Connect with us

Αγροτικά Νέα

“Εδώ και τώρα λύση για τη σταφίδα” – Βολές και από Πάζιο κατά… συμφερόντων

Να δώσει άμεση λύση ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζητούν παραγωγοί και εκπρόσωποι των συνεταιρισμών στο φόντο του μείζονος σταφιδικού ζητήματος που έχει ανακύψει στη χώρα, το οποίο παρά τις δεσμεύσεις παραμένει άλυτο.

Published

on

Χαρακτηριστικά όσα σημείωσε παρεμβαίνοντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Best ο διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας Γιάννης Πάζιος που ύψωσε κραυγή αγωνίας και απόγνωσης.
«Δεν μπορούμε άλλο με δελτία Τύπου, ανακοινώσεις και κροκοδείλια δάκρυα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πάζιος που καυτηρίασε όσα εξακολουθούν δυστυχώς, να συμβαίνουν. «Τις τελευταίες 24 ώρες υπάρχει μια κινητικότητα. Έχει κατατεθεί ερώτηση από τον βουλευτή Μεσσηνίας Γιάννη Λαμπρόπουλο και μια επιστολή από τον βουλευτή επίσης του κυβερνώντος κόμματος, Περικλή Μαντά όπου απάντησε ο ιδιώτης τυποποιτής ο κ. Κουνινιώτης(!!!)  και ταυτόχρονα μια πρωτοβουλία των παρατάξεων των μειοψηφιών του Περιφερειακού Συμβουλίου για μια ειδική συνεδρίαση», ανέφερε ο κ.  Πάζιος που καυτηρίασε τη στάση του κ. Κουνινιώτη ο οποίος… δήλωσε την ικανοποίησή του για το ένα ευρώ ανά κιλό. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούσαμε τη συγκεκριμένη δήλωση, η οποία είναι προκλητική. Το να πανηγυρίζουμε πως έχει φτάσει στο ένα ευρώ το προϊόν, είναι προσβολή απέναντι σε όλον αυτόν τον κόσμο που είναι σε απόγνωση», είπε με νόημα ο Γιάννης Πάζιος κάνοντας ειδική αναφορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα και στη στρατηγική αυτή, ενώ έβαλε μια ακόμη διάσταση που κανείς δεν πρέπει να ξεχνά. «Μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί το παραμικρό κι ενώ στις 28 του μηνός λήγει η προθεσμία προκειμένου οι εγκεκριμένες επιχειρήσεις και οι Συνεταιρισμοί να προσκομίσουν τα τιμολόγια των παραγωγών για να μπορέσουν για να πάρουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση, καταλαβαίνετε πως είμαστε σε ένα ακραία ασφυκτικό περιβάλλον», ανέφερε ο διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας  σημειώνοντας πως οι 15 και πλέον χιλιάδες παραγωγών, δεν μπορούν να είναι εγκλωβισμένοι σε μια πολύ μικρή μερίδα ιδιωτών τυποποιητών που όπως είπε, θέλουν να πετύχουν κερδοφορίες όχι προφανώς, προς όφελος του προϊόντος και των παραγωγών, με την κυβέρνηση να τους… πριμοδοτεί.  «Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν προτίθενται να αγοράσουν με 1,4 ευρώ σταφίδες από ‘δω και πέρα, ενώ για την απορρόφηση των αποθεμάτων δεν έχει διευκρινιστεί η διαδικασία για τα πλεόνασμα του 2020 που για ‘μας είναι πολύ σημαντικό», είπε καταληκτικά ο Γιάννης Πάζιος.

ΠΗΓΗ

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αγροτικά Νέα

ΣΥΚΙΚΗ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΩΝ ΑΠΕΝΤΟΜΩΤΩΝ 2023

Published

on

Αιτήσεις θα δέχεται η ΣΥΚΙΚΗ εκπαιδευμένων απεντομωτών  – διαχειριστών

στους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας .

Ανακοίνωση ΣΥΚΙΚΗΣ

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση από της  10 Αυγούστου 2023 έως και της 18 Αυγούστου 2023  από τις 08:00- 14:00

Advertisement

 

 

Continue Reading

Αγροτικά Νέα

Εννέα ευρώ με κλειστά μάτια το ελαιόλαδο στη νέα ελαιοκομική περίοδο 2023-2024, βάσιμα και τα 11 ευρώ

Published

on

Προς τα τέλη του μήνα και τις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένονται νέες πράξεις στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά ελαιολάδου, με το ενδιαφέρον που αναπτύχθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες, το οποίο οδήγησε τις τιμές στην Ευρώπη στην περιοχή των 9 και 9,5 ευρώ το κιλό, να διατηρείται, αφού η νέα σοδειά έχει ακόμα να διανύσει πολύ δρόμο και αρκετές προκλήσεις έως ότου φτάσει στις σχεδόν άδειες σήμερα δεξαμενές.

Elaiolado-Kentra-EE

Πέτρος Γκόγκος

 

Αυτές τις ημέρες, υπάρχει μια σχετική νηνεμία στην αγορά, αφού οι περισσότερες εταιρείες, ιδίως στην Ιταλία, είναι κλειστές ήδη από την αρχή της τρέχουσας εβδομάδας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν παράλληλα πως οι μεγάλοι αγοραστές – τυποποιητές, προσπάθησαν μέσα στον Ιούλιο να γεμίσουν όσο γίνεται τις αποθήκες τους, προκειμένου να μην υποδεχθούν με σημαντικά ελλείμματα την επερχόμενη, επίσης περιορισμένη, παραγωγή.

Ωστόσο, τόσο η εξάντληση των αποθεμάτων, όσο και η μικρή παραγωγή που πλέον προεξοφλούν όλοι η εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα του ελαιολάδου, συνηγορούν στο ότι η νέα ελαιοκομική περίοδος θα συνεχιστεί από τα επίπεδα τιμών με τα οποία κλείνει επί της ουσίας η τρέχουσα χρονιά.

Advertisement

Αρκετοί είναι οι αναλυτές που θεωρούν ότι για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα η χρονιά κλείνει εδώ, ήτοι στην περιοχή των 9 με 9,50 ευρώ το κιλό στην Ιταλία, αφού οι εναπομείνασες ποσότητες δεν μπορούν να «φτιάξουν» αγορά, παρά μόνο να δείξουν μια τάση στις τιμές.

Υπό αυτήν την έννοια, τα τελευταία λιγοστά ελαιόλαδα, θα μπορούσαν να γράψουν ακόμα και κάτι κοντά στα 11 ευρώ το κιλό, αλλά θα αφορούν σε μικρές ποσότητες, αποκαλύπτοντας όμως μια ενδιαφέρουσα δυναμική για τους επόμενους μήνες μέχρι και τις αρχές του 2024.

 

Σταθερές οι τιμές στο Μπάρι μέχρι τον Σεπτέμβριο

Στο Μπάρι, η τελευταία λίστα τιμών, γράφει τα 9 ευρώ για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα οξύτητας έως 0,4%, ενώ για τα αντίστοιχα ελαιόλαδα βιολογικής παραγωγής, οι τιμή διαμορφώνεται στα 9,20 ευρώ το κιλό. Η λίστα δεν ανανεώθηκε την περασμένη Τρίτη 8 του μήνα, κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει πως η φυσική αγορά διανύει ήδη την νεκρά περίοδο του Αυγούστου. Σε ό,τι αφορά στις χαμηλότερες ποιοτικές κατηγορίες, τα λαμπάντε διαμορφώνονται στα 5,80 ευρώ το κιλό, ενώ τα ραφιναρισμένα στα 6,60 ευρώ το κιλό.

Advertisement

Οι τελευταία ανανέωση τις λίστας τιμών στο Μπάρι, έγινε στις 25 Ιουλίου, όταν και διαμορφώθηκαν οι παραπάνω τιμές, ωστόσο η στασιμότητα των τελευταίων εβδομάδων στην Ιταλία, με άλλα λόγια, δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να ερμηνευτεί ως κορύφωση των τιμών για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, αλλά ως ένα τεχνικό στοπ έως ότου υπάρξουν και οι πρώτες χειροπιαστές αποδείξεις για την παραγωγική δυναμική της νέας σοδειάς, αφού παρά τις όποιες ανησυχίες για τη ζήτηση, οι λίστες τιμών εστιάζουν αποκλειστικά στις εξελίξεις γύρω από την προσφορά.

 

Ο χρησμός των 800.000 τόνων για την Ισπανία

Είναι πολύ πιθανό, αρκετά ελαιοτριβεία στην Ισπανία να ξεκινήσουν την παραγωγή τους από τον Σεπτέμβριο, αφού ο εξαιρετικά ζεστός καιρός και η έλλειψη βροχών, διευκόλυναν την πρώιμη ωρίμανση του καρπού στους ελαιώνες, αναφέρουν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, με το ειδικευμένο ψηφιακό πόρταλ Olimerca, να δίνει τρία επίπεδα παραγωγής σηματορούς για την εξέλιξη των τιμών. Σύμφωνα με αυτό, σε περίπτωση που η ισπανική παραγωγή διαμορφωθεί ξανά κάτω από τους 700.000 τόνους, τότε, οι τιμές αναμένεται ότι θα διατηρηθούν αρκετά πάνω από τα 8 ευρώ το κιλό με ανοδική τάση ως τον Οκτώβριο του 2024.

Σε περίπτωση που η παραγωγή κυμανθεί μεταξύ των 700.000 και 800.000 τόνων, κάτι που είναι και το επικρατέστερο σενάριο, ειδικά αν οι ελαιώνες της Ιβηρικής διευκολυνθούν από φθινοπωρινά πρωτοβρόχια και δυναμώσει ο καρπός, τότε η αγορά θα μπορούσε να συνεχίσει γύρω από τα σημερινά επίπεδα, ήτοι από 7,50 έως 8 ευρώ το κιλό.

Advertisement

Μόνο μια παραγωγή άνω των 800.000 τόνων θα μπορούσε να αποκλιμακώσει τις τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά, ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση, η επίδραση θα είναι μικρότερη στην κατηγορία των έξτρα παρθένων ελαιολάδων, αφού οι καιρικές συνθήκες δεν αφήνουν προσδοκίες για καλές ποιότητες σε σχεδόν κανένα παραγωγικό κέντρο της Ευρώπης.

Continue Reading
Advertisement

Trending