Connect with us

Επικαιρότητα

«Καίγεται» το αφήγημα του προϋπολογισμού

Published

on

Επιβράδυνση της ανάπτυξης και της αύξησης του ΑΕΠ στην Ελλάδα, ενώ πλέον οι θεσμοί φαίνεται να ανησυχούν με τη «ρευστότητα» του στόχου για το πρωτογενές έλλειμμα ● Οι διορθώσεις σε μακροοικονομικούς δείκτες και δημοσιονομικά θα σταλούν τον Απρίλιο στις Βρυξέλλες.

Χαμηλότερη ανάπτυξη στην περιοχή του 2,5% και υψηλότερο έλλειμμα λόγω των αυξημένων δαπανών για μέτρα στήριξης και του κύματος των «κόκκινων» οφειλών από φόρους προβλέπουν οι αναθεωρημένες προς το μαύρο προβλέψεις του προϋπολογισμού για την οικονομία το 2022. Στο κάδρο μπαίνουν και οι νέες φουσκωμένες άνω του 6% εκτιμήσεις για τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό, που κινείται με ανεξέλεγκτη ταχύτητα προς το φράγμα του 8%, ενώ από τις τιμοληψίες στην αγορά για τον μήνα Μάρτιο εκπέμπεται ισχυρό σήμα ότι θα το σπάσει, αφήνοντας πίσω το ρεκόρ των 26 ετών του Φεβρουαρίου που σφράγισε η επιτάχυνση του δείκτη στο 7,2%. Το πληθωριστικό σπιράλ δημιουργείται από τις «βόμβες διασποράς» της ενεργειακής ακρίβειας, η ισχύς των οποίων αποτυπώνεται στα καύσιμα και στις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ που αλλάζουν σε καθημερινή βάση.

Το ελληνικό κείμενο με τις επί τα χείρω διορθώσεις στους μακροοικονομικούς δείκτες και στα κρίσιμα δημοσιονομικά μέτωπα θα σταλεί τον Απρίλιο στις Βρυξέλλες και αναμένεται να ανεβάσει κατακόρυφα το επίπεδο συναγερμού στους κόλπους των θεσμών, που βλέπουν το ελληνικό αφήγημα με τα θηριώδη πλεονάσματα να «καίγεται» ολοσχερώς καθώς μετά την πυρκαγιά της πανδημίας ήρθε το ολοκαύτωμα της ενεργειακής κρίσης.

Σε τροχιά επιβράδυνσης

Το οικονομικό επιτελείο θα ενημερώνει τους δανειστές ότι η ελληνική οικονομία μπαίνει σε τροχιά επιβράδυνσης, με τον πήχη της ανάπτυξης να τοποθετείται προσωρινά στο 3,5% για το 2022 και κάτω από αυτή την εκτίμηση να υπάρχει αστερίσκος που αφήνει παράθυρο ότι σε περίπτωση μεγαλύτερης διάρκειας των πολεμικών επιχειρήσεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη το πλήγμα στον ρυθμό μεγέθυνσης θα γίνει ισχυρότερο.

Το ΑΕΠ θα κόψει ταχύτητα χάνοντας μόλις μία ποσοστιαία μονάδα σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς στο Γενικό Λογιστήριο, με αποτέλεσμα ο ρυθμός της ανάκαμψης να υποχωρήσει στο 2,5%, ανεβάζοντας πάνω από τα 3,5 δισ. ευρώ τον λογαριασμό της ζημιάς στην πραγματική οικονομία.

Advertisement

Πέραν της επιβράδυνσης στο ΑΕΠ, το πιο ανησυχητικό για τους θεσμούς είναι η «ρευστότητα» του στόχου για το πρωτογενές έλλειμμα που, σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη, βαίνει συνεχώς κινούμενος λόγω των εκρηκτικών ανατιμήσεων στην ενέργεια που αυξάνει τη δυναμική των μέτρων, ειδικά στο σκέλος των επιδοτήσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα. Επειδή τα χρήματα από το ειδικό ενεργειακό ταμείο έχουν αρχίσει να τελειώνουν, πολύ σύντομα θα απαιτηθούν κονδύλια από το κεντρικό ταμείο του προϋπολογισμού, κάτι που θα κάνει δυσκολότερη τη δημοσιονομική διαχείριση. Μετά τις νέες δαπάνες των 450 εκατ. ευρώ για μέτρα κατά της ακρίβειας, ο στόχος για συγκράτηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,4% του ΑΕΠ έχει βγει από τον χάρτη τρέχοντας με ταχύτητα προς το φράγμα του 2% του ΑΕΠ, που είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα το διαπεράσει και θα κινηθεί ακόμα πιο ψηλά.

Η ευρωπαϊκή τρόικα έχει σημειώσει στο μπλοκάκι με τις παρατηρήσεις το έλλειμμα όπως και τη νέα αβεβαιότητα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών, τα οποία αντί να μειώνονται με τα προγράμματα των ευνοϊκών ρυθμίσεων που θεσπίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα εξακολουθούν να φουσκώνουν επικίνδυνα. Η δεξαμενή των απλήρωτων οφειλών ξεχείλισε τον Ιανουάριο φτάνοντας μια ανάσα από τα 113 δισ. ευρώ μετά τα χρέη των 803 εκατ. ευρώ που προστέθηκαν από τις απλήρωτες υποχρεώσεις, προκαλώντας έντονη ανησυχία στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, που νιώθει την κόκκινη καταιγίδα των φόρων να απειλεί ευθέως τις προοπτικές της οικονομίας.

Ο φόβος του υπουργείου Οικονομικών πηγάζει από το ενδεχόμενο να ενταθεί η «στάση πληρωμών» στερώντας πολύτιμα έσοδα από τα κρατικά ταμεία, την ώρα που ο προϋπολογισμός δοκιμάζεται από τις πιέσεις στο σκέλος των δαπανών με την αύξηση της επιδότησης του ενεργειακού κόστους.

efsyn.gr/

Advertisement

Επικαιρότητα

Απόπειρα δολοφονίας Φίτσο: Κρίσιμες ώρες για τον Σλοβάκο πρωθυπουργό που χαροπαλεύει στο χειρουργείο

Published

on

Παραμένει εδώ και ώρες στο χειρουργείο ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο μετά την επίθεση που δέχτηκε μπροστά στις κάμερες και τους άνδρες της ασφάλειας του.

Ο δράστης πυροβόλησε πέντε φορές τον Φίτσο και οι σφαίρες έχουν πλήξει ζωτικά όργανα του πρωθυπουργού. Το τραύμα στην κοιλιακή χώρα είναι αυτό που ανησυχεί τους γιατρούς. «Εύχομαι πολλή δύναμη όχι μόνο στον ίδιο, αλλά και στο ιατρικό προσωπικό που πραγματικά παλεύει για τη ζωή του αυτές τις στιγμές», είπε η υπουργός Υγείας, Σουζάνα Ντολινκόβα.

Ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Καλινάκ είπε ότι δεν υπάρχουν καλά νέα για την υγεία του πρωθυπουργού αυτή τη στιγμή. Εξήγησε ότι η κατάσταση του είναι «πραγματικά σοβαρή» και «κακή». «Η κατάσταση είναι πραγματικά πολύ περίπλοκη τώρα», τόνισε ο Ρόμπερτ Καλινάκ.

Οι τραυματιοφορείς μεταφέρουν στο νοσοκομείο τον Ρόμπερτ Φίτσο μετά την απόπειρα κατά της ζωής του.
Οι τραυματιοφορείς μεταφέρουν στο νοσοκομείο τον Ρόμπερτ Φίτσο μετά την απόπειρα κατά της ζωής του. Πηγή: TASR

«Αυτή τη στιγμή όλοι μας σκεφτόμαστε την κατάσταση του πρωθυπουργού μας Ρόμπερτ Φίτσο. Ελπίζουμε ότι είναι αρκετά δυνατός για να αντιμετωπίσει αυτό το τραύμα», σημείωσε ο υπουργός Άμυνας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας, ο Ματούς Σουτάι Έστοκ είπε ότι η απόπειρα δολοφονίας είναι μία επίθεση στην Δημοκρατία και στο ίδιο το κράτος. Ανέφερε ότι ο δράστης πυροβόλησε πέντε φορές και ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε «κρίσιμη κατάσταση».

Advertisement

Αποκάλυψε ότι από την προκαταρκτική έρευνα προκύπτει ότι το κίνητρο της απόπειρας δολοφονίας είναι πολιτικό. Η απόφαση για την απόπειρα κατά της ζωής του Σλοβάκου πρωθυπουργού «γεννήθηκε αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές», είπε ο Ματούς Σουτάι Έστοκ.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο δευτερόλεπτα αφού δέχθηκε την επίθεση έπεσε τραυματισμένος στο έδαφος. Στην εικόνα φαίνονται οι άνδρες της ασφάλειας του Σλοβάκου πρωθυπουργού να τον σηκώνουν από το έδαφος.
Ο Ρόμπερτ Φίτσο δευτερόλεπτα αφού δέχθηκε την επίθεση έπεσε τραυματισμένος στο έδαφος. Στην εικόνα φαίνονται οι άνδρες της ασφάλειας του Σλοβάκου πρωθυπουργού να τον σηκώνουν από το έδαφος. Πηγή: Pravda

Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή της απόπειρας δολοφονίας

Κάμερα έχει καταγράψει την στιγμή που ο Ρόμπερτ Φίτσο δέχεται τις σφαίρες ενός δράστη και πέφτει αιμόφυρτος στο έδαφος.

Στο βίντεο φαίνεται ο δράστης με πουκάμισο και τζιν να βρίσκεται πίσω από τα κιγκλιδώματα της αστυνομίας και να κοιτάζει τον πρωθυπουργό που χαιρετάει κάποιους ανθρώπους. Στη συνέχεια βγάζει ένα πιστόλι με το δεξί χέρι πάνω από τα κιγκλιδώματα και πυροβολεί από πολύ κοντινή απόσταση τον Ρόμπερτ Φίτσο.

Κάποιοι από τους άνδρες της ασφάλειας πέφτουν αμέσως πάνω στον δράστη και τον συλλαμβάνουν. Άλλοι σωματοφύλακες σηκώνουν από το έδαφος τον Σλοβάκο πρωθυπουργό και τον φυγαδεύουν.

 

Σύμφωνα με όσα έχουν πει αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης φώναξε στον πρωθυπουργό: «Ρόμπο έλα εδώ».  Όταν ο Ρόμπερτ Φίτσο πλησίασε για να τον χαιρετήσει ο δράστης άρχισε να τον πυροβολεί.

Advertisement

 

Σε άλλο βίντεο φαίνεται ο Ρόμπερτ Φίτσο να πέφτει στο έδαφος μετά την επίθεση. Αμέσως τον σηκώνουν οι άνδρες της ασφάλειας του και τον μεταφέρουν μέσα σε δευτερόλεπτα στο αυτοκίνητο του.

 

Βίντεο με την ανάκριση του δράστη – Γιατί πυροβόλησε τον πρωθυπουργό

Βίντεο με την ανάκριση του δράστη της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο δημοσιεύει ο ιστότοπος NEXTA. Σύμφωνα με τον ιστότοπο, ο συγγραφέας και ποιητής Juraj Cintula, είπε ότι πυροβόλησε τον πρωθυπουργό επειδή διαφωνεί με τις πολιτικές της κυβέρνησης του.

 

Advertisement

 

Ποιος είναι ο 71χρονος

Αμέσως μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο συνελήφθη ένας άνδρας. Σε φωτογραφίες από το σημείο φαίνονται οι αστυνομικοί να συλλαμβάνουν έναν άνδρα με τζιν και πουκάμισο.

 

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό JOJ της Σλοβακίας, ο δράστης είναι ένας 71χρονος ποιητής και συγγραφέας με το όνομα Juraj C.

Ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο κατά την σύλληψη του.
Ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο κατά την σύλληψη του. Πηγή: TASR

Ο άνδρας είναι γεννημένος το 1953 και είναι ένας από τους ιδρυτές της λογοτεχνικής λέσχης DÚHA. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, είναι οπαδός του φιλελεύθερου κόμματος Προοδευτική Σλοβακία (PS) Μίχαλ Σιμέτσα, που ήταν δεύτερο σε ψήφους στις τελευταίες εθνικές εκλογές στην χώρα. Το κόμμα έχει κάνει δήλωση ότι ο 71χρονος δεν είναι μέλος της Προοδευτικής Σλοβακίας.

Ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο.
Ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρα της επίθεσης, ενώ οι αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμη την ταυτότητα του δράστη.

 

Advertisement

Τι είπε ο γιος του 71χρονου

Ο γιος του 71χρονου μίλησε στην σλοβακική ιστοσελίδα aktuality.sk και επιβεβαίωσε ότι ο πατέρας του κατείχε νόμιμα ένα όπλο. «Δεν έχω απολύτως καμία ιδέα τι σκοπό είχε ο πατέρας μου. Τι σχεδίαζε. Γιατί συνέβη αυτό», είπε ο γιος του φερόμενου ως δράστη.

Όταν ρωτήθηκε εάν ο 71χρονος είχε κάποιο μίσος στον πρωθυπουργό της Σλοβακίας ο γιος του απάντησε: «Θα σας πω αυτό: Δεν το ψήφισε. Αυτό θα πω μόνο».

Εξήγησε ότι ο πατέρας του δεν είχε μιλήσει ανοιχτά για το ενδεχόμενο να επιτεθεί ή να αποπειραθεί να σκοτώσει τον πρωθυπουργό. Ανέφερε ότι δεν έχει νοσηλευτεί για ψυχιατρικούς λόγους.

Ο ηλικιωμένος που προέρχεται από την πόλη Levican είχε δημοσιεύσει αρκετές ποιητικές συλλογές. Το 2016 εργαζόταν ως φρουρός ασφαλείας σε ένα εμπορικό κέντρο και δέχθηκε την επίθεση ενός άνδρα που βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών. Τότε έγινε γνωστός στην χώρα μέσα από τις συνεντεύξεις που έδωσε για το περιστατικό.

ΠΗΓΗ

Advertisement

Continue Reading

Επικαιρότητα

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο | Μεγαλόχαρη Τήνου & Λιτάνευση Ιεράς Εικόνας της Μεγαλόχαρης

Published

on

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο | Μεγαλόχαρη Τήνου & Λιτάνευση Ιεράς Εικόνας της Μεγαλόχαρης

Continue Reading
Advertisement

Trending