Connect with us

Επικαιρότητα

Εμβόλιο: Έρχεται η ετήσια δόση – Πώς θα χορηγείται και τι προβλέπει ο προγραμματισμός της κυβέρνησης

Published

on

Θα χορηγείται κάθε φθινόπωρο μαζί με το εμβόλιο της γρίπης. Τι προβλέπει ο προγραμματισμός της κυβέρνησης για τον γενικό πληθυσμό και τις ευπαθείς ομάδες.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θ. Δημόπουλος, μιλά στη Realnews για τα νέα «όπλα» κατά του κορονοϊού που έρχονται στη χώρα μας τις επόμενες εβδομάδες.

Των Γ. ΣΙΑΔΗΜΑ, ΑΙΜ. ΣΤΑΘΑΚΟΥ

Το σενάριο της ετήσιας δόσης εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, αρχής γενομένης από το φθινόπωρο, συζητείται ήδη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο ιός σε βάθος χρόνου.

Advertisement

Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας μπορεί να υποχωρούν και να προχωράμε στην πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων, αλλά στο υπουργείο Υγείας εξετάζουν όλα τα δεδομένα στη μάχη με τον κορονοϊό και την Όμικρον, αφού κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την εμφάνιση μιας νέας μετάλλαξης από το φθινόπωρο.

Βέβαια, οριστικές αποφάσεις δεν μπορούν να ληφθούν ακόμα, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές μελέτες, αλλά τα δεδομένα για την ώρα φαίνεται να είναι δύο:

Όχι στην τέταρτη δόση για τον γενικό πληθυσμό, καθώς συνιστάται μόνο για τις ευπαθείς ομάδες, και ναι σε μια ετήσια δόση εμβολιασμού στο πλαίσιο του εμβολίου της γρίπης. Αλλωστε, για την ώρα, όσοι έχουν εμβολιαστεί με τρεις δόσεις είναι προστατευμένοι απέναντι στον ιό και στη μετάλλαξη Όμικρον.

Φυσικά, τόσο ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) όσο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) περιμένουν τις τελικές κλινικές μελέτες πριν δώσουν τις τελικές κατευθυντήριες.

κορονοϊός εμβόλιο

Αν τελικά επιβεβαιωθεί το σενάριο της ετήσιας δόσης τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, θα αποφασιστεί και με ποια εμβόλια θα γίνει, αν δηλαδή θα υπάρχει πιο αναβαθμισμένο σκεύασμα.

Advertisement

Η χώρα μας έχει υπογράψει τις διακρατικές συμφωνίες και συμμετέχει στην κεντρική συμφωνία της Ευρώπης με τις εταιρείες, οπότε δεν θα υπάρξει κανένα ζήτημα προμήθειας νέων εμβολίων σε ενδεχόμενο οποιασδήποτε αλλαγής. Σε αυτό το πλαίσιο, από το φθινόπωρο θα μπορούμε να κάνουμε το εμβόλιο σε ετήσια βάση, αν, φυσικά, ο ιός εξελιχθεί σε ενδημική γρίπη, όπως φαίνεται για την ώρα.

Μάλιστα, με τα σημερινά δεδομένα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τον χειμώνα να έχουμε μια εμβολιαστική εκστρατεία κατά του κορονοϊού σε συνδυασμό με την εκστρατεία για το εμβόλιο κατά της γρίπης, ειδικά για τις μεγαλύτερες ηλικίες, που είναι πιο ευάλωτες απέναντι στον ιό.

Προ των πυλών

Την ίδια ώρα, προ των πυλών είναι η και η τρίτη δόση του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού και για τους ανηλίκους, όπως πρώτη έχει αποκαλύψει η Realnews.

Η Pfizer έχει ήδη καταθέσει αίτημα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ώστε να εμβολιάζονται με την τρίτη δόση του εμβολίου της πολίτες κάτω των 18 ετών. Το πρώτο αίτημα αφορά τους ανηλίκους 16 και 17 ετών, ενώ τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει και νέα πρόταση για τις ηλικίες 12 έως 15 ετών.

Ωστόσο, μέχρι την τελική έγκριση, στο υπουργείο Υγείας εξετάζουν το ενδεχόμενο να ανοίξουν άμεσα τις εμβολιαστικές γραμμές για την αναμνηστική δόση για τους ανηλίκους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, αυτό σημαίνει ότι από τις αρχές Απριλίου και μετά όλοι οι ανήλικοι από 12 ετών και άνω θα μπορούν να κάνουν και την αναμνηστική δόση.

Advertisement

Για πολλούς, θεωρείται δεδομένο πως, σε δεύτερο χρόνο, θα ακολουθήσουν και τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Μονοκλωνικά

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας, μετά και τα αντιικά χάπια της Pfizer που θα ρίξει στη μάχη κατά του κορονοϊού, είναι σε ανοιχτή γραμμή και για την προμήθεια δύο νέων μονοκλωνικών φαρμάκων. Μάλιστα, το σκεύασμα της AstraZeneca, το Evuseld, αφορά κυρίως την πρόληψη και απευθύνεται στις πιο ευπαθείς ομάδες.

Διαβάστε εδώ κι εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

εμβόλιο- κορονοϊός

εμβόλιο- κορονοϊός

Advertisement

Επικαιρότητα

Απόπειρα δολοφονίας Φίτσο: Κρίσιμες ώρες για τον Σλοβάκο πρωθυπουργό που χαροπαλεύει στο χειρουργείο

Published

on

Παραμένει εδώ και ώρες στο χειρουργείο ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο μετά την επίθεση που δέχτηκε μπροστά στις κάμερες και τους άνδρες της ασφάλειας του.

Ο δράστης πυροβόλησε πέντε φορές τον Φίτσο και οι σφαίρες έχουν πλήξει ζωτικά όργανα του πρωθυπουργού. Το τραύμα στην κοιλιακή χώρα είναι αυτό που ανησυχεί τους γιατρούς. «Εύχομαι πολλή δύναμη όχι μόνο στον ίδιο, αλλά και στο ιατρικό προσωπικό που πραγματικά παλεύει για τη ζωή του αυτές τις στιγμές», είπε η υπουργός Υγείας, Σουζάνα Ντολινκόβα.

Ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Καλινάκ είπε ότι δεν υπάρχουν καλά νέα για την υγεία του πρωθυπουργού αυτή τη στιγμή. Εξήγησε ότι η κατάσταση του είναι «πραγματικά σοβαρή» και «κακή». «Η κατάσταση είναι πραγματικά πολύ περίπλοκη τώρα», τόνισε ο Ρόμπερτ Καλινάκ.

Οι τραυματιοφορείς μεταφέρουν στο νοσοκομείο τον Ρόμπερτ Φίτσο μετά την απόπειρα κατά της ζωής του.
Οι τραυματιοφορείς μεταφέρουν στο νοσοκομείο τον Ρόμπερτ Φίτσο μετά την απόπειρα κατά της ζωής του. Πηγή: TASR

«Αυτή τη στιγμή όλοι μας σκεφτόμαστε την κατάσταση του πρωθυπουργού μας Ρόμπερτ Φίτσο. Ελπίζουμε ότι είναι αρκετά δυνατός για να αντιμετωπίσει αυτό το τραύμα», σημείωσε ο υπουργός Άμυνας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας, ο Ματούς Σουτάι Έστοκ είπε ότι η απόπειρα δολοφονίας είναι μία επίθεση στην Δημοκρατία και στο ίδιο το κράτος. Ανέφερε ότι ο δράστης πυροβόλησε πέντε φορές και ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε «κρίσιμη κατάσταση».

Advertisement

Αποκάλυψε ότι από την προκαταρκτική έρευνα προκύπτει ότι το κίνητρο της απόπειρας δολοφονίας είναι πολιτικό. Η απόφαση για την απόπειρα κατά της ζωής του Σλοβάκου πρωθυπουργού «γεννήθηκε αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές», είπε ο Ματούς Σουτάι Έστοκ.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο δευτερόλεπτα αφού δέχθηκε την επίθεση έπεσε τραυματισμένος στο έδαφος. Στην εικόνα φαίνονται οι άνδρες της ασφάλειας του Σλοβάκου πρωθυπουργού να τον σηκώνουν από το έδαφος.
Ο Ρόμπερτ Φίτσο δευτερόλεπτα αφού δέχθηκε την επίθεση έπεσε τραυματισμένος στο έδαφος. Στην εικόνα φαίνονται οι άνδρες της ασφάλειας του Σλοβάκου πρωθυπουργού να τον σηκώνουν από το έδαφος. Πηγή: Pravda

Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή της απόπειρας δολοφονίας

Κάμερα έχει καταγράψει την στιγμή που ο Ρόμπερτ Φίτσο δέχεται τις σφαίρες ενός δράστη και πέφτει αιμόφυρτος στο έδαφος.

Στο βίντεο φαίνεται ο δράστης με πουκάμισο και τζιν να βρίσκεται πίσω από τα κιγκλιδώματα της αστυνομίας και να κοιτάζει τον πρωθυπουργό που χαιρετάει κάποιους ανθρώπους. Στη συνέχεια βγάζει ένα πιστόλι με το δεξί χέρι πάνω από τα κιγκλιδώματα και πυροβολεί από πολύ κοντινή απόσταση τον Ρόμπερτ Φίτσο.

Κάποιοι από τους άνδρες της ασφάλειας πέφτουν αμέσως πάνω στον δράστη και τον συλλαμβάνουν. Άλλοι σωματοφύλακες σηκώνουν από το έδαφος τον Σλοβάκο πρωθυπουργό και τον φυγαδεύουν.

 

Σύμφωνα με όσα έχουν πει αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης φώναξε στον πρωθυπουργό: «Ρόμπο έλα εδώ».  Όταν ο Ρόμπερτ Φίτσο πλησίασε για να τον χαιρετήσει ο δράστης άρχισε να τον πυροβολεί.

Advertisement

 

Σε άλλο βίντεο φαίνεται ο Ρόμπερτ Φίτσο να πέφτει στο έδαφος μετά την επίθεση. Αμέσως τον σηκώνουν οι άνδρες της ασφάλειας του και τον μεταφέρουν μέσα σε δευτερόλεπτα στο αυτοκίνητο του.

 

Βίντεο με την ανάκριση του δράστη – Γιατί πυροβόλησε τον πρωθυπουργό

Βίντεο με την ανάκριση του δράστη της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο δημοσιεύει ο ιστότοπος NEXTA. Σύμφωνα με τον ιστότοπο, ο συγγραφέας και ποιητής Juraj Cintula, είπε ότι πυροβόλησε τον πρωθυπουργό επειδή διαφωνεί με τις πολιτικές της κυβέρνησης του.

 

Advertisement

 

Ποιος είναι ο 71χρονος

Αμέσως μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο συνελήφθη ένας άνδρας. Σε φωτογραφίες από το σημείο φαίνονται οι αστυνομικοί να συλλαμβάνουν έναν άνδρα με τζιν και πουκάμισο.

 

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό JOJ της Σλοβακίας, ο δράστης είναι ένας 71χρονος ποιητής και συγγραφέας με το όνομα Juraj C.

Ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο κατά την σύλληψη του.
Ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο κατά την σύλληψη του. Πηγή: TASR

Ο άνδρας είναι γεννημένος το 1953 και είναι ένας από τους ιδρυτές της λογοτεχνικής λέσχης DÚHA. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, είναι οπαδός του φιλελεύθερου κόμματος Προοδευτική Σλοβακία (PS) Μίχαλ Σιμέτσα, που ήταν δεύτερο σε ψήφους στις τελευταίες εθνικές εκλογές στην χώρα. Το κόμμα έχει κάνει δήλωση ότι ο 71χρονος δεν είναι μέλος της Προοδευτικής Σλοβακίας.

Ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο.
Ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρα της επίθεσης, ενώ οι αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμη την ταυτότητα του δράστη.

 

Advertisement

Τι είπε ο γιος του 71χρονου

Ο γιος του 71χρονου μίλησε στην σλοβακική ιστοσελίδα aktuality.sk και επιβεβαίωσε ότι ο πατέρας του κατείχε νόμιμα ένα όπλο. «Δεν έχω απολύτως καμία ιδέα τι σκοπό είχε ο πατέρας μου. Τι σχεδίαζε. Γιατί συνέβη αυτό», είπε ο γιος του φερόμενου ως δράστη.

Όταν ρωτήθηκε εάν ο 71χρονος είχε κάποιο μίσος στον πρωθυπουργό της Σλοβακίας ο γιος του απάντησε: «Θα σας πω αυτό: Δεν το ψήφισε. Αυτό θα πω μόνο».

Εξήγησε ότι ο πατέρας του δεν είχε μιλήσει ανοιχτά για το ενδεχόμενο να επιτεθεί ή να αποπειραθεί να σκοτώσει τον πρωθυπουργό. Ανέφερε ότι δεν έχει νοσηλευτεί για ψυχιατρικούς λόγους.

Ο ηλικιωμένος που προέρχεται από την πόλη Levican είχε δημοσιεύσει αρκετές ποιητικές συλλογές. Το 2016 εργαζόταν ως φρουρός ασφαλείας σε ένα εμπορικό κέντρο και δέχθηκε την επίθεση ενός άνδρα που βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών. Τότε έγινε γνωστός στην χώρα μέσα από τις συνεντεύξεις που έδωσε για το περιστατικό.

ΠΗΓΗ

Advertisement

Continue Reading

Επικαιρότητα

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο | Μεγαλόχαρη Τήνου & Λιτάνευση Ιεράς Εικόνας της Μεγαλόχαρης

Published

on

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο | Μεγαλόχαρη Τήνου & Λιτάνευση Ιεράς Εικόνας της Μεγαλόχαρης

Continue Reading
Advertisement

Trending