθωτήρια, με δεδομένο ότι η ημερομηνία λήξης του συμβολαίου ορίζεται για τα τέλη Μαΐου του τρέχοντος έτους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ρύθμιση Σπ. Λιβανού βοηθά εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους άμεσων ενισχύσεων.
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για την υποχρεωτική προσκόμιση ηλεκτρονικών μισθωτηρίων από τους δικαιούχους των άμεσων ενισχύσεων για την υποβολή της ΕΑΕ 2022 προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.
Πηγή:ypaithros.gr