Connect with us

Πολιτική

Η αυτοδυναμία και το «όχι» στον Βελόπουλο

Published

on

Το σχέδιο της Ν.Δ. για να αποδυναμώσει τις εκ δεξιών της πιέσεις

Την επίτευξη της αυτοδυναμίας προτάσσει σε κάθε δημόσια αλλά και ιδιωτική συζήτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτοντας από τώρα ένα ξεκάθαρο δίλημμα για τις επόμενες εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός κλείνει κάθε σενάριο περί συγκυβέρνησης με τον Κυριάκο Βελόπουλο και το κόμμα της Ελληνικής Λύσης, ένα σενάριο το οποίο υπάρχει στο παρασκήνιο εδώ και αρκετό καιρό.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», ο πρωθυπουργός μιλώντας σε συνεργάτες του προσφάτως ανέφερε χαρακτηριστικά πως «δεν τίθεται απολύτως κανένα ζήτημα κυβερνητικής συνεργασίας με τον Βελόπουλο», αποτυπώνοντας με αυτόν τον τρόπο την ξεκάθαρη στρατηγική του κόμματός του.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συγκυβέρνησης με τον κ. Βελόπουλο, υπηρετεί την κεντρική στρατηγική του περί αυτοδυναμίας με τρεις τρόπους:

  • Πρώτον, απευθύνεται στο κεντρώο και σοβαρό ακροατήριο που εν πολλοίς θα κρίνει τις επόμενες εκλογές, καθώς το να αιωρείται πιθανή συνεργασία με την Ελληνική Λύση είναι βέβαιο πως θα απομάκρυνε κεντρώους και μετριοπαθείς ψηφοφόρους από τη Ν.Δ.
  • Δεύτερον, «απαντά» εμμέσως στον κ. Ανδρουλάκη ο οποίος έχει δηλώσει πως αν αναζητά η Ν.Δ. συγκυβέρνηση να την ψάξει στο πρόσωπο του κ. Βελόπουλου.
  • Τρίτον, αποκρυσταλλώνει τη στρατηγική του κόμματος για την επίτευξη της αυτοδυναμίας συσπειρώνοντας τους πολίτες που αφενός δεν θέλουν περιπέτειες, αφετέρου δεν επιθυμούν επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα.

Πλην των παραπάνω στρατηγικών στόχων, η δεδομένη πρόθεση του Μητσοτάκη, που θα εκφραστεί και δημοσίως το επόμενο διάστημα, να αποκλείσει κάθε πιθανότητα συγκυβέρνησης με την Ελληνική Λύση υπηρετεί και έναν ακόμα στόχο:

Με αυτόν τον τρόπο συμπιέζει το κόμμα της Ελληνικής Λύσης και όσους ψηφοφόρους του δεν θέλουν να δουν επιστροφή του κ. Τσίπρα στην εξουσία, επιχειρώντας να το οδηγήσει μέσω της δεδομένης πόλωσης που θα υπάρξει όσο πηγαίνουμε προς τις εκλογές ακόμα και εκτός Βουλής. Τούτο θα βοηθούσε πολύ τη Νέα Δημοκρατία, καθώς το ποσοστό της αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος θα εξαρτηθεί από το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.

Advertisement

Συγκεκριμένα για κάθε 1% που λαμβάνει ένα κόμμα εκτός Βουλής, πέφτει κλιμακωτά κατά 0,4, 0,3 κτλ. το ποσοστό αυτοδυναμίας. Αυτό σημαίνει πως εάν η Ελληνική Λύση ή το ΜέΡΑ25 που είναι κόμματα Βουλής έμεναν εκτός με οριακά ποσοστά, τότε αυτομάτως το ποσοστό που θα χρειαζόταν η Ν.Δ. για να κερδίσει την αυτοδυναμία θα έπεφτε ακόμα και πέριξ του 36,5 με 37%. Τα δύο κόμματα πάντως δεν είναι αυτή τη στιγμή σε τροχιά εξόδου από τη Βουλή –ειδικά το κόμμα Βελόπουλου είναι σταθερό–, που σημαίνει ότι με τα σημερινά δεδομένα η Ν.Δ. θα χρειάζεται ποσοστό πάνω από το 37,5% στις δεύτερες εκλογές για να πάρει την αυτοδυναμία. Είναι δεδομένο πάντως πως με βάση αυτούς τους υπολογισμούς το κυβερνών κόμμα θα ήθελε πολλά μικρά κόμματα με σημαντικό ποσοστό εκτός Βουλής, ώστε να το διευκολύνουν. Στο πλαίσιο αυτό η κινητικότητα που υπάρχει στα δεξιά του θα μπορούσε να το ευνοήσει. Αυτή τη στιγμή αρκετά κόμματα, όπως των κ. Τζήμερου – Κρανιδιώτη αλλά και οι Ελληνες του έγκλειστου στις φυλακές Ηλία Κασιδιάρη, λαμβάνουν ποσοστά που εντοπίζονται στις δημοσκοπήσεις, χωρίς να καταφέρνουν να ξεπερνάνε το όριο του 3%. Αυτή η συνθήκη ευνοεί τη Ν.Δ.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν πολλά μικρά κόμματα στα δεξιά της Ν.Δ., που το προηγούμενο διάστημα έγιναν προσπάθειες συνένωσής τους. Το κόμμα του κ. Εμφιετζόγλου, ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος και στελέχη που κινούνται σήμερα εκτός Ν.Δ., όπως ο Μανώλης Αγγελάκας και ο Θανάσης Σκορδάς, έκαναν συζητήσεις, σε μερικές από τις οποίες συμμετείχε και ο Γιώργος Καρατζαφέρης, για πιθανή συνεργασία. Τέτοια προοπτική δεν φαίνεται πάντως στον ορίζοντα. Συνεπώς το μωσαϊκό που υπάρχει στα δεξιά της Ν.Δ. κάθε άλλο παρά την απειλεί. Με την παραπάνω στρατηγική ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει αμφίπλευρη πίεση σε όλα τα κόμματα ώστε να περάσει τον πρώτο γύρο των εκλογών με απλή αναλογική όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα και να ξεδιπλώσει την κύρια αντεπίθεσή του στις δεύτερες εκλογές με το ερώτημα «σταθερή κυβέρνηση ή περιπέτειες». Σε όλες τις δημοσκοπήσεις καταγράφεται μία τάση που δείχνει πως η πλειονότητα των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ, παρά την αντίθετη μέχρι τώρα στάση της ηγεσίας τους, δεν βλέπουν αρνητικά τη Ν.Δ., ενώ σε μεγάλο ποσοστό πέριξ του 65% ομονοούν πως οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν αποδίδουν στην Ελλάδα. Με αυτά ως δεδομένα και με την πόλωση των δεύτερων εκλογών να είναι με βεβαιότητα πολύ μεγάλη, στο Μαξίμου θεωρούν πως το 37,5% με 38% είναι ένα στόχος εφικτός και θα επιτευχθεί στις επαναληπτικές εκλογές.

 

Σταύρος Παπαντωνίου

kathimerini.gr

Advertisement

 

Πολιτική

Ελληνική Λύση: «O πρωθυπουργός δεν βρήκε ούτε πέντε λεπτά για να απαντήσει στον προκλητικό Κροάτη Πρόεδρο»

Published

on

«Δυστυχώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βρήκε ούτε 5 λεπτά εθνικής αξιοπρέπειας για να απαντήσει στον προκλητικό Κροάτη Πρόεδρο» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση, για τις δηλώσεις του προέδρου της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς.

«Έχουν συμπληρωθεί 24 ώρες από την ιταμή πρόκληση του Κροάτη Προέδρου που συνιστούν ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά θέματα της πατρίδας μας και μάλιστα στην λειτουργία της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Σε οποιαδήποτε κυρίαρχη χώρα ο πρωθυπουργός θα είχε ήδη απαντήσει λέγοντας ότι δεν ανέχεται ουδεμία παρέμβαση στην λειτουργία της δικαιοσύνης και αν χρειαστεί, όχι μόνον 100 αλλά εκατοντάδες εμπλεκόμενοι θα συλληφθούν και θα προφυλακιστούν έως ότου εξιχνιαστεί ο φόνος του Έλληνα και εντοπιστεί το σύνολο των φυσικών και ηθικών αυτουργών» αναφέρει η Ελληνική Λύση.

«Δυστυχώς, ο ευρισκόμενος σε “αδιάκοπες διακοπές”, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν βρήκε ούτε 5 λεπτά εθνικής αξιοπρέπειας για να απαντήσει στον προκλητικό Κροάτη, όπως δεν βγήκε για να υπερασπίσει τον Φρέντι Μπελέρη που κρατείται παράνομα στα κάτεργα του Ράμα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Advertisement
Continue Reading

Πολιτική

Νίκος Ανδρουλάκης: H σιωπή του πρωθυπουργού μεγαλώνει περισσότερο την αγανάκτηση της ελληνικής κοινωνίας

Published

on

«Οι ταμπέλες του “επιτελικού κράτους” και του “πολυδύναμου εκσυγχρονισμού”, που τόσο αυτάρεσκα χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, αποδεικνύονται τις πρώτες εβδομάδες της διακυβέρνησής της ότι είναι το επικοινωνιακό περιτύλιγμα ενός συγκεντρωτικού και αναποτελεσματικού τρόπου διακυβέρνησης» επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σε δήλωσή του.

«Όταν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ομολογεί ότι το υπουργείο του από την ίδρυσή του εδώ και δύο χρόνια δεν έχει ευδιάκριτο οργανόγραμμα και δεν μπορεί να διοικηθεί, άραγε ποιον ψέγει αν όχι τους προκατόχους του υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας;

Βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου φυλάσσονται υπερσύγχρονα πολεμικά συστήματα, αποδεικνύονται ανοχύρωτες, όταν μια πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή οδηγεί σε επικίνδυνες εκρήξεις πυρομαχικών.

Και τέλος το νέο τραγικό γεγονός, η δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Advertisement

Παρά τις προειδοποιήσεις των κροατικών αρχών, την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών εκ μέρους της UEFA και τη γνωστοποίηση από τις αρχές του Μαυροβουνίου μέχρι και των αριθμών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων με τα οποία ταξίδευαν οι χούλιγκαν, διακόσιοι ακροδεξιοί διέσχισαν ανεμπόδιστα τη χώρα σε κομβόι και δολοφόνησαν ένα νέο άνθρωπο στο κέντρο της Αθήνας, με τις αρμόδιες αρχές σε ρόλο παρατηρητή» πρόσθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης και κατέληξε στη δήλωσή του στην εφημερίδα «Το Βήμα»:

«Οι πολιτικές ευθύνες είναι αυταπόδεικτες και γίνονται ακόμη βαρύτερες όταν επιστρατεύεται ως δικαιολογία ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Οικονόμου δεν γνώριζε τι συνέβαινε.

Η προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών αλλά και η σιωπή του πρωθυπουργού μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο την αγανάκτηση της ελληνικής κοινωνίας».

ΠΗΓΗ

Advertisement
Continue Reading
Advertisement

Trending