Connect with us

Αυτοδιοίκηση

Μ. Σπυριδάκου : O κ. Νίκας έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεση του με την Περιφερειακή Διακυβέρνηση

Published

on

Κατόπιν της επιστολής του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ.Παναγιώτη Νίκα ως Προέδρου της Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας της ΕΝΠΕ που αφορά τη δημιουργία ατζέντας με ζητήματα που αφορούν το θεσμό της Αιρετής Περιφέρειας, με την οποία ζητά να διατυπωθούν απόψεις από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της ΕΝΠΕ και με δεδομένο ότι η θεσμική θωράκιση του θεσμού της Αιρετής Περιφέρειας αποτελεί σήμερα επιτακτική ανάγκη, ως μέλος του ΔΣ της ΕΝΠΕ, θεωρώ ευθύνη μου να σας ενημερώσω για τα κατωτέρω:

Επειδή συμμετέχω στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου ως Περιφερειακή Σύμβουλος εκλεγμένη στην Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Λακωνίας, έχω διαπιστώσει επανειλημμένα ότι η άποψη του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ.Νίκα σχετικά με σοβαρά ζητήματα του θεσμού που υπηρετούμε, βρίσκεται σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από τις απόψεις που διατυπώνονται από το σύνολο σχεδόν των συναδέλφων μου Περιφερειακών Συμβούλων αλλά και από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την ΕΝΠΕ.
Συγκεκριμένα ο κ.Νίκας έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεση του με την Περιφερειακή Διακυβέρνηση, η οποία αποτελεί βασικό αίτημα της ΕΝΠΕ και αποτελεί μάλιστα και απόφαση του 5ου τακτικού συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών το Δεκέμβριο του 2017, η οποία ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία.
Η Περιφερειακή Διακυβέρνηση παραμένει το κύριο αίτημα όλων των επόμενων έκτακτων και τακτικών συνεδρίων, έτσι όπως με σαφήνεια δήλωσε ο Πρόεδρος κ.Απόστολος Τζιτζικώστας αλλά και ο Α’ Αντιπρόεδρος κ.Γιώργος Πατούλης του ΔΣ της ΕΝΠΕ, στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2021 στην Αιδηψό.
Η πολιτική άποψη που διατυπώνει ο κ.Νίκας κατά τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικά με το θεσμό της Αιρετής Περιφέρειας είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση αφού θεωρεί ότι η Αιρετή Περιφέρεια θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται και να εξυπηρετεί τους στόχους της εκάστοτε Κυβέρνησης.
Αποκορύφωμα της συγκεκριμένης πολιτικής άποψης είναι ότι ο κ.Νίκας επανειλημμένα σε συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει δηλώσει ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι απόψεις και οι αποφάσεις που λαμβάνονται από το Περιφερειακό Συμβούλιο, αφού θεωρεί ότι ο ίδιος θα πρέπει να εκφράζει σε συναντήσεις με θεσμικά όργανα της Κυβέρνησης την προσωπική του άποψη και όχι τις αποφάσεις του Συλλογικού Οργάνου.
Ασφαλώς για την επίτευξη της υλοποίησης του κοινού οράματος της Περιφερειακής Διακυβέρνησης απαιτείται συστράτευση και χρήση κοινής γλώσσας και επιχειρημάτων όλων των αυτοδιοικητικών και κυρίως των μελών του ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών.
Φαινόμενα αποστασιοποίησης από το στόχο της Περιφερειακής Διακυβέρνησης, όπως τα ανωτέρω, με διαφοροποιήσεις στο δημόσιο διάλογο ή απαξιωτικές συμπεριφορές προς τα ανώτατα θεσμικά όργανα των Περιφερειών που είναι τα Περιφερειακά Συμβούλια, υπονομεύουν την κοινή προσπάθεια.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους αιτούμαι:
Να σταλούν έγγραφα προς τους Προέδρους των Περιφερειακών Συμβουλίων στο σύνολο των Περιφερειών της Επικράτειας, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στο ΔΣ της ΕΝΠΕ αλλά και στην αρμόδια επιτροπή να γνωρίζει τις απόψεις των Περιφερειακών Συμβουλίων έτσι όπως αυτές θα αποτυπωθούν σε ειδικές έκτακτες συνεδριάσεις, με μοναδικό θέμα συζήτησης: «Προτάσεις και προτεραιότητες για την επίλυση θεσμικών ζητημάτων με στόχο την ενίσχυση του θεσμού της Αιρετής Περιφέρειας».
Αγαπητοί συνάδελφοι,
επειδή όπως γνωρίζουμε όλοι η ανάπτυξη της Χώρας μας και η επίλυση σοβαρών θεσμικών ζητημάτων που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα του πολίτη περνάει μέσα από την Αυτοδιοίκηση, όπως συμβαίνει σε όλα τα σύγχρονα ανεπτυγμένα Ευρωπαϊκά κράτη, κατά την άποψη μου στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι η Περιφερειακή Διακυβέρνηση, γιατί η δύναμη των Περιφερειών είναι δύναμη των πολιτών.

Με εκτίμηση,
Μαργαρίτα Σπυριδάκου
Μέλος Δ.Σ. της ΕΝΠΕ, Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου

Advertisement

 

Αυτοδιοίκηση

Π. Νίκα σε Δήμαρχο Ναυπλίου: Η παραίτησή του τώρα, παραίτηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις”.

Published

on

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, προέβη στην πιο κάτω δήλωση:

“Η συμπεριφορά του δημάρχου Ναυπλίου προσβάλλει το ιστορικό Ναύπλιο, προσβάλλει την αυτοδιοίκηση, προσβάλλει τον πολιτισμό μας.

Ενας δρόμος υπάρχει για τον δήμαρχο.

Η παραίτησή του. Η παραίτησή του τώρα, παραίτηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις”.

Advertisement

Continue Reading

Αυτοδιοίκηση

Πέτρος Τατούλης :Η στήριξη των αγροτών πρέπει να είναι άμεση και να έχει αντίκρισμα στην ενίσχυση του εισοδήματός τους

Published

on

Κοντά στους αγρότες της Κορινθίας βρέθηκε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης συνοδευμένος από  στελέχη της παράταξης του .

Σε  μία προγραμματισμένη συνάντηση όπου απουσίαζε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία και εκπρόσωποι του ΕΛΓΑ

η οποία ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε εξαιτίας της απουσίας εκπροσώπων του υπουργείου, κυβερνητικών βουλευτών και αντιπεριφερειαρχών.

 

Advertisement

Ο Πέτρος Τατούλης, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για την θεσμική και μαχητική πρωτοβουλία τους,  υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης των αγροτών και τη δημιουργία ενός κεντρικού μηχανισμού στήριξής τους καθώς καταστρέφεται η παραγωγή τους από τα καιρικά φαινόμενα.

Ο Πέτρος Τατούλης δεσμεύτηκε για την αξιοποίηση πόρων του επόμενου ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση μεθόδων ψηφιακής γεωργίας που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και θα αυξήσουν το εισόδημα των Πελοποννησίων παραγωγών, για την επιδότηση της εξωστρέφειας τους και την ενεργειακή αυτονόμηση των καλλιεργειών προκειμένου και νέοι αγρότες να μείνουν στον τόπο και να μπουν δυναμικά σε αυτόν τον δύσκολο και εγκαταλελειμμένο κλάδο της οικονομίας. «Δουλειά για όλους, αύξηση του εισοδήματος και μέγιστη αξιοποίηση των πόρων προς όφελος όλων»  είναι το τρίπτυχο που εγγυήθηκε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης για την Πελοπόννησο της επόμενης δεκαετίας.

 

Τη συνάντηση διοργάνωσαν οι αγροτικοί σύλλογοι Κορίνθου, Νεμέας, Βέλου-Βόχας, Στιμάγκας και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Κορίνθου, Άσσου, Λαλιώτη, Σουληναρίου, Πασίου – Κλημεντίου.

Δείτε την παρέμβαση του κ. Τατούλη

Advertisement

 

 

Continue Reading
Advertisement

Trending