Connect with us

Επικαιρότητα

Φιέστα Καραμανλή – Μπακογιάννη για επτά σταθμούς της γραμμής 4 του μετρό

Published

on

Τα αγκάθια στην εκτέλεση των δημόσιων έργων λόγω της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης αλλά και λόγω των αντιδράσεων.

Μεγάλη ανησυχία για τα προβλήματα που προκύπτουν στην εκτέλεση των δημόσιων έργων από την οικονομική και ενεργειακή κρίση, κανένα «πισωγύρισμα» από τις αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί για τα έργα της νέας γραμμής 4 του μετρό στους σταθμούς Εξαρχείων και Ευαγγελισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν χθες Κώστας Καραμανλής και Κώστας Μπακογιάννης, που οργάνωσαν «πανηγυρική τελετή» προκειμένου να συγχαρούν αλλήλους για τη συνεργασία τους και την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών και Δήμου Αθηναίων.

Υπουργός και δήμαρχος υπέγραψαν το μνημόνιο που αφορά τους 7 από τους 15 σταθμούς που θα έχει η γραμμή 4 του μετρό (Αλσος Βεΐκου-Γουδή) και τις κοινές δράσεις που πρέπει να οργανωθούν μαζί με την «Αττικό Μετρό» στους χώρους αυτούς ώστε «τα έργα να επιβαρύνουν στο ελάχιστο την καθημερινότητα των πολιτών και η Αθήνα να μη χάσει ούτε ένα δέντρο, αντίθετα να φυτευτούν ακόμη περισσότερα». Πρόκειται για τους επτά σταθμούς (Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός) που βρίσκονται μέσα στα όρια του Δήμου Αθηναίων, αλλά η συζήτηση επικεντρώθηκε σε δύο από αυτούς.

Advertisement

Για τον σταθμό Ευαγγελισμός, για τον οποίο εκδηλώθηκαν αντιδράσεις σχετικά με τους μεγάλους χώρους που καταλαμβάνει το εργοτάξιο και την απομάκρυνση πάρα πολλών δένδρων, μίλησε ο κ. Καραμανλής:

«Είναι πολύ σημαντικός και ο σχεδιασμός που έχουμε προχωράει κανονικά. Πρόκειται για σταθμό μετεπιβίβασης και εκεί θα συναντηθούν στην ουσία δύο γραμμές. Συνεπώς, θέλω να πω ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πισωγυρίσματα. Τα περισσότερα εργοτάξια και όλες οι πρόδρομες εργασίες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και ολοκληρωθεί. Και σε λίγο καιρό μπαίνει ο μετροπόντικας. Οπότε δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις και το μνημόνιο που υπογράφουμε σήμερα αυτό καταδεικνύει».

Με φωτογραφίες από μεταφυτεύσεις δέντρων και υποσχέσεις για 2.700 νέες φυτεύσεις συνόδευσαν την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας Κ. Καραμανλής και Κ. Μπακογιάννης.

Για τον σταθμό Εξάρχεια μίλησαν και οι δύο χωρίς να χάσουν την ευκαιρία να ξιφουλκήσουν κατά «πολλών» και «κάποιων». «Ο Δήμος Αθηναίων και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει μια πολύ συντονισμένη προσπάθεια έτσι ώστε τα Εξάρχεια να μην είναι αυτό που πολλοί θεωρούν ότι είναι», είπε ο Κ. Καραμανλής. Πρόσθεσε ότι οι τοπογραφικές μετρήσεις έχουν γίνει, διαβεβαιώνοντας ότι «δέσμευση της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού είναι ότι δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω».

«Είναι πολύ ξεκάθαρο αυτό το οποίο κάποιοι επιχειρούν να κάνουν στα Εξάρχεια, όμως οι μάσκες έχουν πέσει», δήλωσε ο Κ. Μπακογιάννης: «Επιχειρούν -και αυτό είναι παγκόσμια πρωτοτυπία- να πολιτικοποιήσουν και να ιδεολογικοποιήσουν τον σταθμό του μετρό. Λες και υπάρχουν αριστερά ή δεξιά βαγόνια. Δεν μπορεί να επιτρέψει ο Δήμος Αθηναίων -όπως είμαι σίγουρος ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει και η κυβέρνηση- να εργαλειοποιηθούν οι ζωές των κατοίκων των Εξαρχείων και οι ίδιοι οι κάτοικοι των Εξαρχείων να κρατούνται ως όμηροι για να εξυπηρετηθούν τα όποια μικροπολιτικά συμφέροντα ή ιδεοληπτικές θεωρήσεις», κατέληξε.

Οταν ο κ. Καραμανλής ρωτήθηκε για τον κίνδυνο αύξησης του κόστους των έργων λόγω του πολέμου και της οικονομικής κρίσης, δημοσίως δήλωσε ότι τέτοια προβλήματα θα αντιμετωπιστούν, επικαλούμενος προβλέψεις στους νόμους των δημόσιων συμβάσεων, όπως ο 4412.

Advertisement

Ομως, αργότερα, σε ιδιωτική συζήτηση, παραδέχθηκε ότι οι τιμές των υλικών έχουν εκτοξευτεί με την κρίση στην Ουκρανία και αυτό μπορεί να προκαλέσει ζητήματα ειδικά στα μικρότερα έργα, αφήνοντας αιχμές και κατά των μικρότερων εργολάβων που δίνουν μεγαλύτερες εκπτώσεις (υπενθυμίζεται ότι εκείνοι του είχαν ασκήσει και αυστηρή κριτική στη Βουλή για το νομοσχέδιο των «πρότυπων προτάσεων).

efsyn.gr

Επικαιρότητα

Απόπειρα δολοφονίας Φίτσο: Κρίσιμες ώρες για τον Σλοβάκο πρωθυπουργό που χαροπαλεύει στο χειρουργείο

Published

on

Παραμένει εδώ και ώρες στο χειρουργείο ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο μετά την επίθεση που δέχτηκε μπροστά στις κάμερες και τους άνδρες της ασφάλειας του.

Ο δράστης πυροβόλησε πέντε φορές τον Φίτσο και οι σφαίρες έχουν πλήξει ζωτικά όργανα του πρωθυπουργού. Το τραύμα στην κοιλιακή χώρα είναι αυτό που ανησυχεί τους γιατρούς. «Εύχομαι πολλή δύναμη όχι μόνο στον ίδιο, αλλά και στο ιατρικό προσωπικό που πραγματικά παλεύει για τη ζωή του αυτές τις στιγμές», είπε η υπουργός Υγείας, Σουζάνα Ντολινκόβα.

Ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Καλινάκ είπε ότι δεν υπάρχουν καλά νέα για την υγεία του πρωθυπουργού αυτή τη στιγμή. Εξήγησε ότι η κατάσταση του είναι «πραγματικά σοβαρή» και «κακή». «Η κατάσταση είναι πραγματικά πολύ περίπλοκη τώρα», τόνισε ο Ρόμπερτ Καλινάκ.

Οι τραυματιοφορείς μεταφέρουν στο νοσοκομείο τον Ρόμπερτ Φίτσο μετά την απόπειρα κατά της ζωής του.
Οι τραυματιοφορείς μεταφέρουν στο νοσοκομείο τον Ρόμπερτ Φίτσο μετά την απόπειρα κατά της ζωής του. Πηγή: TASR

«Αυτή τη στιγμή όλοι μας σκεφτόμαστε την κατάσταση του πρωθυπουργού μας Ρόμπερτ Φίτσο. Ελπίζουμε ότι είναι αρκετά δυνατός για να αντιμετωπίσει αυτό το τραύμα», σημείωσε ο υπουργός Άμυνας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας, ο Ματούς Σουτάι Έστοκ είπε ότι η απόπειρα δολοφονίας είναι μία επίθεση στην Δημοκρατία και στο ίδιο το κράτος. Ανέφερε ότι ο δράστης πυροβόλησε πέντε φορές και ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε «κρίσιμη κατάσταση».

Advertisement

Αποκάλυψε ότι από την προκαταρκτική έρευνα προκύπτει ότι το κίνητρο της απόπειρας δολοφονίας είναι πολιτικό. Η απόφαση για την απόπειρα κατά της ζωής του Σλοβάκου πρωθυπουργού «γεννήθηκε αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές», είπε ο Ματούς Σουτάι Έστοκ.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο δευτερόλεπτα αφού δέχθηκε την επίθεση έπεσε τραυματισμένος στο έδαφος. Στην εικόνα φαίνονται οι άνδρες της ασφάλειας του Σλοβάκου πρωθυπουργού να τον σηκώνουν από το έδαφος.
Ο Ρόμπερτ Φίτσο δευτερόλεπτα αφού δέχθηκε την επίθεση έπεσε τραυματισμένος στο έδαφος. Στην εικόνα φαίνονται οι άνδρες της ασφάλειας του Σλοβάκου πρωθυπουργού να τον σηκώνουν από το έδαφος. Πηγή: Pravda

Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή της απόπειρας δολοφονίας

Κάμερα έχει καταγράψει την στιγμή που ο Ρόμπερτ Φίτσο δέχεται τις σφαίρες ενός δράστη και πέφτει αιμόφυρτος στο έδαφος.

Στο βίντεο φαίνεται ο δράστης με πουκάμισο και τζιν να βρίσκεται πίσω από τα κιγκλιδώματα της αστυνομίας και να κοιτάζει τον πρωθυπουργό που χαιρετάει κάποιους ανθρώπους. Στη συνέχεια βγάζει ένα πιστόλι με το δεξί χέρι πάνω από τα κιγκλιδώματα και πυροβολεί από πολύ κοντινή απόσταση τον Ρόμπερτ Φίτσο.

Κάποιοι από τους άνδρες της ασφάλειας πέφτουν αμέσως πάνω στον δράστη και τον συλλαμβάνουν. Άλλοι σωματοφύλακες σηκώνουν από το έδαφος τον Σλοβάκο πρωθυπουργό και τον φυγαδεύουν.

 

Σύμφωνα με όσα έχουν πει αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης φώναξε στον πρωθυπουργό: «Ρόμπο έλα εδώ».  Όταν ο Ρόμπερτ Φίτσο πλησίασε για να τον χαιρετήσει ο δράστης άρχισε να τον πυροβολεί.

Advertisement

 

Σε άλλο βίντεο φαίνεται ο Ρόμπερτ Φίτσο να πέφτει στο έδαφος μετά την επίθεση. Αμέσως τον σηκώνουν οι άνδρες της ασφάλειας του και τον μεταφέρουν μέσα σε δευτερόλεπτα στο αυτοκίνητο του.

 

Βίντεο με την ανάκριση του δράστη – Γιατί πυροβόλησε τον πρωθυπουργό

Βίντεο με την ανάκριση του δράστη της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο δημοσιεύει ο ιστότοπος NEXTA. Σύμφωνα με τον ιστότοπο, ο συγγραφέας και ποιητής Juraj Cintula, είπε ότι πυροβόλησε τον πρωθυπουργό επειδή διαφωνεί με τις πολιτικές της κυβέρνησης του.

 

Advertisement

 

Ποιος είναι ο 71χρονος

Αμέσως μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο συνελήφθη ένας άνδρας. Σε φωτογραφίες από το σημείο φαίνονται οι αστυνομικοί να συλλαμβάνουν έναν άνδρα με τζιν και πουκάμισο.

 

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό JOJ της Σλοβακίας, ο δράστης είναι ένας 71χρονος ποιητής και συγγραφέας με το όνομα Juraj C.

Ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο κατά την σύλληψη του.
Ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο κατά την σύλληψη του. Πηγή: TASR

Ο άνδρας είναι γεννημένος το 1953 και είναι ένας από τους ιδρυτές της λογοτεχνικής λέσχης DÚHA. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, είναι οπαδός του φιλελεύθερου κόμματος Προοδευτική Σλοβακία (PS) Μίχαλ Σιμέτσα, που ήταν δεύτερο σε ψήφους στις τελευταίες εθνικές εκλογές στην χώρα. Το κόμμα έχει κάνει δήλωση ότι ο 71χρονος δεν είναι μέλος της Προοδευτικής Σλοβακίας.

Ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο.
Ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρα της επίθεσης, ενώ οι αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμη την ταυτότητα του δράστη.

 

Advertisement

Τι είπε ο γιος του 71χρονου

Ο γιος του 71χρονου μίλησε στην σλοβακική ιστοσελίδα aktuality.sk και επιβεβαίωσε ότι ο πατέρας του κατείχε νόμιμα ένα όπλο. «Δεν έχω απολύτως καμία ιδέα τι σκοπό είχε ο πατέρας μου. Τι σχεδίαζε. Γιατί συνέβη αυτό», είπε ο γιος του φερόμενου ως δράστη.

Όταν ρωτήθηκε εάν ο 71χρονος είχε κάποιο μίσος στον πρωθυπουργό της Σλοβακίας ο γιος του απάντησε: «Θα σας πω αυτό: Δεν το ψήφισε. Αυτό θα πω μόνο».

Εξήγησε ότι ο πατέρας του δεν είχε μιλήσει ανοιχτά για το ενδεχόμενο να επιτεθεί ή να αποπειραθεί να σκοτώσει τον πρωθυπουργό. Ανέφερε ότι δεν έχει νοσηλευτεί για ψυχιατρικούς λόγους.

Ο ηλικιωμένος που προέρχεται από την πόλη Levican είχε δημοσιεύσει αρκετές ποιητικές συλλογές. Το 2016 εργαζόταν ως φρουρός ασφαλείας σε ένα εμπορικό κέντρο και δέχθηκε την επίθεση ενός άνδρα που βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών. Τότε έγινε γνωστός στην χώρα μέσα από τις συνεντεύξεις που έδωσε για το περιστατικό.

ΠΗΓΗ

Advertisement

Continue Reading

Επικαιρότητα

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο | Μεγαλόχαρη Τήνου & Λιτάνευση Ιεράς Εικόνας της Μεγαλόχαρης

Published

on

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο | Μεγαλόχαρη Τήνου & Λιτάνευση Ιεράς Εικόνας της Μεγαλόχαρης

Continue Reading
Advertisement

Trending