Connect with us

Αυτοδιοίκηση

ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η 197η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΣΤΗ ΣΧΟΙΝΟΛΑΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ – ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Published

on

Την 15η Μαρτίου 2022 εορτάστηκε η 197η Επέτειος της Μάχης στην Σχοινόλακα, από τον Δήμο Πύλου – Νέστορος, με λαμπρότητα και τηρουμένων των υγειονομικών πρωτόκολλων κατά διασποράς της πανδημίας.
Η Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Σχοινόλακας, όπου μετά το πέρας της τελέστηκε τρισάγιο εις μνήμη των πεσόντων. Σε αναγνώριση του ηρωισμού τους κατατέθηκαν στεφάνια από τον εκπρόσωπο του Δημάρχου Πύλου – Νέστορος τον Αντιδήμαρχο κ. Αναστάσιο Χρονόπουλο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνο Ρομπάκη, τον εκπρόσωπο των Σωμάτων Ασφαλείας και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Πύλου κ. Ηλία Γουρνά.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η κ. Αικατερίνη Διαμαντοπούλου-Κουτσουμπού, Θεολόγος και Φιλόλογος, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Η νικηφόρα Μάχη στην Σχοινόλακα πραγματοποιήθηκε την 15η Μαρτίου 1825 κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων εναντίον των Τουρκοαιγυπτιακών δυνάμεων. Το ιστορικό αυτό γεγονός συνέβαλλε στη θετική έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης. Η επέτειος εορτάζεται κάθε χρόνο την 15η Μαρτίου ύστερα από ενέργειες του Συγγραφέα – Λαογράφου κ. Κώστα Μπαλαφούτη.


Στην ιστορική αυτή μάχη, ο εμπειροπόλεμος Μακεδόνας Στρατηγός, Αναστάσιος Καρατάσος, με εφτακόσιους Έλληνες πολεμιστές, κατατρόπωσε τα στρατεύματα του Ιμπραήμ. Οι Έλληνες εξουδετέρωσαν το στρατιωτικό πλεονέκτημα, που έδιναν στους Αιγυπτίους, η ευρωπαϊκή πολεμική τακτική και η ευστοχία των όπλων τους, με τους Οθωμανούς να εγκαταλείπουν το πεδίο της μάχης έχοντας σοβαρές απώλειες.
Η απήχηση της μάχης της Σχοινόλακας αναπτέρωσε το πεσμένο ηθικό των Ελλήνων, ενώ η ήττα του Ιμπραήμ αποτέλεσε μια περίτρανη απόδειξη, ότι η υλική υπεροχή δεν εξασφαλίζει πάντοτε τη νίκη.
Ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος κ. Παναγιώτης Καρβέλας, αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Την 15η Μαρτίου 2022 αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες του αγώνα για την Ελευθερία μας, εδώ στην ένδοξη Σχοινόλακα. Με σεβασμό προς τους ήρωες της Επανάστασης, ο Δήμος μας εορτάζει την 197η Επέτειο της Ιστορικής Μάχης στην Σχοινόλακα. Η ελευθερία κι ανεξαρτησία του έθνους μας οφείλεται στον αγώνα των προγόνων μας για να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό.»

Αυτοδιοίκηση

Π. Νίκα σε Δήμαρχο Ναυπλίου: Η παραίτησή του τώρα, παραίτηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις”.

Published

on

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, προέβη στην πιο κάτω δήλωση:

“Η συμπεριφορά του δημάρχου Ναυπλίου προσβάλλει το ιστορικό Ναύπλιο, προσβάλλει την αυτοδιοίκηση, προσβάλλει τον πολιτισμό μας.

Ενας δρόμος υπάρχει για τον δήμαρχο.

Η παραίτησή του. Η παραίτησή του τώρα, παραίτηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις”.

Advertisement

Continue Reading

Αυτοδιοίκηση

Πέτρος Τατούλης :Η στήριξη των αγροτών πρέπει να είναι άμεση και να έχει αντίκρισμα στην ενίσχυση του εισοδήματός τους

Published

on

Κοντά στους αγρότες της Κορινθίας βρέθηκε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης συνοδευμένος από  στελέχη της παράταξης του .

Σε  μία προγραμματισμένη συνάντηση όπου απουσίαζε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία και εκπρόσωποι του ΕΛΓΑ

η οποία ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε εξαιτίας της απουσίας εκπροσώπων του υπουργείου, κυβερνητικών βουλευτών και αντιπεριφερειαρχών.

 

Advertisement

Ο Πέτρος Τατούλης, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για την θεσμική και μαχητική πρωτοβουλία τους,  υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης των αγροτών και τη δημιουργία ενός κεντρικού μηχανισμού στήριξής τους καθώς καταστρέφεται η παραγωγή τους από τα καιρικά φαινόμενα.

Ο Πέτρος Τατούλης δεσμεύτηκε για την αξιοποίηση πόρων του επόμενου ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση μεθόδων ψηφιακής γεωργίας που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και θα αυξήσουν το εισόδημα των Πελοποννησίων παραγωγών, για την επιδότηση της εξωστρέφειας τους και την ενεργειακή αυτονόμηση των καλλιεργειών προκειμένου και νέοι αγρότες να μείνουν στον τόπο και να μπουν δυναμικά σε αυτόν τον δύσκολο και εγκαταλελειμμένο κλάδο της οικονομίας. «Δουλειά για όλους, αύξηση του εισοδήματος και μέγιστη αξιοποίηση των πόρων προς όφελος όλων»  είναι το τρίπτυχο που εγγυήθηκε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης για την Πελοπόννησο της επόμενης δεκαετίας.

 

Τη συνάντηση διοργάνωσαν οι αγροτικοί σύλλογοι Κορίνθου, Νεμέας, Βέλου-Βόχας, Στιμάγκας και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Κορίνθου, Άσσου, Λαλιώτη, Σουληναρίου, Πασίου – Κλημεντίου.

Δείτε την παρέμβαση του κ. Τατούλη

Advertisement

 

 

Continue Reading
Advertisement

Trending