Connect with us

Πολιτική

ΚΙΝΑΛ: Προετοιμάζουν ψηφοδέλτια, μελετούν εκλογικά σενάρια ακόμα και πριν το καλοκαίρι

Published

on

Ξεκινούν στις 15 Μαρτίου οι διαδικασίες για την συγκρότηση των εκλογικών λιστών του κόμματος – Την ίδια ημέρα αρχίζει και η επιχείρηση «αυτοοργάνωσης» που έχει προαναγγείλει ο Νίκος Ανδρουλάκης – Η εκδήλωση με τον Τίμερμανς τον Ιούνιο για το green deal

Σχέδιο, κινήσεις και ρυθμούς, που ξεδιπλώνονται συνήθως σε προεκλογικές περιόδους, ακολουθεί πλέον η Χαριλάου Τρικούπη, ενώ την ίδια στιγμή ο Νίκος Ανδρουλάκης οικοδομεί το προφίλ  «ευρωπαίου ηγέτη» με καθαρές και στιβαρές θέσεις για τις μεγάλες κρίσεις και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, που έχουν επιφορτιστεί με σημαντικές ευθύνες και πρωτοβουλίες για το προσεχές διάστημα επιβεβαιώνουν την κατάσταση εκλογικού συναγερμού και την «φωτιά» που πήραν οι κομματικοί μηχανισμοί μετά και την τομή στον χρόνο με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τα ίδια στελέχη χωρίς να προσπαθούν να μαντέψουν τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζει λόγω της πολυσύνθετης συγκυρίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτιμούν ότι οι αλλαγές και οι νέες αβεβαιότητες στον ευρωπαϊκό «χάρτη» κάθε άλλο παρά μπορεί να καθησυχάζουν ή να οδηγούν τις ηγεσίες σε μονοκαλλιέργειες απόψεων και αποφάσεων. Η ακρίβεια που είχε φτάσει στις τσέπες των ελληνικών νοικοκυριών πριν από την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι ραγδαίες εξελίξεις που την συνοδεύουν φρονούν ότι θα είναι εδώ και την επόμενη μέρα- πράγμα που σημαίνει, όπως λένε, ότι στο Μέγαρο Μαξίμου θα φροντίσουν γύρω στο Πάσχα να σταθμίσουν εκ νέου τα δεδομένα και να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις για την διαχείριση του δύσβατου παζλ και το ραντεβού στις εθνικές κάλπες.

Σε κάθε περίπτωση ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ανάψει το «πράσινο φως» στα στελέχη του επιτελείου του για «επιθετικές» κινήσεις σε όλα τα πεδία. Το μεγάλο στοίχημα- είτε οι εκλογές γίνουν στην ώρα τους είτε «ο Μητσοτάκης θελήσει να ανοίξει παράθυρο ευκαιρίας ακόμη και μέσα στον Μάϊο προσβλέποντας στην τάση συσπείρωσης του κόσμου γύρω από τις κυβερνήσεις σε στιγμές όπως η τωρινή με τον πόλεμο στην Ουκρανία»- είναι για το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ η συγκρότηση ενός «ετοιμοπόλεμου» κομματικού μηχανισμού και το διαρκές άνοιγμα στην κοινωνία. Οι περισσότερο αισιόδοξοι στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι παγιώνεται η εικόνα γύρω στο δημοσκοπικό 14% και ότι με την επιχείρηση αυτοοργάνωσης που ξεκινά τις προσεχείς μέρες θα αρχίσει να ενισχύεται η δυναμική δεύτερου κόμματος που αναπτύσσει το κόμμα τους μετά την αλλαγή ηγεσίας. Κάποιες πληροφορίες μάλιστα θέλουν να έχουν φτάσει στο τραπέζι της Χαριλάου Τρικούπη γκάλοπ για περιοχές που το ΚΙΝΑΛ δεν έχει εκλέξει βουλευτές (όπως στα Τρίκαλα και την Κοζάνη), όπου η αύξηση των ποσοστών είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντική. «Δεν πετάμε στα σύννεφα, συνεχίζουμε να κάνουμε την δουλειά μας» είναι πάντως το μότο που υπενθυμίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης σε βουλευτές και στελέχη.

Πρώτο βήμα -μετά από διάφορες αναβολές λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στην μεγάλη εικόνα- είναι αυτό των «εγκαινίων» της αυτοοργάνωσης σε κάθε περιοχή της χώρας. Η πρεμιέρα- ειδική εκδήλωση στην Αθήνα θα γίνει γύρω στις 15 Μάρτη σε πολυχώρο της Αθήνας. Εκεί ο Νίκος Ανδρουλάκης θα αναλύσει τους στόχους του νέου εγχειρήματος και ο Απόστολος Πάνας ως επικεφαλής της Επιτροπής αυτοοργάνωσης θα παρουσιάσει το πλάνο, που συμπεριλαμβάνει πορεία στελεχών σε όλη την Ελλάδα, Περιφερειακά Πολιτικά Εργαστήρια με ατζέντα γύρω από τα ζητήματα που ενδιαφέρουν και απασχολούν τους πολίτες, κομματικές κάλπες γύρω στο Πάσχα για την ανάδειξη των νέων ηγεσιών στις Νομαρχιακές Επιτροπές και Συνέδριο – εφόσον απομακρυνθεί το σενάριο πρόωρων εκλογών στις αρχές Ιούνη.

Advertisement

Μέσα στην εβδομάδα θα γίνουν δε τα αποκαλυπτήρια της Επιτροπής Αυτοοργάνωσης υπό τον βουλευτή Χαλκιδικής. Το σκεπτικό για την στελέχωση της Επιτροπής είναι να αποδεικνύει θεσμικά χαρακτηριστικά και να εγγυάται την ανανέωση και την ενότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες στην Επιτροπή εξετάζουν την συμμετοχήτου νυν Γραμματέα, Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο  οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης της  Φώφης Γεννηματά, του Γραμματέα Οργανωτικού (παπανδρεϊκού), Στέφανου Παραστατίδη, των δύο στενών συνεργατών του αρχηγού, του Ανδρέα Σπυρόπουλου (μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου και εν δυνάμει γραμματέα του κόμματος) και του Στέφανου Ξεκαλάκη (μέλους της ΚΕ), των δύο υποψήφιων για την ηγεσία των κ.κ Π. Χρηστίδη και Π. Γερουλάνου, της Χαράς Κεφαλίδου (από την κοινοβουλευτική ομάδα), της Αφροδίτης Παπαθανάση (μέλους του ΠΣ) και εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου, της νέας επιχειρηματικότητας, των Δήμων και των Περιφερειών, των Επιμελητηρίων κα.

Στον επικοινωνιακό τομέα οι αλλαγές είναι συνεχείς και βασική επιδίωξη της ηγεσίας είναι το νέο τιμ υπό τη Διευθύντρια Επικοινωνίας, Στεφανία Μουρελάτου να εργαστεί με ταχύτατους επαγγελματικούς ρυθμούς οικοδομώντας δυναμικές παρουσίες παντού με την αξιοποίηση στην πρώτη γραμμή της (τηλεοπτικής και όχι μόνο) μάχης όλου του ΠΑΣΟΚ. Μετά τον ορισμό της Στεφανίας  Μουρελάτου, ο Πάνος Βλάχος κατευθύνεται προς το πεδίο συγκέντρωσης και ανάλυσης των δημοσκοπικών στοιχείων, τομέα που είχε αναλάβει προεκλογικά μαζί με τον Βαγγέλη Τσόγκα. Αλλαγή ρόλων προβλέπεται και για το τιμ με συγκεκριμένους ρόλους επί Γεννηματά στην επικοινωνία, ενώ ο καθηγητής Σωτήρης Σέρμπος αναλαμβάνει ως σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων την «διαρκή» ενημέρωση των βουλευτών για τις κρίσιμες αλλαγές στο παγκόσμιο χωριό.

Την Τρίτη εκτός απροόπτου θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τις προτάσεις και τις αυτοπροτάσεις σχετικά με την συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Ο Βαγγέλης Αργύρης και έμπιστοι συνεργάτες του Προέδρου, έχουν ήδη σκανάρει τον χάρτη σε κάθε εκλογική περιφέρεια και δηλώνουν ότι η δυναμική στα γκάλοπ προσελκύει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων ανθρώπων που εκφράζουν την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν βουλευτική έδρα. Οι καλά γνωρίζοντες υπολογίζουν ότι αυτή τη φορά το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εξασφαλίσει γύρω στις 50 έδρες και να εκλέξει βουλευτή στις περισσότερες περιφέρειες- ακόμη και στις δύσκολες διεδρικές, που όμως παρατηρείται θεαματική αύξηση των ποσοστών και κονταροχτύπημα με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως στο Λασήθι. Το σίγουρο είναι πάντως ότι η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη αναζητεί ισχυρά χαρτιά για τα ψηφοδέλτια ρίχνοντας το βάρος στο πολυπληθές λεκανοπέδιο- έτσι δίπλα σε νυν βουλευτές δεν αποκλείεται να βρεθούν σκληροί ανταγωνιστές, άνθρωποι με εξίσου ισχυρό αποτύπωμα στην κοινωνία.

Οι πληροφορίες εν τω μεταξύ αναφέρουν ότι έχει βολιδοσκοπηθεί ο πρώην υπουργός και πανεπιστημιακός, Νίκος Χριστοδουλάκης προκειμένου να αναλάβει τα ηνία του Ινστιτούτου του ΠΑΣΟΚ, του δικού τους think tank, που θα αποτελέσει μια ακόμη βάση παραγωγής πολιτικής για την οικονομία, την υγεία, την παιδεία, την εξωτερική πολιτική, τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Θέμα χρόνου είναι και η παρουσίαση της «Ψηφιακής Κοινωνίας» από τον Γιώργο Καραμανώλη που έχει αναλάβει την «κινητοποίηση», την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων με τα μέλη και τους φίλους μέσα από τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Η «επιστροφή» του Τίμερμανς στο ΠΑΣΟΚ – Η εκδήλωση στην Αθήνα τον Ιούνιο με το Νίκο Ανδρουλάκη για το Green Deal.

Advertisement

Στην Αθήνα, με «φόντο» το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που η Χαριλάου Τρικούπη προγραμματίζει να γίνει στις αρχές του Ιούνη, θα βρεθεί ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος για την «ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία», Φρανς Τίμερμανς.

Ο Ολλανδός έμπειρος πολιτικός θα είναι ένας από τους κορυφαίους της Ευρώπης από την σοσιαλδημοκρατική οικογένεια που θα λάβουν πρόσκληση για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-έχει μάλιστα κάνει ήδη αποδεκτή την πρόσκληση του Νίκου Ανδρουλάκη να παρουσιάσουν μαζί σε ειδική εκδήλωση την «πλατφόρμα» για το Green Deal. Ο κ. Τίμερμανς, που συναντήθηκε χθες στο περιθώριο των εργασιών του ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο με τον αρχηγό και ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, είχε γίνει δεκτός με θερμές εκδηλώσεις από τους συμμετέχοντες στο προηγούμενο Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ το 2019, όπου μίλησε, με αφορμή την εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Τότε ο κ. Τίμερμανς, ως υποψήφιος του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις ευρωεκλογές του ίδιου χρόνου, έκανε περιοδείες ανά την Ευρώπη μιλώντας για την ανάγκη της πράσινης μετάβασης και της ανάδειξης του σοσιαλδημοκρατικού μοντέλου για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων. Αποδεχόμενος δε, την πρόσκληση της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά συμμετείχε στο Συνέδριο, δίνοντας τον τόνο της αισιοδοξίας για την πορεία των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στην Ευρώπη την «επόμενη μέρα».

Μετά τις ευρωεκλογές διατήρησε την «μπαγκέτα» του πρώτου αντιπροέδρου της Κομισιόν και ανέλαβε επιπλέον το χαρτοφυλάκιο της «ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας». Είναι ο αντιπρόεδρος που ανέλαβε να συγκροτήσει το πλάνο της Ε.Ε. για την αναχαίτιση της ενεργειακής κρίσης μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία- βασικό θέμα της πρόσφατης ομιλίας του Νίκου Ανδρουλάκη στην Επιτροπή Περιβάλλοντος στο Στρασβούργο με την παρουσία του Φρανς Τίμερμανς. Αρκετές από τις προτάσεις του κ. Ανδρουλάκη που έγιναν αποδεκτές αφορούν μεταξύ άλλων:

-στην επιβολή πλαφόν στην τιμή της ενέργειας για να περιοριστούν οι συνέπειες των αυξήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο που υφίστανται οι καταναλωτές

-στη ρύθμιση της αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις που υπάρχουν

Advertisement

-στην ανάγκη επενδύσεων στα δίκτυα και τη διασυνδεσιμότητα μεταξύ των Κρατών Μελών και ιδιαίτερα της Ελλάδας που είναι σχετικά ενεργειακά απομονωμένη

-στοχευμένα μέτρα ώστε ιδιαίτερα οι πιο ευάλωτοι να μπορούν να παράγουν μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν μέσα από την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες καθώς και

-στη φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας.

protothema.gr/

Advertisement

Πολιτική

Ελληνική Λύση: «O πρωθυπουργός δεν βρήκε ούτε πέντε λεπτά για να απαντήσει στον προκλητικό Κροάτη Πρόεδρο»

Published

on

«Δυστυχώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βρήκε ούτε 5 λεπτά εθνικής αξιοπρέπειας για να απαντήσει στον προκλητικό Κροάτη Πρόεδρο» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση, για τις δηλώσεις του προέδρου της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς.

«Έχουν συμπληρωθεί 24 ώρες από την ιταμή πρόκληση του Κροάτη Προέδρου που συνιστούν ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά θέματα της πατρίδας μας και μάλιστα στην λειτουργία της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Σε οποιαδήποτε κυρίαρχη χώρα ο πρωθυπουργός θα είχε ήδη απαντήσει λέγοντας ότι δεν ανέχεται ουδεμία παρέμβαση στην λειτουργία της δικαιοσύνης και αν χρειαστεί, όχι μόνον 100 αλλά εκατοντάδες εμπλεκόμενοι θα συλληφθούν και θα προφυλακιστούν έως ότου εξιχνιαστεί ο φόνος του Έλληνα και εντοπιστεί το σύνολο των φυσικών και ηθικών αυτουργών» αναφέρει η Ελληνική Λύση.

«Δυστυχώς, ο ευρισκόμενος σε “αδιάκοπες διακοπές”, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν βρήκε ούτε 5 λεπτά εθνικής αξιοπρέπειας για να απαντήσει στον προκλητικό Κροάτη, όπως δεν βγήκε για να υπερασπίσει τον Φρέντι Μπελέρη που κρατείται παράνομα στα κάτεργα του Ράμα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Advertisement
Continue Reading

Πολιτική

Νίκος Ανδρουλάκης: H σιωπή του πρωθυπουργού μεγαλώνει περισσότερο την αγανάκτηση της ελληνικής κοινωνίας

Published

on

«Οι ταμπέλες του “επιτελικού κράτους” και του “πολυδύναμου εκσυγχρονισμού”, που τόσο αυτάρεσκα χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, αποδεικνύονται τις πρώτες εβδομάδες της διακυβέρνησής της ότι είναι το επικοινωνιακό περιτύλιγμα ενός συγκεντρωτικού και αναποτελεσματικού τρόπου διακυβέρνησης» επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σε δήλωσή του.

«Όταν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ομολογεί ότι το υπουργείο του από την ίδρυσή του εδώ και δύο χρόνια δεν έχει ευδιάκριτο οργανόγραμμα και δεν μπορεί να διοικηθεί, άραγε ποιον ψέγει αν όχι τους προκατόχους του υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας;

Βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου φυλάσσονται υπερσύγχρονα πολεμικά συστήματα, αποδεικνύονται ανοχύρωτες, όταν μια πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή οδηγεί σε επικίνδυνες εκρήξεις πυρομαχικών.

Και τέλος το νέο τραγικό γεγονός, η δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Advertisement

Παρά τις προειδοποιήσεις των κροατικών αρχών, την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών εκ μέρους της UEFA και τη γνωστοποίηση από τις αρχές του Μαυροβουνίου μέχρι και των αριθμών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων με τα οποία ταξίδευαν οι χούλιγκαν, διακόσιοι ακροδεξιοί διέσχισαν ανεμπόδιστα τη χώρα σε κομβόι και δολοφόνησαν ένα νέο άνθρωπο στο κέντρο της Αθήνας, με τις αρμόδιες αρχές σε ρόλο παρατηρητή» πρόσθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης και κατέληξε στη δήλωσή του στην εφημερίδα «Το Βήμα»:

«Οι πολιτικές ευθύνες είναι αυταπόδεικτες και γίνονται ακόμη βαρύτερες όταν επιστρατεύεται ως δικαιολογία ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Οικονόμου δεν γνώριζε τι συνέβαινε.

Η προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών αλλά και η σιωπή του πρωθυπουργού μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο την αγανάκτηση της ελληνικής κοινωνίας».

ΠΗΓΗ

Advertisement
Continue Reading
Advertisement

Trending