Connect with us

Αυτοδιοίκηση

Δήμος Αθηναίων: Ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες αναστήλωσης της «Βίλας Κλωναρίδη» στα Πατήσια

Published

on

Κ. Μπακογιάννης: «Το ιστορικό κτίριο θα αποκτήσει μετά από δεκαετίες τη ζωντάνια και λάμψη που του αρμόζει»

Μία νέα εποχή ξεκινά για τη «Βίλα Κλωναρίδη», το κτίριο – σύμβολο που στέκει για περισσότερο από 120 χρόνια στο Πάρκο Φιξ, στα Πατήσια. Η δημοτική αρχή της Αθήνας, ανταποκρινόμενη σε ένα αίτημα δεκαετιών που προέρχεται από κατοίκους και φορείς της πόλης, ανοίγει το «δρόμο» για την αποκατάσταση αυτού του ξεχωριστού αθηναϊκού τοποσήμου. Εδώ και μερικές μέρες, οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων υλοποιούν τις πρώτες εργασίες αντιστήριξης και αναστήλωσης, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τον Απρίλιο, ενώ ταυτόχρονα έχουν δρομολογηθεί και οι διαδικασίες εκπόνησης μελετών για την πλήρη αποκατάσταση του κτιρίου.

Στόχος είναι το πανέμορφο αυτό εμβληματικό κτίριο στην «καρδιά» της Αθήνας, το οποίο έχει ταυτιστεί με την ιστορία της πόλης από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και σήμερα, να αναβιώσει –μαζί με άλλα εξίσου σημαντικά ιστορικά κτίρια, το πολιτισμικό παρελθόν της πρωτεύουσας και να συμβάλει στην πολιτιστική και αισθητική αναβάθμιση της γειτονιάς των Πατησίων.

Συνέχεια του έργου ανάπλασης του ομώνυμου πάρκου και της επαναλειτουργίας του θερινού κινηματογράφου ΑΒ 

Advertisement

Η αποκατάσταση της ιστορικής Βίλας αποτελεί την τελευταία μεγάλη παρέμβαση στην έκταση του πάρκου «Κλωναρίδη – Φιξ», το οποίο «ξανασυστήθηκε» στους Αθηναίους τον περασμένο Μάιο, ως ένα σύγχρονο αειφόρο αστικό πάρκο*, στα πρότυπα των διεθνών τάσεων αρχιτεκτονικής τοπίου και περιβαλλοντικού σχεδιασμού. Δύο μήνες μετά, (Ιούλιος 2021), ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε και στην επαναλειτουργία του ιστορικού θερινού κινηματογράφου ΑΒ που επί τρεις δεκαετίες παρέμενε κλειστός και που σε συνδυασμό με το γειτονικό πάρκο Κλωναρίδη δημιούργησαν δύο σημεία αναφοράς για τους κατοίκους και επισκέπτες των Πατησίων.

«Η διάσωση και αποκατάσταση της Βίλας Κλωναρίδη που αποτελεί ένα αυθεντικό σύμβολο της παλιάς Αθήνας, αλλά και συνέχεια της ζωντανής ιστορίας της πόλης, αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή δέσμευση της δημοτικής μας αρχής. Σήμερα προχωρούμε μεθοδικά στην αναστήλωση του εμβληματικού κτιρίου, προκειμένου να περάσουμε σύντομα και στο επόμενο στάδιο της πλήρους αποκατάστασής του. Η Βίλα όπως έχει ήδη γίνει με το ομώνυμο πάρκο, θα αποκτήσει μετά από δεκαετίες τη ζωντάνια και τη λάμψη που της αρμόζει, συμμετέχοντας στο συνολικό σχέδιο αναβάθμισης της γειτονιάς των Πατησίων. Στόχος μας, εξάλλου, είναι να μην αφήσουμε κανένα «θησαυρό» από το πλούσιο κτιριακό απόθεμα της πόλης να χαθεί μέσα στη λήθη και στην εγκατάλειψη», τονίζει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος επισκέφθηκε τον χώρο των εργασιών συντήρησης του ιστορικού κτιρίου, συνοδευόμενος από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αστικών και Κτιριακών Υποδομών της Αθήνας, Βασίλη Αξιώτη.

Σύντομο ιστορικό του διώροφου αρχοντικού στα Πατήσια

Το κόκκινο κτίριο, που φέρεται να αποτελεί έργο του Βαυαρού αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ, αγοράστηκε μαζί με τις γύρω εκτάσεις στις αρχές του 20ου αιώνα από τους αδερφούς Κλωναρίδη, σε μια περίοδο που η περιοχή των Πατησίων ήταν αραιοκατοικημένη, γεμάτη κήπους και χωράφια. Το πολυτελές αρχοντικό ξεχώριζε για τον πλούσιο εσωτερικό και εξωτερικό διάκοσμο, που ήταν φιλοτεχνημένος από σημαντικούς ζωγράφους εκείνης της περιόδου. Το 1903, δίπλα από τη βίλα χτίστηκε το εργοστάσιο παγοποιίας και ζυθοποιίας των αδελφών Κλωναρίδη. Τη δεκαετία του ’30 το εργοστάσιο αγοράστηκε από τον Κάρολο Φιξ, ο οποίος άλλαξε τη χρήση του εργοστασίου ως αποθήκης και παγοποιίας.

Το 1993 η Βίλα παραχωρήθηκε στον Δήμο Αθηναίων από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ το 1994, το Υπουργείο ανακήρυξε τη Βίλα Κλωναρίδη ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα προαστικής έπαυλης των αρχών του περασμένου αιώνα. Το αρχοντικό κατοικήθηκε έως το τέλος της δεκαετίας του ’90 από τους απογόνους της οικογένειας Κλωναρίδη. Το κτίριο του εργοστασίου κατεδαφίστηκε το 2000. Είκοσι χρόνια αργότερο (Μάιος 2020) ξέσπασε πυρκαγιά, η οποία προκάλεσε τεράστια καταστροφή στο εμβληματικό αρχοντικό της περιοχής των Πατησίων.

Advertisement

*Μέσω του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων «Υιοθέτησε την πόλη σου», η Ολυμπιακή Ζυθοποιία και η FIX HELLAS συνέβαλαν στην πλήρη ανάπλαση του πάρκου «Κλωναρίδη – Φιξ», έκτασης 7.500 τ.μ., με έργα που περιλάμβαναν την αποκατάσταση των διαδρομών του με σύγχρονα υλικά, τη φύτευση τουλάχιστον 4.500 ειδών μεσογειακής χλωρίδας, την ανανέωση του αστικού εξοπλισμού, την ανανέωση του φωτισμού με νέα φωτιστικά τεχνολογίας LED, καθώς και την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας του σιντριβανιού.

Περισσότερες πληροφορίες για την ανάπλαση του Πάρκου «Κλωναρίδη – Φιξ»:

https://www.cityofathens.gr/node/364

Advertisement

Αυτοδιοίκηση

Π. Νίκα σε Δήμαρχο Ναυπλίου: Η παραίτησή του τώρα, παραίτηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις”.

Published

on

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, προέβη στην πιο κάτω δήλωση:

“Η συμπεριφορά του δημάρχου Ναυπλίου προσβάλλει το ιστορικό Ναύπλιο, προσβάλλει την αυτοδιοίκηση, προσβάλλει τον πολιτισμό μας.

Ενας δρόμος υπάρχει για τον δήμαρχο.

Η παραίτησή του. Η παραίτησή του τώρα, παραίτηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις”.

Advertisement

Continue Reading

Αυτοδιοίκηση

Πέτρος Τατούλης :Η στήριξη των αγροτών πρέπει να είναι άμεση και να έχει αντίκρισμα στην ενίσχυση του εισοδήματός τους

Published

on

Κοντά στους αγρότες της Κορινθίας βρέθηκε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης συνοδευμένος από  στελέχη της παράταξης του .

Σε  μία προγραμματισμένη συνάντηση όπου απουσίαζε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία και εκπρόσωποι του ΕΛΓΑ

η οποία ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε εξαιτίας της απουσίας εκπροσώπων του υπουργείου, κυβερνητικών βουλευτών και αντιπεριφερειαρχών.

 

Advertisement

Ο Πέτρος Τατούλης, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για την θεσμική και μαχητική πρωτοβουλία τους,  υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης των αγροτών και τη δημιουργία ενός κεντρικού μηχανισμού στήριξής τους καθώς καταστρέφεται η παραγωγή τους από τα καιρικά φαινόμενα.

Ο Πέτρος Τατούλης δεσμεύτηκε για την αξιοποίηση πόρων του επόμενου ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση μεθόδων ψηφιακής γεωργίας που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και θα αυξήσουν το εισόδημα των Πελοποννησίων παραγωγών, για την επιδότηση της εξωστρέφειας τους και την ενεργειακή αυτονόμηση των καλλιεργειών προκειμένου και νέοι αγρότες να μείνουν στον τόπο και να μπουν δυναμικά σε αυτόν τον δύσκολο και εγκαταλελειμμένο κλάδο της οικονομίας. «Δουλειά για όλους, αύξηση του εισοδήματος και μέγιστη αξιοποίηση των πόρων προς όφελος όλων»  είναι το τρίπτυχο που εγγυήθηκε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης για την Πελοπόννησο της επόμενης δεκαετίας.

 

Τη συνάντηση διοργάνωσαν οι αγροτικοί σύλλογοι Κορίνθου, Νεμέας, Βέλου-Βόχας, Στιμάγκας και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Κορίνθου, Άσσου, Λαλιώτη, Σουληναρίου, Πασίου – Κλημεντίου.

Δείτε την παρέμβαση του κ. Τατούλη

Advertisement

 

 

Continue Reading
Advertisement

Trending