Connect with us

Πολιτική

Έρχεται το «τέλος εποχής» για το ΔΝΤ στην Ελλάδα με την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων

Published

on

Η Ελλάδα, αναφέρει το Reuters, θα αποπληρώσει εντός δύο μηνών από σήμερα όσα οφείλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – Έτσι, με τη λήξη της Eνισχυμένης Eποπτείας σε λίγους μήνες, η σχέση της Ελλάδας με το Ταμείο επιστρέφει στην προ μνημονίων εποχή

Το κλείσιμο ενός τραυματικού κεφαλαίου για τη χώρα σφραγίζει η οριστική αποπληρωμή σε δύο μήνες από σήμερα όσων οφείλει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ένα χρόνο μετά και από το κλείσιμο του μόνιμου γραφείου του ΔΝΤ στην Αθήνα (2020). Την είδηση φέρνει στο φως από τηλεγράφημα του Reuters.

Αυτό σημαίνει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποχωρεί από τη χώρα και ως δανειστής και ότι παράλληλα, σε λίγους μήνες, με τη λήξη της Eνισχυμένης Eποπτείας (Enhanced Surveillance), η σχέση της Ελλάδας με το Ταμείο επιστρέφει στο προ-Μνημονίου status.

Το χρονικό

-Μετά τη λήξη του τρίτου Μνημονίου το 2018, το ΔΝΤ παρέμεινε ως τεχνικός σύμβουλος στο σχήμα της Eνισχυμένης Eποπτείας (Enhanced Surveillance), διατηρώντας το μόνιμο γραφείο του στην Αθήνα, με βασική δικαιολογία ότι η Ελλάδα ακόμα χρωστάει δόσεις των παλαιών δανείων (κάτι που στήριξαν για ακόμα μια φορά και οι Γερμανοί που πάντα ήθελαν το Ταμείο στην Ελλάδα).

Advertisement

-Τον Ιανουάριο του 202,0 ο Έλληνας πρωθυπουργός συμφώνησε με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα το κλείσιμο του γραφείου στην Αθήνα. Όπως ανέφερε τότε σε τηλεγράφημά του Reuters (7 Ιανουαρίου 2020), η συμφωνία προέκυψε μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Γκεοργκίεβα στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον και ανακοινώθηκε στους δημοσιογράφους από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

-Το τελευταίο τηλεγράφημα του Reuters, το οποίο αναφέρει όλες με λεπτομέριες σχετικά με το οριστικό κλείσιμο του κεφαλαίου, σημειώνει με βάση δύο πηγές από την πλευρά της Αθήνας, ότι η Ελλάδα σκοπεύει να αποπληρώσει οριστικά ότι όφειλε στο ΔΝΤ «μέσα στους επόμενους δύο μήνες».

Τα τεχνικά στοιχεία

Σύμφωνα με το Reueters, η Ελλάδα μέσα στους επόμενους δύο μήνες τα τελευταία δάνεια, ύψους 1,8 δισ. ευρώ που έλαβε η χώρα από το ΔΝΤ τα οποία έληγαν κανονικά το 2024. Η Ελλάδα έχει ήδη εξοφλήσει νωρίτερα περίπου 6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ το 2019 και το 2021.

Παράλληλα το πρακτορείο σημειώνει ότι η χώρα μας σχεδιάζει επίσης την οριστική αποπληρωμή δανείων ύψους 5,3 δισ. ευρώ που έλαβε μέσω διακρατικών συμφωνιών με χώρες-μέλη της ευρωζώνης μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022, τα οποία έληγαν μέχρι και το 2023.

Advertisement

Πρακτικά ως τον Αύγουστο το ΔΝΤ θα έχει υποβάλει και την τελευταία του έκθεση στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας και θα βρίσκεται πλέον και με τα δύο πόδια εκτός της χώρας.

πηγή:protothema.gr

Πολιτική

Ελληνική Λύση: «O πρωθυπουργός δεν βρήκε ούτε πέντε λεπτά για να απαντήσει στον προκλητικό Κροάτη Πρόεδρο»

Published

on

«Δυστυχώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βρήκε ούτε 5 λεπτά εθνικής αξιοπρέπειας για να απαντήσει στον προκλητικό Κροάτη Πρόεδρο» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση, για τις δηλώσεις του προέδρου της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς.

«Έχουν συμπληρωθεί 24 ώρες από την ιταμή πρόκληση του Κροάτη Προέδρου που συνιστούν ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά θέματα της πατρίδας μας και μάλιστα στην λειτουργία της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Σε οποιαδήποτε κυρίαρχη χώρα ο πρωθυπουργός θα είχε ήδη απαντήσει λέγοντας ότι δεν ανέχεται ουδεμία παρέμβαση στην λειτουργία της δικαιοσύνης και αν χρειαστεί, όχι μόνον 100 αλλά εκατοντάδες εμπλεκόμενοι θα συλληφθούν και θα προφυλακιστούν έως ότου εξιχνιαστεί ο φόνος του Έλληνα και εντοπιστεί το σύνολο των φυσικών και ηθικών αυτουργών» αναφέρει η Ελληνική Λύση.

«Δυστυχώς, ο ευρισκόμενος σε “αδιάκοπες διακοπές”, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν βρήκε ούτε 5 λεπτά εθνικής αξιοπρέπειας για να απαντήσει στον προκλητικό Κροάτη, όπως δεν βγήκε για να υπερασπίσει τον Φρέντι Μπελέρη που κρατείται παράνομα στα κάτεργα του Ράμα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Advertisement
Continue Reading

Πολιτική

Νίκος Ανδρουλάκης: H σιωπή του πρωθυπουργού μεγαλώνει περισσότερο την αγανάκτηση της ελληνικής κοινωνίας

Published

on

«Οι ταμπέλες του “επιτελικού κράτους” και του “πολυδύναμου εκσυγχρονισμού”, που τόσο αυτάρεσκα χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, αποδεικνύονται τις πρώτες εβδομάδες της διακυβέρνησής της ότι είναι το επικοινωνιακό περιτύλιγμα ενός συγκεντρωτικού και αναποτελεσματικού τρόπου διακυβέρνησης» επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σε δήλωσή του.

«Όταν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ομολογεί ότι το υπουργείο του από την ίδρυσή του εδώ και δύο χρόνια δεν έχει ευδιάκριτο οργανόγραμμα και δεν μπορεί να διοικηθεί, άραγε ποιον ψέγει αν όχι τους προκατόχους του υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας;

Βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου φυλάσσονται υπερσύγχρονα πολεμικά συστήματα, αποδεικνύονται ανοχύρωτες, όταν μια πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή οδηγεί σε επικίνδυνες εκρήξεις πυρομαχικών.

Και τέλος το νέο τραγικό γεγονός, η δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Advertisement

Παρά τις προειδοποιήσεις των κροατικών αρχών, την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών εκ μέρους της UEFA και τη γνωστοποίηση από τις αρχές του Μαυροβουνίου μέχρι και των αριθμών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων με τα οποία ταξίδευαν οι χούλιγκαν, διακόσιοι ακροδεξιοί διέσχισαν ανεμπόδιστα τη χώρα σε κομβόι και δολοφόνησαν ένα νέο άνθρωπο στο κέντρο της Αθήνας, με τις αρμόδιες αρχές σε ρόλο παρατηρητή» πρόσθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης και κατέληξε στη δήλωσή του στην εφημερίδα «Το Βήμα»:

«Οι πολιτικές ευθύνες είναι αυταπόδεικτες και γίνονται ακόμη βαρύτερες όταν επιστρατεύεται ως δικαιολογία ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Οικονόμου δεν γνώριζε τι συνέβαινε.

Η προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών αλλά και η σιωπή του πρωθυπουργού μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο την αγανάκτηση της ελληνικής κοινωνίας».

ΠΗΓΗ

Advertisement
Continue Reading
Advertisement

Trending