Connect with us

Επικαιρότητα

“Φωτιά” στο πορτοφόλι λόγω Ουκρανίας: Αυξήσεις 200% στο φυσικό αέριο – Τα σενάρια για την ενεργειακή επάρκεια

Published

on

«Φωτιές ανάβει» σε ολόκληρο τον κόσμο και φυσικά και στην Ελλάδα ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τις κινήσεις του στην Ουκρανία.

Στην Αθήνα έχει σημάνει συναγερμός και όλα τα σενάρια για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας είναι στο τραπέζι και υπό εξέταση.

Αντίκτυπο όμως θα υπάρξει και στο «πορτοφόλι» κάθε νοικοκυριού, καθώς η ενεργειακή ακρίβεια εκτιμάται πως θα διαρκέσει ως το 2023, με το φυσικό αέριο σχεδόν 200% υψηλότερα! «Στενεύουν» και τα περιθώρια για παροχές!

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Advertisement

Με τα «τύμπανα» πολέμου στο μέτωπο της Ουκρανίας να ηχούν πια δυνατά, μετά και τις αποφάσεις του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, η Ελλάδα «ζυγίζει» τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει και σε επίπεδο ενεργειακής επάρκειας.

Ποια είναι τα σενάρια για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας

Όλες οι αρμόδιες αρχές είναι σε συναγερμό: Ήδη έχουν αναπτυχθεί μια σειρά από σενάρια που βρίσκονται σε ευθεία γραμμή με την διάρκεια ενδεχόμενης πολεμικής σύγκρουσης, αλλά και την πιθανή διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη.

Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι η χώρα μας καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες με ρωσικό αέριο σε ποσοστό της τάξης του 40 με 45%.

Σύμφωνα με τα σενάρια που έχει δουλέψει η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων και είχαν παρουσιαστεί σε πρόσφατη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει ακραίες επιπτώσεις θα πρέπει η Μόσχα να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου του αγωγού TurkStream.

Εξέλιξη πάντως που επί του παρόντος μοιάζει απίθανη. Μέσω του συγκεκριμένου αγωγού το αέριο της Gazprom φτάνει στο εθνικό σύστημα της Βουλγαρίας και από εκεί «προωθείται» στο δικό μας δίκτυο μεταφοράς.

Advertisement

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η χώρα μας εάν διακοπεί ροή του ρωσικού αερίου, καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες τόσο από τον αποθηκευτικό χώρο LNG (σ.σ.: υγροποιημένου αερίου) στη Ρεβυθούσα όσο και από τον αγωγό TAP που μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

Ήδη η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει κινηθεί για τη δέσμευση και άλλων φορτίων LNG.

Η ΡΑΕ και η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων, έχουν επίσης προχωρήσει και σε πλάνο περιορισμού της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη χώρα αν αυτό χρειαστεί.

Όπως αναφέρουν πηγές, ζητήθηκε από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής ΔΕΗ, Elpedison και ΗΡΩΝ να έχουν σε ετοιμότητα τις μονάδες τους που μπορούν να παράγουν ρεύμα και από πετρέλαιο (διπλής καύσης).

Πρόκειται για τις μονάδες της ΔΕΗ «Κομοτηνή» και «Λαύριο 4» συνολικής εγκατεστημένης ισχύος άνω του 1 GW, τις δύο μονάδες της Elpedison συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 800 MW και τις μονάδες της ΗΡΩΝ ισχύος 120 MW.

Advertisement

Οι συγκεκριμένοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής είναι και οι μόνοι που μπορούν να λειτουργήσουν και με πετρέλαιο.

Οι υπόλοιπες θερμικές μονάδες καίνε αποκλειστικά φυσικό αέριο, ενώ διαθέσιμες θα είναι και οι λιγνιτικές της ΔΕΗ.

Με τον τρόπο αυτό, σε ένα ακραίο σενάριο διακοπής της παροχής αερίου, η Ελλάδα δεν θα μείνει από ρεύμα.

Τι «παίζει» με τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Δεν είναι όμως η ενεργειακή επάρκεια ο μόνος «πονοκέφαλος»: Τον δύσκολο «γρίφο» του πως θα στηριχθούν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις, εφόσον παραταθεί η ενεργειακή κρίση και «τελειώσουν» τα λεφτά από τις δημοπρασίες ρύπων, καλείται να επιλύσει τις επόμενες εβδομάδες, η κυβέρνηση.

Τα σενάρια γίνονται στη βάση των πλέον δυσμενών προβλέψεων, όπως εκείνων της Κομισιόν που αποκάλυψε το Euractiv ότι οι τιμές στην ενέργεια θα παραμείνουν υψηλές και ασταθείς τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2023.

Advertisement

Εάν πράγματι δικαιωθεί αυτή η εκτίμηση, τότε θα χρειαστεί κάποια στιγμή ο κρατικός προϋπολογισμός και όχι το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, να βάλει «πλάτη» για τη στήριξη των νοικοκυριών και του επιχειρείν.

Τι ανησυχεί την κυβέρνηση;

Ότι αν οι υψηλές τιμές στην ενέργεια συνεχίσουν να μας συνοδεύουν έως και τις αρχές του 2023, τότε πλέον δεν θα αρκούν τα έσοδα από τις δημοπρασίες ρύπων, που σημειωτέον δεν εγγράφονται στο έλλειμμα, αλλά θα πρέπει η χρηματική στήριξη να προέρχεται κατευθείαν από το κρατικό προϋπολογισμό, γεγονός που σημαίνει ότι θα αρχίσει να συνυπολογίζεται στο έλλειμμα.

 

Στο καλό σενάριο, αν το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2021 κλείσει χαμηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων και ταυτόχρονα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για καλύτερη του αναμενομένου πορεία των φορολογικών εσόδων μέσα στο τρέχον έτος, τότε αυξάνεται ο χώρος για την καταβολή έκτακτης ενίσχυσης στα φτωχά νοικοκυριά τον Απρίλιο και για συνέχιση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου στο β’ εξάμηνο.

Advertisement

Στο κακό σενάριο, που ενταθούν οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι – ακόμη και αν δεν αποφευχθεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – οξυνθεί η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια δυσχεράνει την ικανότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων να ανταποκρίνονται στις φορολογικές και άλλες τους υποχρεώσεις, τότε το ύψος των μηνιαίων επιδοτήσεων θα πρέπει να ειδωθεί σε νέα βάση.

Εκτιμήσεις για φυσικό αέριο 200% ακριβότερο

Τα πάντα προς ώρας κινούνται πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί. Ακόμη και στο πολύ καλό σενάριο, όπου στο ουκρανικό ζήτημα νικήσει τελικά η διπλωματία, οι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου δεν πρόκειται να πέσουν κάτω από τα 60 ευρώ η μεγαβατώρα, από 71 ευρώ σήμερα, όπως εκτιμούν αναλυτές.

Δηλαδή θα παραμείνουν παραπάνω από 200% υψηλότερα από πέρυσι.

Ακόμη και αν αποφευχθούν έστω και περιορισμένης κλίμακας εχθροπραξίες, οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, λόγω του φόβου τόσο ενός νέου γύρου έντασης, όσο και της ανασφάλειας που πυροδοτούν οι μισοάδειες ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου.

Αν μάλιστα η διένεξη Δύσης – Ρωσίας διατηρήσει σε αναστολή μέχρι το καλοκαίρι την έγκριση του Nord Stream 2, είναι αβέβαιο κατά πόσο ο επόμενος χειμώνας θα βρει τις αποθήκες γεμάτες, πόσο μάλλον εάν ισχύουν οι υπόνοιες, που σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε στο Euractiv, ερευνά η Κομισιόν.

Advertisement

Δηλαδή τυχόν «παιχνίδια» της Gazprom με τις πληρότητες των ευρωπαϊκών αποθηκών, δικών της συμφερόντων, όπου διαπιστώθηκε πως είχαν πληρότητα στο 16%, σε σύγκριση με το 44% των αποθηκών, ιδιοκτησίας τρίτων εταιρειών εντός του ευρωπαϊκού εδάφους.

Ο ρωσικός κολοσσός έχει αποκτήσει το περίπου 40% των ευρωπαϊκών εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν πίσω από τις μισογεμάτες ευρωπαϊκές αποθήκες, ρωσικών συμφερόντων, έναν επιχειρούμενο εκβιασμό της ΕΕ εκ μέρους της Μόσχας σε συνδυασμό με τα εφιαλτικά σενάρια για το τι θα συνέβαινε, εφόσον ξέσπαγε σύγκρουση στην Ουκρανία και μετά από δυτικά αντίποινα, η Ρωσία επέλεγε να μειώσει ροές ή και να κλείσει τις στρόφιγγες.

Σχέδιο «Αέριο για το χειμώνα»

Το σχέδιο ανακοίνωσης της Κομισιόν, το οποίο διέρρευσε μέσω του Euractiv, δίνει μια ζοφερή εικόνα των υψηλών και ασταθών τιμών της ενέργειας που θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια, ενώ προειδοποιεί ότι η ενεργειακή κρίση έχει χειροτερέψει από το φθινόπωρο και θα διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο, έως το 2023.

Μιλά για την κατάσταση στην βιομηχανία που έχει χτυπηθεί από το υψηλό κόστος παραγωγής, την πιθανότατη μετακύλισή του στις τιμές και άλλων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων.
Η Κομισιόν φέρεται να εισηγείται τη διασφάλιση συνεχών προμηθειών και καλύτερης προετοιμασίας για τον επόμενο χειμώνα, μέσω ενός πλάνου, που αποκαλείται «Σχέδιο Αέριο για το χειμώνα» για τη στήριξη της ασφάλειας του εφοδιασμού «με κίνητρα και υποχρεώσεις για στρατηγική αποθήκευση».

Advertisement

Στο ίδιο πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να ξεκινήσει φέτος ένα πιλοτικό έργο για να υποστηρίξει τις χώρες και τους ευρωπαϊκούς φορείς στην πραγματοποίηση κοινών προμηθειών για την πλήρωση της αποθήκευσης μέχρι το ελάχιστο απαιτούμενο στρατηγικό επίπεδο.

Εκείνο που δεν περιγράφεται στο έγγραφο είναι με ποια αποτελεσματικά μέτρα προτείνει η Κομισιόν να αντιμετωπίσουν άμεσα οι χώρες-μέλη την κατάσταση, αφού οι όποιες ιδέες για να γεμίσει η χαμηλή πληρότητα των ευρωπαϊκών αποθηκών, αφορούν όχι το φετινό χειμώνα, αλλά τον επόμενο.

Τα «παιχνίδια» της Gazprom με τις αποθήκες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η αναφορά για το ρόλο που ενδεχομένως έχει παίξει η Gazprom στο θέμα της πληρότητας των ευρωπαϊκών αποθηκών.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η Κομισιόν διερευνά ανησυχίες για «πιθανές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου και ιδίως από τη ρωσική εταιρεία παροχής αερίου Gazprom».

Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο κρατικός ενεργειακός γίγαντας της Ρωσίας και μεγάλος εξαγωγέας φυσικού αερίου Gazprom, επικαλούμενος στοιχεία από την Gas Infrastructure Europe, ανακοίνωσε πως οι υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου (UGS) στην Ευρώπη ήταν κατά 95,3% αδειανές στις 17 Φεβρουαρίου.

Advertisement

Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη έχει πλέον μόνο το 4,7% των αποθεμάτων φυσικού αερίου της για το υπόλοιπο της χειμερινής περιόδου.

Ο όγκος του ενεργού αερίου στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις είναι 21% ή 8,3 δισ. κυβικά μέτρα λιγότερος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Συνολικά, 44,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έχουν ήδη καταναλωθεί από το UGS της Ευρώπης αυτόν τον χειμώνα.

Σύμφωνα με την Gazprom, τα αποθέματα φυσικού αερίου στις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην Ουκρανία είναι επίσης ελάχιστα, αφού έχουν πέσει στα 10,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, δηλαδή 45% λιγότερα από πέρυσι.

Πηγή: enikonomia.gr

Advertisement

Επικαιρότητα

Απόπειρα δολοφονίας Φίτσο: Κρίσιμες ώρες για τον Σλοβάκο πρωθυπουργό που χαροπαλεύει στο χειρουργείο

Published

on

Παραμένει εδώ και ώρες στο χειρουργείο ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο μετά την επίθεση που δέχτηκε μπροστά στις κάμερες και τους άνδρες της ασφάλειας του.

Ο δράστης πυροβόλησε πέντε φορές τον Φίτσο και οι σφαίρες έχουν πλήξει ζωτικά όργανα του πρωθυπουργού. Το τραύμα στην κοιλιακή χώρα είναι αυτό που ανησυχεί τους γιατρούς. «Εύχομαι πολλή δύναμη όχι μόνο στον ίδιο, αλλά και στο ιατρικό προσωπικό που πραγματικά παλεύει για τη ζωή του αυτές τις στιγμές», είπε η υπουργός Υγείας, Σουζάνα Ντολινκόβα.

Ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Καλινάκ είπε ότι δεν υπάρχουν καλά νέα για την υγεία του πρωθυπουργού αυτή τη στιγμή. Εξήγησε ότι η κατάσταση του είναι «πραγματικά σοβαρή» και «κακή». «Η κατάσταση είναι πραγματικά πολύ περίπλοκη τώρα», τόνισε ο Ρόμπερτ Καλινάκ.

Οι τραυματιοφορείς μεταφέρουν στο νοσοκομείο τον Ρόμπερτ Φίτσο μετά την απόπειρα κατά της ζωής του.
Οι τραυματιοφορείς μεταφέρουν στο νοσοκομείο τον Ρόμπερτ Φίτσο μετά την απόπειρα κατά της ζωής του. Πηγή: TASR

«Αυτή τη στιγμή όλοι μας σκεφτόμαστε την κατάσταση του πρωθυπουργού μας Ρόμπερτ Φίτσο. Ελπίζουμε ότι είναι αρκετά δυνατός για να αντιμετωπίσει αυτό το τραύμα», σημείωσε ο υπουργός Άμυνας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας, ο Ματούς Σουτάι Έστοκ είπε ότι η απόπειρα δολοφονίας είναι μία επίθεση στην Δημοκρατία και στο ίδιο το κράτος. Ανέφερε ότι ο δράστης πυροβόλησε πέντε φορές και ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε «κρίσιμη κατάσταση».

Advertisement

Αποκάλυψε ότι από την προκαταρκτική έρευνα προκύπτει ότι το κίνητρο της απόπειρας δολοφονίας είναι πολιτικό. Η απόφαση για την απόπειρα κατά της ζωής του Σλοβάκου πρωθυπουργού «γεννήθηκε αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές», είπε ο Ματούς Σουτάι Έστοκ.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο δευτερόλεπτα αφού δέχθηκε την επίθεση έπεσε τραυματισμένος στο έδαφος. Στην εικόνα φαίνονται οι άνδρες της ασφάλειας του Σλοβάκου πρωθυπουργού να τον σηκώνουν από το έδαφος.
Ο Ρόμπερτ Φίτσο δευτερόλεπτα αφού δέχθηκε την επίθεση έπεσε τραυματισμένος στο έδαφος. Στην εικόνα φαίνονται οι άνδρες της ασφάλειας του Σλοβάκου πρωθυπουργού να τον σηκώνουν από το έδαφος. Πηγή: Pravda

Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή της απόπειρας δολοφονίας

Κάμερα έχει καταγράψει την στιγμή που ο Ρόμπερτ Φίτσο δέχεται τις σφαίρες ενός δράστη και πέφτει αιμόφυρτος στο έδαφος.

Στο βίντεο φαίνεται ο δράστης με πουκάμισο και τζιν να βρίσκεται πίσω από τα κιγκλιδώματα της αστυνομίας και να κοιτάζει τον πρωθυπουργό που χαιρετάει κάποιους ανθρώπους. Στη συνέχεια βγάζει ένα πιστόλι με το δεξί χέρι πάνω από τα κιγκλιδώματα και πυροβολεί από πολύ κοντινή απόσταση τον Ρόμπερτ Φίτσο.

Κάποιοι από τους άνδρες της ασφάλειας πέφτουν αμέσως πάνω στον δράστη και τον συλλαμβάνουν. Άλλοι σωματοφύλακες σηκώνουν από το έδαφος τον Σλοβάκο πρωθυπουργό και τον φυγαδεύουν.

 

Σύμφωνα με όσα έχουν πει αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης φώναξε στον πρωθυπουργό: «Ρόμπο έλα εδώ».  Όταν ο Ρόμπερτ Φίτσο πλησίασε για να τον χαιρετήσει ο δράστης άρχισε να τον πυροβολεί.

Advertisement

 

Σε άλλο βίντεο φαίνεται ο Ρόμπερτ Φίτσο να πέφτει στο έδαφος μετά την επίθεση. Αμέσως τον σηκώνουν οι άνδρες της ασφάλειας του και τον μεταφέρουν μέσα σε δευτερόλεπτα στο αυτοκίνητο του.

 

Βίντεο με την ανάκριση του δράστη – Γιατί πυροβόλησε τον πρωθυπουργό

Βίντεο με την ανάκριση του δράστη της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο δημοσιεύει ο ιστότοπος NEXTA. Σύμφωνα με τον ιστότοπο, ο συγγραφέας και ποιητής Juraj Cintula, είπε ότι πυροβόλησε τον πρωθυπουργό επειδή διαφωνεί με τις πολιτικές της κυβέρνησης του.

 

Advertisement

 

Ποιος είναι ο 71χρονος

Αμέσως μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο συνελήφθη ένας άνδρας. Σε φωτογραφίες από το σημείο φαίνονται οι αστυνομικοί να συλλαμβάνουν έναν άνδρα με τζιν και πουκάμισο.

 

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό JOJ της Σλοβακίας, ο δράστης είναι ένας 71χρονος ποιητής και συγγραφέας με το όνομα Juraj C.

Ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο κατά την σύλληψη του.
Ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο κατά την σύλληψη του. Πηγή: TASR

Ο άνδρας είναι γεννημένος το 1953 και είναι ένας από τους ιδρυτές της λογοτεχνικής λέσχης DÚHA. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, είναι οπαδός του φιλελεύθερου κόμματος Προοδευτική Σλοβακία (PS) Μίχαλ Σιμέτσα, που ήταν δεύτερο σε ψήφους στις τελευταίες εθνικές εκλογές στην χώρα. Το κόμμα έχει κάνει δήλωση ότι ο 71χρονος δεν είναι μέλος της Προοδευτικής Σλοβακίας.

Ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο.
Ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρα της επίθεσης, ενώ οι αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμη την ταυτότητα του δράστη.

 

Advertisement

Τι είπε ο γιος του 71χρονου

Ο γιος του 71χρονου μίλησε στην σλοβακική ιστοσελίδα aktuality.sk και επιβεβαίωσε ότι ο πατέρας του κατείχε νόμιμα ένα όπλο. «Δεν έχω απολύτως καμία ιδέα τι σκοπό είχε ο πατέρας μου. Τι σχεδίαζε. Γιατί συνέβη αυτό», είπε ο γιος του φερόμενου ως δράστη.

Όταν ρωτήθηκε εάν ο 71χρονος είχε κάποιο μίσος στον πρωθυπουργό της Σλοβακίας ο γιος του απάντησε: «Θα σας πω αυτό: Δεν το ψήφισε. Αυτό θα πω μόνο».

Εξήγησε ότι ο πατέρας του δεν είχε μιλήσει ανοιχτά για το ενδεχόμενο να επιτεθεί ή να αποπειραθεί να σκοτώσει τον πρωθυπουργό. Ανέφερε ότι δεν έχει νοσηλευτεί για ψυχιατρικούς λόγους.

Ο ηλικιωμένος που προέρχεται από την πόλη Levican είχε δημοσιεύσει αρκετές ποιητικές συλλογές. Το 2016 εργαζόταν ως φρουρός ασφαλείας σε ένα εμπορικό κέντρο και δέχθηκε την επίθεση ενός άνδρα που βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών. Τότε έγινε γνωστός στην χώρα μέσα από τις συνεντεύξεις που έδωσε για το περιστατικό.

ΠΗΓΗ

Advertisement

Continue Reading

Επικαιρότητα

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο | Μεγαλόχαρη Τήνου & Λιτάνευση Ιεράς Εικόνας της Μεγαλόχαρης

Published

on

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο | Μεγαλόχαρη Τήνου & Λιτάνευση Ιεράς Εικόνας της Μεγαλόχαρης

Continue Reading
Advertisement

Trending