Connect with us

Αυτοδιοίκηση

Αττική –Διαχείριση Απορριμμάτων: Ποιοι είναι οι 5 «μνηστήρες» για τα εργοστάσια ΣΔΙΤ

Published

on

Αττική: Πέντε μεγάλοι «παίκτες» παίρνουν θέσεις για την διεκδίκηση των δύο μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων που πρόκειται να κατασκευαστούν μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με προϋπολογισμό 640 εκατ. ευρώ. Στην σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που έχει εκδώσει ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) έχουν ανταποκριθεί εταιρείες που παραδοσιακά δραστηριοποιούνται στον τομέα, αλλά και ο «Όμιλος Βαρδινογιάννη» που επιχειρεί την είσοδό του στην διαχείριση των απορριμμάτων μέσω κοινοπραξίας με τις εταιρείες «ΑΒΑΞ» και «THALIS».

Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των δύο εν εξελίξει διαγωνισμών με τον ΕΔΣΝΑ να έχει εγκρίνει το πρακτικό των προσφορών. Σύμφωνα με τον ΕΔΣΝΑ, εφόσον δεν υπάρξουν δικαστικές προσφυγές μεταξύ των διαγωνιζόμενων, θα ξεκινήσει άμεσα η δεύτερη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2022.

Όταν οι μονάδες ξεκινήσουν να λειτουργούν, «αναμένεται να συνεισφέρουν καθοριστικά τόσο στον στόχο της πλήρους επεξεργασίας και δραστικής μείωσης των απορριμμάτων πριν την ταφή (κάτι που σήμερα δυστυχώς δεν γίνεται καθώς το 85% των απορριμμάτων που παράγονται στο Λεκανοπέδιο οδηγούνται στο ΧΥΤΑ Φυλής προς ταφή, χωρίς καμία επεξεργασία), αλλά και στην ανάκτηση ανακυκλώσιμων και την κομποστοποίηση διαλεγμένου οργανικού κλάσματος», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΕΔΣΝΑ.

Οι δύο προς κατασκευή μονάδες είναι οι εξής:

Advertisement
  • Η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) του Κεντρικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Αττικής, δυναμικότητας 450.000 τόνων απορριμμάτων κατ’ έτος.
  • Η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) του Κεντρικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας Περιφέρειας Πειραιά, δυναμικότητας 250.000 τόνων κατ’ έτος.

Η Μονάδα που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά είναι γνωστό ότι θα κατασκευαστεί στο Σχιστό. Αντιθέτως, δεν έχει βρεθεί ακόμη το σημείο της Περιφέρειας Αττικής όπου θα κατασκευαστεί η Μονάδα που θα κατασκευαστεί το Κεντρικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας Αττικής, το οποίο προορίζεται να εξυπηρετεί τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα Αθηνών και ορισμένων περιοχών του Νότιου Τομέα Αθηνών.

Το Κεντρικό Πάρκο προοριζόταν να κατασκευαστεί αρχικά στη Φυλή. Υπήρξαν αντιδράσεις από πλευράς της τοπικής δημοτικής αρχής, με αποτέλεσμα η τελική εκδοχή του προς αναθεώρηση Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής (ΠΕΣΔΑ), να αποτρέπει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αναφέροντας ότι οι προς κατασκευή Μονάδες δεν μπορούν να χωροθετούνται εντός των ήδη αδειοδοτημένων «Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων» (ΟΕΔΑ), όπως είναι η ΟΕΔΑ Φυλής.

Σύμφωνα με το ΠΕΣΔΑ, οι προς κατασκευή Μονάδες «χωροθετούνται κατά προτεραιότητα εντός των γεωγραφικών ορίων του  εξυπηρετούμενου τομέα λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές απαιτήσεις σε έκταση για την ανάπτυξη Πάρκων Κυκλικής Οικονομίας». Ωστόσο, «σε περίπτωση αδυναμίας εύρεσης κατάλληλων χώρων, είτε λόγω μη δυνατότητας εύρεσης επαρκών εκτάσεων είτε μη ικανοποίησης των κριτηρίων χωροθέτησης του ΕΣΔΑ/ΠΕΣΔΑ, οι Μονάδες δύναται να χωροθετούνται σε άλλη περιφερειακή ενότητα με την προϋπόθεση της μη χωροθέτησης εντός των ήδη αδειοδοτημένων ΟΕΔΑ».

Με δεδομένο ότι ο Δήμος Αθηναίων δεν επιθυμεί τη δημιουργία της Μονάδας – Κεντρικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας εντός των ορίων του (π.χ. στον Βοτανικό, όπου υπάρχουν διαθέσιμες εκτάσεις και εύκολη πρόσβαση για τα απορριμματοφόρα)μ δεν αποκλείεται η κατασκευή αυτής της Μονάδας να γίνει και πάλι σε κάποιο σημείο της Δυτικής.

Αν και διατηρείται ο συγκεκριμένος «άγνωστος X», το δεδομένο είναι το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει συγκεντρώσει η κατασκευή των Μονάδων ΣΔΙΤ από πλευράς εταιρειών.

Οι πέντε κοινοπραξίες που διεκδικούν την κατασκευή των δύο μονάδων είναι οι εξής (σε παρένθεση τα επιμέρους ποσοστά):
1. Ενωση ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (50%) – ΤΙΤΑΝ (50%)
2. Ενωση Μυτιληναίος Α.Ε. (80%) – Μεσόγειος Α.Ε. (20%)
3. Ενωση Ηλέκτωρ Α.Ε. (55%) – Ακτωρ Παραχωρήσεις Α.Ε. (45%)
4. Ενωση Motor Oil Renewable Energy (65%) – ΑΒΑΞ (30%) – THALIS (5%)
5. Ενωση ΙΝΤΡΑΚΑΤ (92%) – WATT A.E. (8%)

Advertisement

Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο διαγωνισμός για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Γραμματικό, δυναμικότητας 80.000 τόνων ετησίως.

Ο υπό αναθεώρηση ΠΕΣΔΑ Αττικής έχει εξασφαλίσει την έγκριση της εκτελεστικής επιτροπής του ΕΔΣΝΑ. Εχει διαβιβαστεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος για γνωμοδότηση και στη συνέχεια θα εισαχθεί για συζήτηση και έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

Σήμερα στην Αττική των 66 δήμων παράγονται ετησίως 2,1 εκατ. τόνοι απορριμμάτων, σχεδόν το σύνολο των οποίων θάβεται στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Advertisement

Αυτοδιοίκηση

Π. Νίκα σε Δήμαρχο Ναυπλίου: Η παραίτησή του τώρα, παραίτηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις”.

Published

on

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, προέβη στην πιο κάτω δήλωση:

“Η συμπεριφορά του δημάρχου Ναυπλίου προσβάλλει το ιστορικό Ναύπλιο, προσβάλλει την αυτοδιοίκηση, προσβάλλει τον πολιτισμό μας.

Ενας δρόμος υπάρχει για τον δήμαρχο.

Η παραίτησή του. Η παραίτησή του τώρα, παραίτηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις”.

Advertisement

Continue Reading

Αυτοδιοίκηση

Πέτρος Τατούλης :Η στήριξη των αγροτών πρέπει να είναι άμεση και να έχει αντίκρισμα στην ενίσχυση του εισοδήματός τους

Published

on

Κοντά στους αγρότες της Κορινθίας βρέθηκε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης συνοδευμένος από  στελέχη της παράταξης του .

Σε  μία προγραμματισμένη συνάντηση όπου απουσίαζε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία και εκπρόσωποι του ΕΛΓΑ

η οποία ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε εξαιτίας της απουσίας εκπροσώπων του υπουργείου, κυβερνητικών βουλευτών και αντιπεριφερειαρχών.

 

Advertisement

Ο Πέτρος Τατούλης, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για την θεσμική και μαχητική πρωτοβουλία τους,  υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης των αγροτών και τη δημιουργία ενός κεντρικού μηχανισμού στήριξής τους καθώς καταστρέφεται η παραγωγή τους από τα καιρικά φαινόμενα.

Ο Πέτρος Τατούλης δεσμεύτηκε για την αξιοποίηση πόρων του επόμενου ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση μεθόδων ψηφιακής γεωργίας που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και θα αυξήσουν το εισόδημα των Πελοποννησίων παραγωγών, για την επιδότηση της εξωστρέφειας τους και την ενεργειακή αυτονόμηση των καλλιεργειών προκειμένου και νέοι αγρότες να μείνουν στον τόπο και να μπουν δυναμικά σε αυτόν τον δύσκολο και εγκαταλελειμμένο κλάδο της οικονομίας. «Δουλειά για όλους, αύξηση του εισοδήματος και μέγιστη αξιοποίηση των πόρων προς όφελος όλων»  είναι το τρίπτυχο που εγγυήθηκε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης για την Πελοπόννησο της επόμενης δεκαετίας.

 

Τη συνάντηση διοργάνωσαν οι αγροτικοί σύλλογοι Κορίνθου, Νεμέας, Βέλου-Βόχας, Στιμάγκας και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Κορίνθου, Άσσου, Λαλιώτη, Σουληναρίου, Πασίου – Κλημεντίου.

Δείτε την παρέμβαση του κ. Τατούλη

Advertisement

 

 

Continue Reading
Advertisement

Trending