Connect with us

Αγροτικά Νέα

Με προσανατολισμό για τον Σεπτέμβριο τα νέα Σχέδια Βελτίωσης χωρίς επιτόπιο έλεγχο η έγκριση Νέων Αγρότών

Published

on

∆ιαχειριστικές και περιφέρειες προς το παρόν έχουν καταπιαστεί µε την αξιολόγηση των Νέων Αγροτών 2021, ενώ, πληροφορίες που µένει να επιβεβαιωθούν, θέλουν να ετοιµάζεται οδηγία προς τις ∆ΑΟΠ για πλήρη κατάργηση των επιτόπιων ελέγχων. Ο χρόνος πάντως πιέζει και για τις πληρωµές των Νέων Αγροτών του 2016, καθώς και εκεί υπάρχουν ακόµα ανοιχτά µέτωπα.

Εν τω µεταξύ, το θέµα της εκχώρησης ενίσχυσης προς τους προµηθευτές για τα ερχόµενα Σχέδια Βελτίωσης επανέρχεται µετ’ επιτάσεως, µετά τη σχετική πρόβλεψη που υπάρχει στις αγροτικές προκηρύξεις του Ταµείου Ανάκαµψης. Άλλωστε, η δηµιουργία «καταπιστευτικού λογαριασµού» µέσω του οποίου λειτουργεί η εκχώρηση, είχε προβλεφθεί στο πλαίσιο εφαρµογής του Μέτρου το 2017 (πρωτότυπη ΥΑ, ΦΕΚ 4302/Β’/2017), ωστόσο τελικά δεν προχώρησε λόγω αδυναµίας του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μένει να φανεί λοιπόν αν τελικά, ο Οργανισµός Πληρωµών θα προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες για την πρόσκληση του 2022.

Τα 3 βήµατα για εκχώρηση ενίσχυσης σε προµηθευτές

Σύµφωνα µε την προδηµοσίευση της πρόσκλησης για επενδύσεις αγροτικής µεταποίησης του Ταµείου Ανάκαµψης,  ο  καταπιστευτικός λογαριασµός λειτουργεί ως εξής:

Advertisement

α) Βήµα 1: Με την υπογραφή της εγκριτικής απόφασης ενίσχυσης ενός δικαιούχου σε χρηµατοδοτικό πρόγραµµα, ενεργοποιούνται και οι διαδικασίες χρήσης του Εscrow Αccount. Ειδικότερα, µετά από αίτηµα του δικαιούχου, στο οποίο θα δηλώνει τη βούλησή του για χρήση του escrow account και τη δήλωση προσχώρησης στη σύµβαση, δηµιουργείται στον Εscrow Αccount, που αφορά το Υποέργο στο οποίο έχει ενταχθεί, υπο-λογαριασµός/µερίδα στο όνοµά του.

β) Βήµα 2: Για την αποδέσµευση της χρηµατοδότησης, ο δικαιούχος, αφού πρώτα έχει ολοκληρώσει ένα µέρος του επενδυτικού σχεδίου, θα υποβάλλει στο Πληροφοριακό Σύστηµα του Υποέργου, αίτηµα επαλήθευσης – καταβολής των δαπανών του, συνυποβάλλοντας τα µερικώς εξοφληµένα τιµολόγια και τυχόν ποσοστό ιδιωτικής συµµετοχής. Το µη εξοφληµένο ποσό των τιµολογίων θα καταβληθεί στη συνέχεια από τον Ανοικτό Καταπιστευτικό Λογαριασµό.

γ) Βήµα 3: Μετά από έλεγχο των προσκοµισθέντων δικαιολογητικών από τον ΦΥ, δίνεται εντολή στο Ταµείο να αποδεσµεύσει – εκταµιεύσει από τον λογαριασµό του δικαιούχου συγκεκριµένο ποσό υπέρ κάθε παρόχου – προµηθευτή του δικαιούχου για λογαριασµό του και µέχρι το ανώτατο ύψος της δηµόσιας δαπάνης. Στη συνέχεια το Ταµείο, καταβάλλει άµεσα τα σχετικά ποσά στους λογαριασµούς των προµηθευτών.

agronews.gr/

Advertisement

Αγροτικά Νέα

ΣΥΚΙΚΗ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΩΝ ΑΠΕΝΤΟΜΩΤΩΝ 2023

Published

on

Αιτήσεις θα δέχεται η ΣΥΚΙΚΗ εκπαιδευμένων απεντομωτών  – διαχειριστών

στους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας .

Ανακοίνωση ΣΥΚΙΚΗΣ

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση από της  10 Αυγούστου 2023 έως και της 18 Αυγούστου 2023  από τις 08:00- 14:00

Advertisement

 

 

Continue Reading

Αγροτικά Νέα

Εννέα ευρώ με κλειστά μάτια το ελαιόλαδο στη νέα ελαιοκομική περίοδο 2023-2024, βάσιμα και τα 11 ευρώ

Published

on

Προς τα τέλη του μήνα και τις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένονται νέες πράξεις στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά ελαιολάδου, με το ενδιαφέρον που αναπτύχθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες, το οποίο οδήγησε τις τιμές στην Ευρώπη στην περιοχή των 9 και 9,5 ευρώ το κιλό, να διατηρείται, αφού η νέα σοδειά έχει ακόμα να διανύσει πολύ δρόμο και αρκετές προκλήσεις έως ότου φτάσει στις σχεδόν άδειες σήμερα δεξαμενές.

Elaiolado-Kentra-EE

Πέτρος Γκόγκος

 

Αυτές τις ημέρες, υπάρχει μια σχετική νηνεμία στην αγορά, αφού οι περισσότερες εταιρείες, ιδίως στην Ιταλία, είναι κλειστές ήδη από την αρχή της τρέχουσας εβδομάδας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν παράλληλα πως οι μεγάλοι αγοραστές – τυποποιητές, προσπάθησαν μέσα στον Ιούλιο να γεμίσουν όσο γίνεται τις αποθήκες τους, προκειμένου να μην υποδεχθούν με σημαντικά ελλείμματα την επερχόμενη, επίσης περιορισμένη, παραγωγή.

Ωστόσο, τόσο η εξάντληση των αποθεμάτων, όσο και η μικρή παραγωγή που πλέον προεξοφλούν όλοι η εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα του ελαιολάδου, συνηγορούν στο ότι η νέα ελαιοκομική περίοδος θα συνεχιστεί από τα επίπεδα τιμών με τα οποία κλείνει επί της ουσίας η τρέχουσα χρονιά.

Advertisement

Αρκετοί είναι οι αναλυτές που θεωρούν ότι για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα η χρονιά κλείνει εδώ, ήτοι στην περιοχή των 9 με 9,50 ευρώ το κιλό στην Ιταλία, αφού οι εναπομείνασες ποσότητες δεν μπορούν να «φτιάξουν» αγορά, παρά μόνο να δείξουν μια τάση στις τιμές.

Υπό αυτήν την έννοια, τα τελευταία λιγοστά ελαιόλαδα, θα μπορούσαν να γράψουν ακόμα και κάτι κοντά στα 11 ευρώ το κιλό, αλλά θα αφορούν σε μικρές ποσότητες, αποκαλύπτοντας όμως μια ενδιαφέρουσα δυναμική για τους επόμενους μήνες μέχρι και τις αρχές του 2024.

 

Σταθερές οι τιμές στο Μπάρι μέχρι τον Σεπτέμβριο

Στο Μπάρι, η τελευταία λίστα τιμών, γράφει τα 9 ευρώ για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα οξύτητας έως 0,4%, ενώ για τα αντίστοιχα ελαιόλαδα βιολογικής παραγωγής, οι τιμή διαμορφώνεται στα 9,20 ευρώ το κιλό. Η λίστα δεν ανανεώθηκε την περασμένη Τρίτη 8 του μήνα, κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει πως η φυσική αγορά διανύει ήδη την νεκρά περίοδο του Αυγούστου. Σε ό,τι αφορά στις χαμηλότερες ποιοτικές κατηγορίες, τα λαμπάντε διαμορφώνονται στα 5,80 ευρώ το κιλό, ενώ τα ραφιναρισμένα στα 6,60 ευρώ το κιλό.

Advertisement

Οι τελευταία ανανέωση τις λίστας τιμών στο Μπάρι, έγινε στις 25 Ιουλίου, όταν και διαμορφώθηκαν οι παραπάνω τιμές, ωστόσο η στασιμότητα των τελευταίων εβδομάδων στην Ιταλία, με άλλα λόγια, δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να ερμηνευτεί ως κορύφωση των τιμών για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, αλλά ως ένα τεχνικό στοπ έως ότου υπάρξουν και οι πρώτες χειροπιαστές αποδείξεις για την παραγωγική δυναμική της νέας σοδειάς, αφού παρά τις όποιες ανησυχίες για τη ζήτηση, οι λίστες τιμών εστιάζουν αποκλειστικά στις εξελίξεις γύρω από την προσφορά.

 

Ο χρησμός των 800.000 τόνων για την Ισπανία

Είναι πολύ πιθανό, αρκετά ελαιοτριβεία στην Ισπανία να ξεκινήσουν την παραγωγή τους από τον Σεπτέμβριο, αφού ο εξαιρετικά ζεστός καιρός και η έλλειψη βροχών, διευκόλυναν την πρώιμη ωρίμανση του καρπού στους ελαιώνες, αναφέρουν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, με το ειδικευμένο ψηφιακό πόρταλ Olimerca, να δίνει τρία επίπεδα παραγωγής σηματορούς για την εξέλιξη των τιμών. Σύμφωνα με αυτό, σε περίπτωση που η ισπανική παραγωγή διαμορφωθεί ξανά κάτω από τους 700.000 τόνους, τότε, οι τιμές αναμένεται ότι θα διατηρηθούν αρκετά πάνω από τα 8 ευρώ το κιλό με ανοδική τάση ως τον Οκτώβριο του 2024.

Σε περίπτωση που η παραγωγή κυμανθεί μεταξύ των 700.000 και 800.000 τόνων, κάτι που είναι και το επικρατέστερο σενάριο, ειδικά αν οι ελαιώνες της Ιβηρικής διευκολυνθούν από φθινοπωρινά πρωτοβρόχια και δυναμώσει ο καρπός, τότε η αγορά θα μπορούσε να συνεχίσει γύρω από τα σημερινά επίπεδα, ήτοι από 7,50 έως 8 ευρώ το κιλό.

Advertisement

Μόνο μια παραγωγή άνω των 800.000 τόνων θα μπορούσε να αποκλιμακώσει τις τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά, ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση, η επίδραση θα είναι μικρότερη στην κατηγορία των έξτρα παρθένων ελαιολάδων, αφού οι καιρικές συνθήκες δεν αφήνουν προσδοκίες για καλές ποιότητες σε σχεδόν κανένα παραγωγικό κέντρο της Ευρώπης.

Continue Reading
Advertisement

Trending