Connect with us

Επικαιρότητα

Κ. Μαρινάκος: Πρέπει να αναζητήσουμε τουριστικές ροές από μακρινές αγορές

Published

on

“Οι αγορές έχουν μάθει να προεξοφλούν πάντα τις διαφαινόμενες τάσεις” σύμφωνα με τον Καθηγητή Τουριστικού Μάνατζμεντ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και Πρόεδρο του ΤΟΠΕΛ Κωνσταντίνο Μαρινάκο. Ωστόσο ακόμη και αν ο πόλεμος στην Ουκρανία τελείωνε σύντομα τα δεδομένα βάσει των πρόσφατων εκτιμήσεων είναι αρνητικά για την έκβαση της εφετινής τουριστικής σεζόν για πολλούς προορισμούς της χώρας μας (και περιοχών της Πελοποννήσου) που συγκαταλέγονται στις πρώτες επιλογές Ρώσων και Ρωσόφωνων τουριστών.

Διαβάστε την ακόλουθη αποκλειστική και αποκαλυπτική συνέντευξη του Προέδρου του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου στον Κώστα Πρώιμο.

Κώστας Πρώιμος: Κύριε Καθηγητά, ως οικονομολόγος αλλά και ως εκπρόσωπος τουριστικών φορέων, ποια είναι η άποψή σας αναφορικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για τον τουρισμό;

Κων/νος Μαρινάκος: Αρχικά οφείλουμε να εκφράσουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό και να ευχηθούμε το συντομότερο να αποκατασταθεί η ειρήνη στην χώρα τους.
Είναι γεγονός ότι εάν συνεχιστεί για αρκετές ημέρες ακόμα ο πόλεμος στην Ουκρανία, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Χώρα μας οι πολίτες θα δουν να υφίσταται μια διπλή συρρίκνωση το εισόδημά τους, αφενός λόγω της αύξησης του πληθωρισμού, αφετέρου λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης. Και αυτό διότι οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να καλπάζουν και να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, προκαλώντας πληθωρισμό σε μια στιγμή που ήδη η παγκόσμια οικονομία και κατ’ επέκταση και η ελληνική, βρισκόταν σε ανισορροπία. Η πανδημική κρίση είναι γεγονός ότι επιβράδυνε σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή, δημιουργώντας σημαντικό έλλειμμα που είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη των τιμών των περισσοτέρων αγαθών προς τα πάνω και την ανεπάρκεια λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας ακόμα και σήμερα.
Οι σημερινές συνθήκες πολέμου στην Ουκρανία δυσχεραίνουν περαιτέρω τα πράγματα διότι εάν δεν επιλυθεί άμεσα το θέμα της ενέργειας και ξαφνικά η Ρωσία για παράδειγμα σταματήσει να εφοδιάζει με ενέργεια την Ευρώπη, θα έχουμε σαφώς έλλειμμα προσφοράς και κατά συνέπεια περαιτέρω άνοδο των τιμών. Δεν λέμε πως θα συμβεί, καθότι και οι δύο πλευρές έχουν λόγους να διατηρήσουν αυτή τη ροή ενέργειας , η Ρωσία για να εισπράττει χρήματα και η Ευρώπη για να καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες, αλλά δεν μπορούμε και να το αποκλείσουμε απόλυτα καθότι δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε απόλυτα τις εξελίξεις σε αυτό το πεδίο.

Advertisement

Κώστας Πρώιμος: Απειλείται η χώρας μας με οικονομικό εκτροχιασμό πλέον;

Κω/νος Μαρινάκος: Προσωπικά δεν θεωρώ ότι οι τρέχουσες συνθήκες πολέμου στην Ουκρανία μπορούν να εκτροχιάσουν την οικονομία της Χώρας μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ευρώπη διαθέτει ένα ισχυρό νόμισμα (το δεύτερο σκληρότερο παγκοσμίως) γεγονός που επιτρέπει να ενισχύσει με ρευστότητα τις χώρες– μέλη της και μάλιστα με χαμηλά επιτόκια που ακόμα κα εάν συνεχιστεί ο πληθωρισμός τα επιτόκια θα επηρεαστούν ελάχιστα, λόγω της σκληρότητας του νομίσματος. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τις οικονομίες των χωρών-μελών της με ευνοϊκούς όρους και να μην πληρώσουμε τόσο ακριβά τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.
Ειδικότερα ως προς τον τουρισμό η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σαφώς και μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο κυρίως ως προς την επερχόμενη θερινή τουριστική σεζόν, καθότι σταδιακά βυθίζει τη Δύση σε μια απόλυτη αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια και την έκταση μιας κλιμάκωσης της έντασης με άγνωστες συνέπειες.

Κώστας Πρώιμος: Ποιές είναι οι άμεσες επιπτώσεις; ο αντίκτυπος που θα προκληθεί από τις δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις;

Κων/νος Μαρινάκος: Ο πρώτος αντίκτυπος στον τουριστικό τομέα πρέπει να σημειωθεί στην ξαφνική αύξηση της τιμής του πετρελαίου, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των αεροπορικών μεταφορών καθώς οι αεροπορικές εταιρείες θα δουν μια αύξηση σε ένα μεγάλο μέρος του κόστους τους που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο επί του συνόλου .
Το δεύτερο πλήγμα στην προσπάθεια αναβίωσης του τουρισμού θα έρθει με την αύξηση των τιμών της ενέργειας που ήδη προκαλεί αυτός ο πόλεμος, που θα οδηγήσει τους Ευρωπαίους να διαθέσουν το μεγαλύτερο μέρος του οικογενειακού τους προϋπολογισμού για τα σπίτια τους, εις βάρος των διακοπών τους.
Το τρίτο πλήγμα θα υποστούν κυρίως οι ξενοδόχοι, οι οποίοι ως αποτέλεσμα αυτής της αύξησης του ενεργειακού κόστους θα δουν τα περιθώρια κέρδους τους να μειώνονται, έχοντας πρόσφατα καταγράψει μια ήδη σημαντική αύξηση του λειτουργικού τους κόστους λόγω του πληθωρισμού των πρώτων υλών.
Το τέταρτο χτύπημα έρχεται από το ‘’φρένο’’ στις πρόωρες κρατήσεις, μετά από ένα θετικό και ιδιαίτερα ενθαρρυντικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί αρχικώς για αυτό το καλοκαίρι, καθώς το αίσθημα αβεβαιότητας για τον καταναλωτή τον οδηγεί να αναβάλει τις αποφάσεις του όταν αντιλαμβάνεται μεγαλύτερη αστάθεια στη διεθνή γεωπολιτική σκηνή, παρά τα λόγια του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. ότι η απάντηση της Δύσης δεν θα είναι στρατιωτική, ούτε καν με την αποβολή της Ρωσίας από το τραπεζικό σύστημα Swift λόγω έλλειψης συμφωνίας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Ρώσοι συγκαταλέγονται στους τουρίστες που καταγράφουν πολύ υψηλή τουριστική δαπάνη. Ταξιδεύουν μαζικά από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και ο αριθμός τους αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Τώρα η σύγκρουση, οι κυρώσεις και το κλείσιμο των ουρανών θα οδηγήσουν σε κατάρρευση των αφίξεων, θέτοντας μια περαιτέρω κρίση σε έναν τομέα που έχει ήδη αποδυναμωθεί σοβαρά τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας.

Κώστας Πρώιμος: Αν υποθέσουμε ότι σύντομα τα πολεμικά παιχνίδια ελάμβαναν τέλος… Προλαβαίνουμε μια ομαλή τουριστική σεζόν;

Advertisement

Κων/νος Μαρινάκος: Οι ακυρώσεις στη χώρα μας, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θα είναι επίσης πολύ σημαντικές ειδικά για κάποιους προορισμούς με πολύ υψηλή διασύνδεση με την Ρωσόφωνη αγορά (Κρήτη, Δωδεκάνησα, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Πελοπόννησο). Μάλιστα σύμφωνα με το traveldailynews, με βάση τα τελευταία στοιχεία από την ForwardKeys η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε μια άμεση άνοδο στις ακυρώσεις πτήσεων από και προς τη Ρωσία. Στις 25 Φεβρουαρίου, την ημέρα μετά την έναρξη της εισβολής, κάθε κράτηση που έγινε για ταξίδι στη Ρωσία αντισταθμίστηκε από έξι ακυρώσεις προϋπαρχουσών κρατήσεων.
Τα τελευταία χρόνια είχε διαμορφωθεί μια διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για το τουριστικό προϊόν της χώρας μας από τις αγορές της Ρωσίας και κυρίως από την Ουκρανία καθότι δεν απαιτείτο η έκδοση visa για να έρθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τις προσδοκίες για την φετινή σεζόν να κάνουν λόγο για 400.000 Ουκρανούς και έως 700.000 Ρώσους, μια χρονιά ρεκόρ κυρίως για κάποιους προορισμούς της νησιωτικής Ελλάδας αλλά ένα σημαντικό κομμάτι αφορούσε και προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας όπως η Χαλκιδική και η Πελοπόννησος. Και φυσικά το πάγωμα των κρατήσεων δεν αφορά μόνο τη Ρωσία και την Ουκρανία αλλά και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, τις χώρες της Βαλτικής, τα Βαλκάνια και σταδιακά και χώρες της Δυτικής Ευρώπης εάν συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία. Δεδομένης της κατάστασης, και με τον οικονομικό αποκλεισμό που έχει επιβληθεί στη Ρωσία, διαφαίνεται πολύ δύσκολο, ακόμα κι αν ο πόλεμος έχει σύντομο τέλος, οι Ρώσοι να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για το 2022 και πιθανώς και για το 2023.

Κώστας Πρώιμος: Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για τη διάσωση του Ελληνικού καλοκαιριού σε οικονομικό επίπεδο;

Κων/νος Μαρινάκος: Τούτων δοθέντων, θα πρέπει να δρομολογηθεί η δημιουργία ενός στρατηγικού σχεδίου προώθησης του ευρωπαϊκού και ειδικότερα του ελληνικού τουρισμού σε μακρινές αγορές, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Λατινική Αμερική, η Νοτιοανατολική Ασία και η Κίνα, η Αυστραλία, η Αφρική, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ινδία, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες από τη ρωσική αγορά το 2022, αλλά και να ενισχυθούν οι τουριστικές ροές από τις αγορές αυτές, να ταξιδέψουν στους ευρωπαϊκούς προορισμούς.
Ευχόμαστε να τελειώσει σύντομα ο πόλεμος στην Ουκρανία και διατηρώ την αισιοδοξία ότι σύντομα οι αγορές θα ανακάμψουν, γιατί η οικονομία είναι πάνω από όλα ψυχολογία, και οι αγορές έχουν μάθει να προεξοφλούν πάντα τις διαφαινόμενες τάσεις.

enpel.gr/

Advertisement
Continue Reading
Advertisement

Επικαιρότητα

Απόπειρα δολοφονίας Φίτσο: Κρίσιμες ώρες για τον Σλοβάκο πρωθυπουργό που χαροπαλεύει στο χειρουργείο

Published

on

Παραμένει εδώ και ώρες στο χειρουργείο ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο μετά την επίθεση που δέχτηκε μπροστά στις κάμερες και τους άνδρες της ασφάλειας του.

Ο δράστης πυροβόλησε πέντε φορές τον Φίτσο και οι σφαίρες έχουν πλήξει ζωτικά όργανα του πρωθυπουργού. Το τραύμα στην κοιλιακή χώρα είναι αυτό που ανησυχεί τους γιατρούς. «Εύχομαι πολλή δύναμη όχι μόνο στον ίδιο, αλλά και στο ιατρικό προσωπικό που πραγματικά παλεύει για τη ζωή του αυτές τις στιγμές», είπε η υπουργός Υγείας, Σουζάνα Ντολινκόβα.

Ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Καλινάκ είπε ότι δεν υπάρχουν καλά νέα για την υγεία του πρωθυπουργού αυτή τη στιγμή. Εξήγησε ότι η κατάσταση του είναι «πραγματικά σοβαρή» και «κακή». «Η κατάσταση είναι πραγματικά πολύ περίπλοκη τώρα», τόνισε ο Ρόμπερτ Καλινάκ.

Οι τραυματιοφορείς μεταφέρουν στο νοσοκομείο τον Ρόμπερτ Φίτσο μετά την απόπειρα κατά της ζωής του.
Οι τραυματιοφορείς μεταφέρουν στο νοσοκομείο τον Ρόμπερτ Φίτσο μετά την απόπειρα κατά της ζωής του. Πηγή: TASR

«Αυτή τη στιγμή όλοι μας σκεφτόμαστε την κατάσταση του πρωθυπουργού μας Ρόμπερτ Φίτσο. Ελπίζουμε ότι είναι αρκετά δυνατός για να αντιμετωπίσει αυτό το τραύμα», σημείωσε ο υπουργός Άμυνας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας, ο Ματούς Σουτάι Έστοκ είπε ότι η απόπειρα δολοφονίας είναι μία επίθεση στην Δημοκρατία και στο ίδιο το κράτος. Ανέφερε ότι ο δράστης πυροβόλησε πέντε φορές και ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε «κρίσιμη κατάσταση».

Advertisement

Αποκάλυψε ότι από την προκαταρκτική έρευνα προκύπτει ότι το κίνητρο της απόπειρας δολοφονίας είναι πολιτικό. Η απόφαση για την απόπειρα κατά της ζωής του Σλοβάκου πρωθυπουργού «γεννήθηκε αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές», είπε ο Ματούς Σουτάι Έστοκ.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο δευτερόλεπτα αφού δέχθηκε την επίθεση έπεσε τραυματισμένος στο έδαφος. Στην εικόνα φαίνονται οι άνδρες της ασφάλειας του Σλοβάκου πρωθυπουργού να τον σηκώνουν από το έδαφος.
Ο Ρόμπερτ Φίτσο δευτερόλεπτα αφού δέχθηκε την επίθεση έπεσε τραυματισμένος στο έδαφος. Στην εικόνα φαίνονται οι άνδρες της ασφάλειας του Σλοβάκου πρωθυπουργού να τον σηκώνουν από το έδαφος. Πηγή: Pravda

Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή της απόπειρας δολοφονίας

Κάμερα έχει καταγράψει την στιγμή που ο Ρόμπερτ Φίτσο δέχεται τις σφαίρες ενός δράστη και πέφτει αιμόφυρτος στο έδαφος.

Στο βίντεο φαίνεται ο δράστης με πουκάμισο και τζιν να βρίσκεται πίσω από τα κιγκλιδώματα της αστυνομίας και να κοιτάζει τον πρωθυπουργό που χαιρετάει κάποιους ανθρώπους. Στη συνέχεια βγάζει ένα πιστόλι με το δεξί χέρι πάνω από τα κιγκλιδώματα και πυροβολεί από πολύ κοντινή απόσταση τον Ρόμπερτ Φίτσο.

Κάποιοι από τους άνδρες της ασφάλειας πέφτουν αμέσως πάνω στον δράστη και τον συλλαμβάνουν. Άλλοι σωματοφύλακες σηκώνουν από το έδαφος τον Σλοβάκο πρωθυπουργό και τον φυγαδεύουν.

 

Σύμφωνα με όσα έχουν πει αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης φώναξε στον πρωθυπουργό: «Ρόμπο έλα εδώ».  Όταν ο Ρόμπερτ Φίτσο πλησίασε για να τον χαιρετήσει ο δράστης άρχισε να τον πυροβολεί.

Advertisement

 

Σε άλλο βίντεο φαίνεται ο Ρόμπερτ Φίτσο να πέφτει στο έδαφος μετά την επίθεση. Αμέσως τον σηκώνουν οι άνδρες της ασφάλειας του και τον μεταφέρουν μέσα σε δευτερόλεπτα στο αυτοκίνητο του.

 

Βίντεο με την ανάκριση του δράστη – Γιατί πυροβόλησε τον πρωθυπουργό

Βίντεο με την ανάκριση του δράστη της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο δημοσιεύει ο ιστότοπος NEXTA. Σύμφωνα με τον ιστότοπο, ο συγγραφέας και ποιητής Juraj Cintula, είπε ότι πυροβόλησε τον πρωθυπουργό επειδή διαφωνεί με τις πολιτικές της κυβέρνησης του.

 

Advertisement

 

Ποιος είναι ο 71χρονος

Αμέσως μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο συνελήφθη ένας άνδρας. Σε φωτογραφίες από το σημείο φαίνονται οι αστυνομικοί να συλλαμβάνουν έναν άνδρα με τζιν και πουκάμισο.

 

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό JOJ της Σλοβακίας, ο δράστης είναι ένας 71χρονος ποιητής και συγγραφέας με το όνομα Juraj C.

Ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο κατά την σύλληψη του.
Ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο κατά την σύλληψη του. Πηγή: TASR

Ο άνδρας είναι γεννημένος το 1953 και είναι ένας από τους ιδρυτές της λογοτεχνικής λέσχης DÚHA. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, είναι οπαδός του φιλελεύθερου κόμματος Προοδευτική Σλοβακία (PS) Μίχαλ Σιμέτσα, που ήταν δεύτερο σε ψήφους στις τελευταίες εθνικές εκλογές στην χώρα. Το κόμμα έχει κάνει δήλωση ότι ο 71χρονος δεν είναι μέλος της Προοδευτικής Σλοβακίας.

Ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο.
Ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρα της επίθεσης, ενώ οι αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμη την ταυτότητα του δράστη.

 

Advertisement

Τι είπε ο γιος του 71χρονου

Ο γιος του 71χρονου μίλησε στην σλοβακική ιστοσελίδα aktuality.sk και επιβεβαίωσε ότι ο πατέρας του κατείχε νόμιμα ένα όπλο. «Δεν έχω απολύτως καμία ιδέα τι σκοπό είχε ο πατέρας μου. Τι σχεδίαζε. Γιατί συνέβη αυτό», είπε ο γιος του φερόμενου ως δράστη.

Όταν ρωτήθηκε εάν ο 71χρονος είχε κάποιο μίσος στον πρωθυπουργό της Σλοβακίας ο γιος του απάντησε: «Θα σας πω αυτό: Δεν το ψήφισε. Αυτό θα πω μόνο».

Εξήγησε ότι ο πατέρας του δεν είχε μιλήσει ανοιχτά για το ενδεχόμενο να επιτεθεί ή να αποπειραθεί να σκοτώσει τον πρωθυπουργό. Ανέφερε ότι δεν έχει νοσηλευτεί για ψυχιατρικούς λόγους.

Ο ηλικιωμένος που προέρχεται από την πόλη Levican είχε δημοσιεύσει αρκετές ποιητικές συλλογές. Το 2016 εργαζόταν ως φρουρός ασφαλείας σε ένα εμπορικό κέντρο και δέχθηκε την επίθεση ενός άνδρα που βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών. Τότε έγινε γνωστός στην χώρα μέσα από τις συνεντεύξεις που έδωσε για το περιστατικό.

ΠΗΓΗ

Advertisement

Continue Reading

Επικαιρότητα

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο | Μεγαλόχαρη Τήνου & Λιτάνευση Ιεράς Εικόνας της Μεγαλόχαρης

Published

on

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο | Μεγαλόχαρη Τήνου & Λιτάνευση Ιεράς Εικόνας της Μεγαλόχαρης

Continue Reading
Advertisement

Trending