Connect with us

Αγροτικά Νέα

Μέχρι 2.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση το κουπόνι για λιπάσματα με τη σύμφωνη γνώμη των Βρυξελλών

Published

on

∆εδοµένο θεωρείται από τα κράτη µέλη της Ευρώπης το άνοιγµα του δρόµου στις επιδοτήσεις αγροτών για αγορά λιπασµάτων, µε χώρες όπως η Ιρλανδία και η Πολωνία να έχουν έτοιµο πλάνο ενίσχυσης µέσω voucher, µε τις επίσηµες ανακοινώσεις να µετατίθενται για την επόµενη εβδοµάδα

Μέχρι 2.000 ευρώ ανά  εκμετάλλευση το  κουπόνι για λιπάσματα,  με τη σύμφωνη γνώμη των Βρυξελλών το πριμ       

Επί του παρόντος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόταση που έχει καταθέσει η Ιρλανδία, χώρα µε µέγεθος και δυναµική κοντά στα ελληνικά δεδοµένα. Η πρόταση αφορά σε επιδότηση 50% επί των τιµολογίων που κόπηκαν το 2021 από τους Ιρλανδούς αγρότες για την αγορά λιπασµάτων, η οποία θα δοθεί υπό την µορφή κουπονιού για τις φετινές αγορές. Ταβάνι στην ενίσχυση αυτή ορίζονται τα 2.000 ευρώ ανά εκµετάλλευση. Με την σηµερινή τιµή της ουρίας για παράδειγµα, κοντά στα 1.000 ευρώ ο τόνος, ένας Ιρλανδός αγρότης θα χρειαστεί να προβεί στην αγορά 8 τόνων (200 40κιλων σακιών) προκειµένου να λάβει το σύνολο της ενίσχυσης, αν υποθέσουµε ότι η µέση τιµή αγοράς το 2021, ήταν κοντά στα 500 ευρώ. Η Πολωνία, µε τις σαφώς µεγαλύτερες εκτάσεις και ανάγκες για θρέψη των καλλιεργειών προσανατολίζεται σε µια ενίσχυση της τάξης των 104 ευρώ (500 ζλότι) ανά τόνο, δηµιουργώντας και τον απαραίτητο δηµοσιονοµικό χώρο που προσεγγίζει τα 600 εκατ. ευρώ.

Εν αναµονή οδηγιών η Βάθη

Υπενθυµίζεται ότι αντίστοιχο πλάνο είχε στα σκαριά και το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, µε την ηγεσία ωστόσο να φρενάρει τον περαιτέρω σχεδιασµό του, αναµένοντας επίσηµες οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο εν λόγω σχεδιασµός αφορούσε σε µια οριζόντια επιδότηση βάσει τιµολογίων και µέσω κουπονιού (voucher), της τάξης των 150 µε 200 ευρώ ανά τόνο λιπάσµατος. Μια τέτοια ρύθµιση θα απαιτούσε 60 µε 80 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη έχει εξαγγελθεί η µείωση του ΦΠΑ από το 13 στο 6%, συνολικού κόστους 20 εκατ. ευρώ. Αναφορικά µε τη µείωση του ΦΠΑ σηµειώνεται ότι ακόµα δεν έχει προχωρήσει η εφαρµογή, κάτι που δείχνει ότι ίσως υπάρξουν αλλαγές στο πεδίο της ενίσχυσης της αγοράς λιπασµάτων. Σε αυτήν τη φάση, το υπουργείο κρατά τα χαρτιά του κλειστά αναφορικά µε τον τρόπο µε τον οποίο θα κινηθεί επί του ζητήµατος, έχοντας πάντως στα χέρια του το σχεδιάγραµµα του πλάνου που περιγράφεται παραπάνω, αναµένοντας παράλληλα ένα συγκεκριµένο πλαίσιο στήριξης από την Κοµισιόν. Αυτό το πλαίσιο στήριξης θα ανακοίνωνε η Κοµισιόν την Τετάρτη 2 Μαρτίου, ενώ σύµφωνα µε τα όσα έχουν διαρρεύσει θα περιλάµβανε την κατάργηση δασµών που µεταφράζονται σε 40 µε 60 ευρώ ο τόνος ανάλογα µε τον τύπο λιπάσµατος, ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις στο µέτωπο του πολέµου στην Ουκρανία, ανέβαλαν για µια εβδοµάδα την παρουσίαση.

Advertisement

Μέσα στην ερχόµενη εβδοµάδα δηλαδή, αναµένονται µεγάλες εξελίξεις και δεν αποκλείεται να η Κοµισιόν δώσει το πράσινο φως και στις κρατικές ενισχύσεις, αφού οι ισορροπίες στην αγορά αγροτικών πρώτων υλών και εµπορευµάτων αλλάζουν άρδην. Για τις εξελίξεις αυτές συζήτησαν την Τετάρτη 2 Μαρτίου σε έκτακτο συµβούλιο οι υπουργοί γεωργίας της Ευρώπης, σε µια διαδικτυακή σύσκεψη που αντικατέστησε την προγραµµατισµένη για την ηµέρα αυτή ανακοίνωση των µέτρων επιδότησης της αγοράς λιπασµάτων.

Η ρωσοουκρανική κρίση ανακατευθύνει πόρους της ΕΕ

Με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία, δεν αποκλείεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί σε ακόµα πιο καθοριστικές παρεµβάσεις επί του ζητήµατος, επιτρέποντας µάλιστα, πέραν από τις εθνικές έκτακτες ενισχύσεις στην αγορά λιπασµάτων και την ανακατεύθυνση κοινοτικών πόρων προκειµένου να διευκολυνθεί η κατάσταση. Αυτό ζήτησε και στην παρέµβασή του στο έκτακτο συµβούλιο ο υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς. Άλλωστε, τόσο το ενεργειακό κόστος που εκτοξεύτηκε την προηγούµενη εβδοµάδα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) όσο και οι νέες επιπλοκές στην εφοδιαστική αλυσίδα µέσω αποκλεισµών και κυρώσεων, αναµένεται να επιβαρύνουν περαιτέρω την συγκυρία στην ευρωπαϊκή αγορά λιπασµάτων. Τα µέχρι πρότινος δεδοµένα που από µόνα τους δικαιολογούσαν παρεµβάσεις έχουν επιδεινωθεί απότοµα και η επιδότηση των αγροτών καθίσταται πλέον ακόµα πιο επιτακτική.

Πηγή: agronews.gr 

Advertisement
Continue Reading
Advertisement

Αγροτικά Νέα

ΣΥΚΙΚΗ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΩΝ ΑΠΕΝΤΟΜΩΤΩΝ 2023

Published

on

Αιτήσεις θα δέχεται η ΣΥΚΙΚΗ εκπαιδευμένων απεντομωτών  – διαχειριστών

στους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας .

Ανακοίνωση ΣΥΚΙΚΗΣ

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση από της  10 Αυγούστου 2023 έως και της 18 Αυγούστου 2023  από τις 08:00- 14:00

Advertisement

 

 

Continue Reading

Αγροτικά Νέα

Εννέα ευρώ με κλειστά μάτια το ελαιόλαδο στη νέα ελαιοκομική περίοδο 2023-2024, βάσιμα και τα 11 ευρώ

Published

on

Προς τα τέλη του μήνα και τις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένονται νέες πράξεις στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά ελαιολάδου, με το ενδιαφέρον που αναπτύχθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες, το οποίο οδήγησε τις τιμές στην Ευρώπη στην περιοχή των 9 και 9,5 ευρώ το κιλό, να διατηρείται, αφού η νέα σοδειά έχει ακόμα να διανύσει πολύ δρόμο και αρκετές προκλήσεις έως ότου φτάσει στις σχεδόν άδειες σήμερα δεξαμενές.

Elaiolado-Kentra-EE

Πέτρος Γκόγκος

 

Αυτές τις ημέρες, υπάρχει μια σχετική νηνεμία στην αγορά, αφού οι περισσότερες εταιρείες, ιδίως στην Ιταλία, είναι κλειστές ήδη από την αρχή της τρέχουσας εβδομάδας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν παράλληλα πως οι μεγάλοι αγοραστές – τυποποιητές, προσπάθησαν μέσα στον Ιούλιο να γεμίσουν όσο γίνεται τις αποθήκες τους, προκειμένου να μην υποδεχθούν με σημαντικά ελλείμματα την επερχόμενη, επίσης περιορισμένη, παραγωγή.

Ωστόσο, τόσο η εξάντληση των αποθεμάτων, όσο και η μικρή παραγωγή που πλέον προεξοφλούν όλοι η εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα του ελαιολάδου, συνηγορούν στο ότι η νέα ελαιοκομική περίοδος θα συνεχιστεί από τα επίπεδα τιμών με τα οποία κλείνει επί της ουσίας η τρέχουσα χρονιά.

Advertisement

Αρκετοί είναι οι αναλυτές που θεωρούν ότι για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα η χρονιά κλείνει εδώ, ήτοι στην περιοχή των 9 με 9,50 ευρώ το κιλό στην Ιταλία, αφού οι εναπομείνασες ποσότητες δεν μπορούν να «φτιάξουν» αγορά, παρά μόνο να δείξουν μια τάση στις τιμές.

Υπό αυτήν την έννοια, τα τελευταία λιγοστά ελαιόλαδα, θα μπορούσαν να γράψουν ακόμα και κάτι κοντά στα 11 ευρώ το κιλό, αλλά θα αφορούν σε μικρές ποσότητες, αποκαλύπτοντας όμως μια ενδιαφέρουσα δυναμική για τους επόμενους μήνες μέχρι και τις αρχές του 2024.

 

Σταθερές οι τιμές στο Μπάρι μέχρι τον Σεπτέμβριο

Στο Μπάρι, η τελευταία λίστα τιμών, γράφει τα 9 ευρώ για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα οξύτητας έως 0,4%, ενώ για τα αντίστοιχα ελαιόλαδα βιολογικής παραγωγής, οι τιμή διαμορφώνεται στα 9,20 ευρώ το κιλό. Η λίστα δεν ανανεώθηκε την περασμένη Τρίτη 8 του μήνα, κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει πως η φυσική αγορά διανύει ήδη την νεκρά περίοδο του Αυγούστου. Σε ό,τι αφορά στις χαμηλότερες ποιοτικές κατηγορίες, τα λαμπάντε διαμορφώνονται στα 5,80 ευρώ το κιλό, ενώ τα ραφιναρισμένα στα 6,60 ευρώ το κιλό.

Advertisement

Οι τελευταία ανανέωση τις λίστας τιμών στο Μπάρι, έγινε στις 25 Ιουλίου, όταν και διαμορφώθηκαν οι παραπάνω τιμές, ωστόσο η στασιμότητα των τελευταίων εβδομάδων στην Ιταλία, με άλλα λόγια, δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να ερμηνευτεί ως κορύφωση των τιμών για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, αλλά ως ένα τεχνικό στοπ έως ότου υπάρξουν και οι πρώτες χειροπιαστές αποδείξεις για την παραγωγική δυναμική της νέας σοδειάς, αφού παρά τις όποιες ανησυχίες για τη ζήτηση, οι λίστες τιμών εστιάζουν αποκλειστικά στις εξελίξεις γύρω από την προσφορά.

 

Ο χρησμός των 800.000 τόνων για την Ισπανία

Είναι πολύ πιθανό, αρκετά ελαιοτριβεία στην Ισπανία να ξεκινήσουν την παραγωγή τους από τον Σεπτέμβριο, αφού ο εξαιρετικά ζεστός καιρός και η έλλειψη βροχών, διευκόλυναν την πρώιμη ωρίμανση του καρπού στους ελαιώνες, αναφέρουν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, με το ειδικευμένο ψηφιακό πόρταλ Olimerca, να δίνει τρία επίπεδα παραγωγής σηματορούς για την εξέλιξη των τιμών. Σύμφωνα με αυτό, σε περίπτωση που η ισπανική παραγωγή διαμορφωθεί ξανά κάτω από τους 700.000 τόνους, τότε, οι τιμές αναμένεται ότι θα διατηρηθούν αρκετά πάνω από τα 8 ευρώ το κιλό με ανοδική τάση ως τον Οκτώβριο του 2024.

Σε περίπτωση που η παραγωγή κυμανθεί μεταξύ των 700.000 και 800.000 τόνων, κάτι που είναι και το επικρατέστερο σενάριο, ειδικά αν οι ελαιώνες της Ιβηρικής διευκολυνθούν από φθινοπωρινά πρωτοβρόχια και δυναμώσει ο καρπός, τότε η αγορά θα μπορούσε να συνεχίσει γύρω από τα σημερινά επίπεδα, ήτοι από 7,50 έως 8 ευρώ το κιλό.

Advertisement

Μόνο μια παραγωγή άνω των 800.000 τόνων θα μπορούσε να αποκλιμακώσει τις τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά, ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση, η επίδραση θα είναι μικρότερη στην κατηγορία των έξτρα παρθένων ελαιολάδων, αφού οι καιρικές συνθήκες δεν αφήνουν προσδοκίες για καλές ποιότητες σε σχεδόν κανένα παραγωγικό κέντρο της Ευρώπης.

Continue Reading
Advertisement

Trending