Connect with us

Αγροτικά Νέα

Η χαμένη υπεραξία του ελαιολάδου: Εξάγεται χύμα στην Ιταλία και πωλείται ακόμη σε τενεκέ

Published

on

Οι Ελληνες παραγωγοί δεν έχουν καταφέρει να τυποποιήσουν το ελαιόλαδο

Είναι θησαυρός, αλλά γλιστράει μέσα από τα χέρια τους. Οχι επειδή είναι το χαρακτηριστικό του αυτό μιας και ο λόγος για το ελαιόλαδο, αλλά διότι η πλειονότητα των παραγωγών στην Ελλάδα επιλέγει να το εξάγει χύμα στην Ιταλία σε τιμές πολύ χαμηλές –χαμηλότερες μάλιστα από ό,τι το εξάγει σε άλλες χώρες–, να το τυποποιούν ιταλικές εταιρείες και να το πωλούν σε υπερδιπλάσια τιμή τόσο στην Ιταλία όσο και σε πολλές άλλες χώρες. Την ίδια ώρα, στα ιταλικά σούπερ μάρκετ δεν υπάρχει ελληνικό τυποποιημένο ελαιόλαδο, υπό την έννοια να έχει εισαχθεί στην Ιταλία ως επώνυμο τελικό προϊόν, ούτε για δείγμα! Υστερεί μήπως σε ποιότητα το ελληνικό ελαιόλαδο; Κάθε άλλο. Στον περυσινό διαγωνισμό ελαιολάδου NYIOOCC Olive Oil Competition, ο οποίος θεωρείται ο μεγαλύτερος διεθνής διαγωνισμός στην κατηγορία αυτή, τα ελληνικά ελαιόλαδα απέσπασαν 99 βραβεία, εκ των οποίων 45 χρυσά και 54 ασημένια.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για τις εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου, το οποίο εξάγεται στο σύνολό του χύμα, στοιχεία που περιλαμβάνονται σε πρόσφατη έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Μιλάνο, το 64,67% της αξίας των συνολικών εξαγωγών ελαιολάδου και το 75,88% του συνολικού όγκου της κατευθύνθηκε το 2021 στην ιταλική αγορά. Συγκεκριμένα, η αξία των εξαγωγών ελαιολάδου από την Ελλάδα στην Ιταλία διαμορφώθηκε το 2021 σε 345,5 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 16,33% σε σύγκριση με το 2020, ενώ ο όγκος των εξαγωγών διαμορφώθηκε σε 111.610 τόνους από 132.844 τόνους το 2020, καταγράφοντας πτώση 15,98%. Η Ελλάδα αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή της Ιταλίας σε ελαιόλαδο, με το σχετικό μερίδιό της να ανέρχεται το 2021 σε 21,69%. Μεγαλύτερος προμηθευτής της Ιταλίας είναι η Ισπανία με το μερίδιό της να φτάνει το 61,53%.

Και μπορεί φέτος οι τιμές παραγωγού για εξαγωγές στην Ιταλία να βρίσκονται σε σχετικά υψηλά επίπεδα, στα 3,70-3,80 ευρώ/κιλό, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση που σχετίζεται με τη μειωμένη παραγωγή, όμως ο κανόνας είναι οι χαμηλές τιμές. Σύμφωνα με τα διαχρονικά στοιχεία που αφορούν μέχρι το 2020, οι τιμές στις οποίες αγοράζουν οι Ιταλοί εισαγωγείς το ελληνικό ελαιόλαδο είναι κάτω από τις 3.000 ευρώ/τόνο ή 3 ευρώ/κιλό.

Advertisement

Το 75,88% του συνολικού όγκου κατευθύνθηκε το 2021 στην ιταλική αγορά.

Πόσο πωλείται στα ιταλικά σούπερ μάρκετ ως τυποποιημένο σε προϊόντα – μείγματα ελαιολάδου από διάφορες χώρες; Η τιμή, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στη σχετική έκθεση, για τα μείγματα ελαιολάδου προέλευσης Ευρωπαϊκής Ενωσης κυμαίνεται από 4 έως 9,50 ευρώ/κιλό. Πολλά από αυτά μάλιστα είναι προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen, το μεγαλύτερο μερίδιο πωλήσεων παρθένου και εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου (26%) αφορούσε ελαιόλαδο ιδιωτικής ετικέτας. Αυτό που επίσης ανεβάζει την αξία στα ελαιόλαδα που πωλούνται στην Ιταλία είναι το γεγονός ότι εμφιαλώνονται συνήθως σε γυάλινη φιάλη του ενός λίτρου και όχι πλαστική και οι συσκευασίες δεν ξεπερνούν τα 5 λίτρα.

Το γεγονός ότι το ελληνικό ελαιόλαδο πωλείται στην ιταλική αγορά και στις αγορές του εξωτερικού ως «μείγμα ελαιολάδου Ε.Ε.» ή «μείγμα ελαιολάδου Ε.Ε. και τρίτων χωρών, «έχει ως αποτέλεσμα την εγγραφή του “μείγματος ελαιολάδου” στη συνείδηση των καταναλωτών διεθνώς ως προϊόν “Μade in Italy”», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Στην Ελλάδα λειτουργούν περί τις 300 αναγνωρισμένες μονάδες τυποποίησης ελαιολάδου, αλλά και απροσδιόριστος αριθμός μικρών μονάδων που λειτουργούν χωρίς έγκριση. Τι φταίει για το γεγονός ότι το ελαιόλαδο πωλείται χύμα, αφαιρώντας στην ουσία εισόδημα τόσο από τους παραγωγούς όσο και από την εθνική οικονομία; Το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των καταναλωτών έχουν οι ίδιοι παραγωγή ελαιολάδου ή συγγενείς με παραγωγή ελαιολάδου δεν ευνόησε την κατανάλωση του τυποποιημένου ελαιολάδου στην εγχώρια αγορά. Αποτρεπτικά λειτούργησε και το γεγονός ότι καταργήθηκε η ενίσχυση στο επώνυμο ελαιόλαδο. Τρίτος παράγοντας, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, είναι το γεγονός ότι οι συνεταιρισμοί έχουν στην πλειονότητά τους ως κεντρική κατεύθυνση την πώληση χύμα ελαιολάδου στην Ιταλία.

Δήμητρα Μανιφάβα

ΠΗΓΗ:https://www.kathimerini.gr/

Advertisement

Αγροτικά Νέα

ΣΥΚΙΚΗ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΩΝ ΑΠΕΝΤΟΜΩΤΩΝ 2023

Published

on

Αιτήσεις θα δέχεται η ΣΥΚΙΚΗ εκπαιδευμένων απεντομωτών  – διαχειριστών

στους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας .

Ανακοίνωση ΣΥΚΙΚΗΣ

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση από της  10 Αυγούστου 2023 έως και της 18 Αυγούστου 2023  από τις 08:00- 14:00

Advertisement

 

 

Continue Reading

Αγροτικά Νέα

Εννέα ευρώ με κλειστά μάτια το ελαιόλαδο στη νέα ελαιοκομική περίοδο 2023-2024, βάσιμα και τα 11 ευρώ

Published

on

Προς τα τέλη του μήνα και τις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένονται νέες πράξεις στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά ελαιολάδου, με το ενδιαφέρον που αναπτύχθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες, το οποίο οδήγησε τις τιμές στην Ευρώπη στην περιοχή των 9 και 9,5 ευρώ το κιλό, να διατηρείται, αφού η νέα σοδειά έχει ακόμα να διανύσει πολύ δρόμο και αρκετές προκλήσεις έως ότου φτάσει στις σχεδόν άδειες σήμερα δεξαμενές.

Elaiolado-Kentra-EE

Πέτρος Γκόγκος

 

Αυτές τις ημέρες, υπάρχει μια σχετική νηνεμία στην αγορά, αφού οι περισσότερες εταιρείες, ιδίως στην Ιταλία, είναι κλειστές ήδη από την αρχή της τρέχουσας εβδομάδας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν παράλληλα πως οι μεγάλοι αγοραστές – τυποποιητές, προσπάθησαν μέσα στον Ιούλιο να γεμίσουν όσο γίνεται τις αποθήκες τους, προκειμένου να μην υποδεχθούν με σημαντικά ελλείμματα την επερχόμενη, επίσης περιορισμένη, παραγωγή.

Ωστόσο, τόσο η εξάντληση των αποθεμάτων, όσο και η μικρή παραγωγή που πλέον προεξοφλούν όλοι η εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα του ελαιολάδου, συνηγορούν στο ότι η νέα ελαιοκομική περίοδος θα συνεχιστεί από τα επίπεδα τιμών με τα οποία κλείνει επί της ουσίας η τρέχουσα χρονιά.

Advertisement

Αρκετοί είναι οι αναλυτές που θεωρούν ότι για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα η χρονιά κλείνει εδώ, ήτοι στην περιοχή των 9 με 9,50 ευρώ το κιλό στην Ιταλία, αφού οι εναπομείνασες ποσότητες δεν μπορούν να «φτιάξουν» αγορά, παρά μόνο να δείξουν μια τάση στις τιμές.

Υπό αυτήν την έννοια, τα τελευταία λιγοστά ελαιόλαδα, θα μπορούσαν να γράψουν ακόμα και κάτι κοντά στα 11 ευρώ το κιλό, αλλά θα αφορούν σε μικρές ποσότητες, αποκαλύπτοντας όμως μια ενδιαφέρουσα δυναμική για τους επόμενους μήνες μέχρι και τις αρχές του 2024.

 

Σταθερές οι τιμές στο Μπάρι μέχρι τον Σεπτέμβριο

Στο Μπάρι, η τελευταία λίστα τιμών, γράφει τα 9 ευρώ για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα οξύτητας έως 0,4%, ενώ για τα αντίστοιχα ελαιόλαδα βιολογικής παραγωγής, οι τιμή διαμορφώνεται στα 9,20 ευρώ το κιλό. Η λίστα δεν ανανεώθηκε την περασμένη Τρίτη 8 του μήνα, κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει πως η φυσική αγορά διανύει ήδη την νεκρά περίοδο του Αυγούστου. Σε ό,τι αφορά στις χαμηλότερες ποιοτικές κατηγορίες, τα λαμπάντε διαμορφώνονται στα 5,80 ευρώ το κιλό, ενώ τα ραφιναρισμένα στα 6,60 ευρώ το κιλό.

Advertisement

Οι τελευταία ανανέωση τις λίστας τιμών στο Μπάρι, έγινε στις 25 Ιουλίου, όταν και διαμορφώθηκαν οι παραπάνω τιμές, ωστόσο η στασιμότητα των τελευταίων εβδομάδων στην Ιταλία, με άλλα λόγια, δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να ερμηνευτεί ως κορύφωση των τιμών για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, αλλά ως ένα τεχνικό στοπ έως ότου υπάρξουν και οι πρώτες χειροπιαστές αποδείξεις για την παραγωγική δυναμική της νέας σοδειάς, αφού παρά τις όποιες ανησυχίες για τη ζήτηση, οι λίστες τιμών εστιάζουν αποκλειστικά στις εξελίξεις γύρω από την προσφορά.

 

Ο χρησμός των 800.000 τόνων για την Ισπανία

Είναι πολύ πιθανό, αρκετά ελαιοτριβεία στην Ισπανία να ξεκινήσουν την παραγωγή τους από τον Σεπτέμβριο, αφού ο εξαιρετικά ζεστός καιρός και η έλλειψη βροχών, διευκόλυναν την πρώιμη ωρίμανση του καρπού στους ελαιώνες, αναφέρουν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, με το ειδικευμένο ψηφιακό πόρταλ Olimerca, να δίνει τρία επίπεδα παραγωγής σηματορούς για την εξέλιξη των τιμών. Σύμφωνα με αυτό, σε περίπτωση που η ισπανική παραγωγή διαμορφωθεί ξανά κάτω από τους 700.000 τόνους, τότε, οι τιμές αναμένεται ότι θα διατηρηθούν αρκετά πάνω από τα 8 ευρώ το κιλό με ανοδική τάση ως τον Οκτώβριο του 2024.

Σε περίπτωση που η παραγωγή κυμανθεί μεταξύ των 700.000 και 800.000 τόνων, κάτι που είναι και το επικρατέστερο σενάριο, ειδικά αν οι ελαιώνες της Ιβηρικής διευκολυνθούν από φθινοπωρινά πρωτοβρόχια και δυναμώσει ο καρπός, τότε η αγορά θα μπορούσε να συνεχίσει γύρω από τα σημερινά επίπεδα, ήτοι από 7,50 έως 8 ευρώ το κιλό.

Advertisement

Μόνο μια παραγωγή άνω των 800.000 τόνων θα μπορούσε να αποκλιμακώσει τις τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά, ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση, η επίδραση θα είναι μικρότερη στην κατηγορία των έξτρα παρθένων ελαιολάδων, αφού οι καιρικές συνθήκες δεν αφήνουν προσδοκίες για καλές ποιότητες σε σχεδόν κανένα παραγωγικό κέντρο της Ευρώπης.

Continue Reading
Advertisement

Trending