Connect with us

Απόψεις

Nέα στρατηγική N.Δ. έναντι του ΚΙΝΑΛ

Published

on

Εντελώς διαφορετική τροπή από αυτή που φαινόταν αρχικά παίρνει πλέον η σχέση κυβέρνησης και ΚΙΝΑΛ. Οπως εδώ και μέρες έχει γράψει η «Κ», και επιβεβαιώθηκε από τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις από την πρόταση δυσπιστίας και μετά, η κυβέρνηση θα στριμώχνει με κάθε ευκαιρία το Κίνημα Αλλαγής ώστε να παίρνει θέσεις για τα μεγάλα ζητήματα. Με αυτή τη στρατηγική, είτε το ΚΙΝΑΛ θα ταυτίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ και θα φαίνεται πως σύρεται πίσω από τις θέσεις της αξ. αντιπολίτευσης είτε θα παίρνει αποστάσεις και θα βρίσκεται πιο κοντά στις θέσεις της Ν.Δ. Ο,τι και από τα δύο εάν συμβεί, η κυβέρνηση μπορεί να το αξιοποιήσει πολιτικά.

Στην πρώτη περίπτωση, που ο κ. Ανδρουλάκης ταυτιστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε μένει πιο καθαρό το τοπίο στο Κέντρο, που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα της Ν.Δ. για την επίτευξη της αυτοδυναμίας. Στην περίπτωση που η Ν.Δ. καταφέρει να σύρει πιο κοντά της το ΚΙΝΑΛ, τότε αδυνατίζει το αφήγημα περί αυτόνομης πορείας και στην τελική ευθεία προς τις εκλογές η κυβέρνηση θα μπορεί να θέσει πιο ξεκάθαρα το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας». Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο πρώτο σενάριο.

«Δεν μπορείς να κρατάς ίσες αποστάσεις ανάμεσα στον Πολάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ από τη μια και τους κανόνες του Κοινοβουλίου από την άλλη», αναφέρει η Πειραιώς.

Η αντίδραση του ΚΙΝΑΛ μετά το νέο σόου Πολάκη στη Βουλή, με την οποία κράτησε ίσες αποστάσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., προκάλεσε την έκρηξη της Νέας Δημοκρατίας. «Απέναντι σε ένα πρωτοφανές περιστατικό όπως το χθεσινό (σ.σ. προχθεσινό) δεν μπορεί κανείς να κρατά ίσες αποστάσεις. Δεν μπορείς να κρατάς ίσες αποστάσεις ανάμεσα στον Πολάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ από τη μια και τους κανόνες της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλίου από την άλλη. Γιατί ίσες αποστάσεις στην περίπτωση αυτή σημαίνουν ταύτιση με τον Πολακισμό του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό είναι βλαπτικό για τη Δημοκρατία. Πράγμα που θα έπρεπε να έχουν αντιληφθεί πολύ καλύτερα ιδίως όσοι έχουν εμπειρία στο Ευρωκοινοβούλιο», αναφέρει σε ανακοίνωση η Ν.Δ. και καταλήγει: «Το ΚΙΝΑΛ, απέναντι σε μια καθαρά αντιθεσμική συμπεριφορά, επέλεξε τον ρόλο του “επιτήδειου ουδέτερου”. Ο κομματικός μικροϋπολογισμός υπερισχύει της θεσμικής υπευθυνότητας». Είναι σαφές πως οποιοδήποτε κενό αφήνει το ΚΙΝΑΛ, η Ν.Δ. θα το αναδεικνύει με πολύ σαφή τρόπο, απευθυνόμενη τελικά στους ίδιους τους κεντρώους ψηφοφόρους, οι οποίοι εσχάτως φαίνεται να παρακολουθούν τον κ. Ανδρουλάκη, όπως έδειξε η δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ.

Την ίδια ώρα, η πίεση προς το ΚΙΝΑΛ να πάρει θέση ασκήθηκε τις τελευταίες ημέρες και μέσω της υπόθεσης Νοvartis. Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του κ. Αδ. Γεωργιάδη στη Βουλή που, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στον Ευάγγελο Βενιζέλο, είπε πως «μας αδίκησες, αλλά δυστυχώς σε αδικεί το ίδιο σου το κόμμα» και πρόσθεσε: «Πού είναι ο κ. Ανδρουλάκης για τη Novartis; Ούτε μία δήλωση για τη Novartis ο κ. Ανδρουλάκης». Χθες ο πρωθυπουργός βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου επιθεώρησε σειρά έργων. Μεταξύ άλλων επισήμανε πως «η Ελλάδα αλλάζει πίστα» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η επόμενη δεκαετία θα είναι μία δεκαετία στην οποία η Ελλάδα θα κάνει πολύ μεγάλα άλματα στο μέλλον».

Advertisement

Ψυχροπολεμικό κλίμα με Βενιζέλο

Οι σχέσεις κυβέρνησης και Ευάγγελου Βενιζέλου πλέον κινούνται σε τροχιά πλήρους αποδρομής. Τούτο έχει ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς το 2019 υπήρξε ένα συμπαγές «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» το οποίο φαίνεται πλέον να διασπάται. Ολα ξεκίνησαν από την αρχική κριτική του κ. Βενιζέλου πως ο πρωθυπουργός δεν χειρίστηκε το θέμα της Novartis θεσμικά και δεν ανέφερε τα ονόματα όλων όσοι ενεπλάκησαν στην υπόθεση. Η αναφορά του κ. Οικονόμου πως ο πρωθυπουργός «δεν μπορεί να μιλάει εξ ονόματος άλλων κομμάτων» και «είναι ζήτημα του κ. Ανδρουλάκη πώς θα χειριστεί απέναντι στον κ. Τσίπρα το ζήτημα των στελεχών του δικού του κόμματος», όχι μόνο δεν κάλυψε τον κ. Βενιζέλο, αλλά έφερε ακόμη πιο σφοδρή αντίδραση. Μεταξύ άλλων, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά ανέφερε πως δεν έχει εκχωρήσει την πολιτική και ηθική εκπροσώπησή του σε κανέναν, εμμένοντας στη θέση του. Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν χθες πως «ο θεσμικός και ακριβοδίκαιος κ. Βενιζέλος ζητάει την πολιτική κάλυψη του πρωθυπουργού, αλλά δεν ζητάει τα ρέστα από το ΚΙΝΑΛ για τη χλιαρή ανακοίνωση για το show Πολάκη στη Βουλή για το ίδιο θέμα», καταλήγοντας πως «οποιαδήποτε κάλυψη στον τοξικό Πολάκη ισοδυναμεί με ταύτιση με τον τοξικό ΣΥΡΙΖΑ».

πηγή:kathimerini.gr

Advertisement

Απόψεις

Βαδίζοντας με διαφορετικές ταχύτητες στην πολιτική…

Published

on

Της Άννας Βραϊμάκη,

Όπως είναι γνωστό, οι περισσότεροι αρχηγοί και Βουλευτές των πολιτικών παρατάξεων δεν θα απολαύσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, εξαιτίας των Αυτοδιοικητικών Εκλογών. Η σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, που συγκέντρωσε 41%, ωθεί τα στελέχη της να έχουν ισχυρή παρουσία στις Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές, όπως είχε γίνει το 2019 που είχε κερδίσει 12 από τις 13 Περιφέρειες και τους 2 από τους 3 μεγαλύτερους Δήμους της χώρας.

Πηγή εικόνας: ethnos.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI

Η Περιφέρεια της Κρήτης και ο Δήμος του Πειραιά δεν απέκτησαν το γαλάζιο χρώμα, αλλά φέτος, η Νέα Δημοκρατία άλλαξε πλεύση εκεί που έχασε και στηρίζει τους κεντροαριστερούς υποψήφιους. Σε αντίθεση με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και το ΠΑ.ΣΟ.Κ., η Νέα Δημοκρατία έρχεται να δώσει και αυτήν τη μάχη πιο διπλωματικά απ’ όσο περιμέναμε. Η κατάσταση που επικρατεί στο πολιτικό προσκήνιο στη Ν.Δ. φαίνεται πως είναι αισιόδοξη, παρά τις τραγωδίες που είχαμε τις προηγούμενες εβδομάδες, όπως οι φονικές πυρκαγιές, η πτώση του Canadair και ο θάνατος των 2 πιλότων της Ελληνικής Αεροπορίας. Η παραίτηση του πρώην Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Μηταράκη, επειδή δεν ανταποκρίθηκε ως όφειλε στα καθήκοντά του στις κρίσιμες καταστάσεις που βίωνε η χώρα και η αποπομπή του Πατούλη δεν επέφεραν ιδιαίτερες αναταραχές στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που απογοήτευσε την Αντιπολίτευση.

Άλλο ένα γεγονός που πάλι δεν δημιούργησε τα αναμενόμενα προβλήματα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ήταν η απόσυρση υποψηφιότητας του νυν Περιφερειάρχη Πελοποννήσου με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Παράλληλα, επιβεβαιώνεται ξανά ο διπλωματικός στόχος της Ν.Δ., αφού ανακλήθηκε η διαγραφή του εν ενεργεία Δημάρχου της Σπάρτης, Πέτρου Δούκα, ο οποίος είναι πάλι υποψήφιος.

Πηγή εικόνας: cnn.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Σε αντίθεση με την ενότητα και τη σύμπνοια που κυριαρχεί στην πολιτική παράταξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης εμφανίζουν εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Όσον αφορά την κατάσταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «αλαλούμ». Τα εσωτερικά προβλήματα, όπως η απουσία Προέδρου, οι ανταγωνισμοί και η ασυνεννοησία που υπάρχει στα στελέχη, δεν βελτιώνουν τη διαλυμένη εικόνα του κόμματος. Τα γεγονότα αυτά επιβεβαιώνονται από την καθυστέρηση που υπήρξε από τα στελέχη του κόμματος για την επιλογή υποψήφιου Δημάρχου στην Αθήνα. Αδύναμη φαίνεται η συνολική εικόνα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές, αφού το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν δέχθηκε να συνεργαστούν. Πιθανόν αυτό που θα κρίνει το ποσοστό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι οι συμμαχίες που διαμορφώνονται κατά τη διάρκεια της διαδοχής για την ηγεσία του κόμματος. Κεντρικός στόχος όλων των στελεχών είναι να μην δοθεί η εικόνα της περαιτέρω κατάρρευσης.

Από την άλλη πλευρά, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εισέρχεται σ’ αυτήν την αναμέτρηση με αργούς ρυθμούς, στοχεύοντας στη δεύτερη θέση στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές. Ο Νίκος Ανδρουλάκης και τα στελέχη του κόμματος έχουν 2 επιθυμίες στην επερχόμενη εκλογική μάχη. Πρώτον, το ΠΑ.ΣΟ.Κ να πετύχει ισχυρά και υψηλά ποσοστά στην Αττική και στα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς τα αποτελέσματα των Εθνικών Εκλογών ήταν απογοητευτικά. Η υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα ως Δημάρχου στον Δήμο Αθηναίων είναι μια ανάσα αισιοδοξίας για τη Χαριλάου Τρικούπη, επειδή είναι ένα νέο και άφθαρτο πρόσωπο με πλούσιο βιογραφικό. Ο δεύτερος στόχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι να βαφτούν «πράσινες» και άλλες Περιφέρειες, πέραν της Κρήτης.

Advertisement
Πηγή εικόνας: ethnos.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI

Είναι εμφανές ότι τα 3 μεγάλα κόμματα έχουν διαφορετικούς ρυθμούς και σ’ αυτές τις Εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία με την έξυπνη διπλωματία, που θα εφαρμόσει και σ’ αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, σίγουρα θα καταφέρει να ξανά βάψει όλον τον χάρτη της Ελλάδας «μπλε». Αντίθετα στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., το βλέμμα είναι στραμμένο στο κενό ηγεσίας. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προσπαθεί κάθε λεπτό να συσπειρώσει όλο και περισσότερους ψηφοφόρους, προκειμένου να πείσει τη Ν.Δ. και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ότι είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό.

ΠΗΓΗ


Continue Reading

Απόψεις

Αρθρο Σωτήρη Βαρελά στην «Κ»: Τα διδάγματα της Ρόδου για τον τουρισμό

Published

on

Σωτήρης Βαρελάς

Η Ρόδος αναμφισβήτητα αποτελεί την προμετωπίδα του τουριστικού μας προϊόντος και ό,τι συνέβη οφείλει να μας αφήσει κάποια διδάγματα για τον τουρισμό της επόμενης ημέρας

Ρόδος αναμφισβήτητα αποτελεί την προμετωπίδα του τουριστικού μας προϊόντος και ό,τι συνέβη οφείλει να μας αφήσει κάποια διδάγματα για τον τουρισμό της επόμενης ημέρας. Η πολυδιάσπαση των δομών του τουρισμού και της λειτουργίας των συνδεόμενων κλάδων έχει μετατρέψει τον ελληνικό τουρισμό σε μια «ευάλωτη» οικονομική δραστηριότητα, εκτεθειμένη στις διαδοχικές κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας. Η δημιουργία διαδικασιών ευελιξίας και ανθεκτικότητας αποτελεί προαπαιτούμενο για την επόμενη ημέρα, έχοντας στο επίκεντρο τη συστηματική προσπάθεια των μελών του οικοσυστήματος φιλοξενίας, ώστε να αποτραπούν ή να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι κρίσεις. Οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι προορισμοί που επιβιώνουν από κρίσεις θα επανέρχονται στο προσκήνιο με αυξημένα συγκριτικά πλεονεκτήματα.

• Μάθημα πρώτο. Η διαχείριση των προορισμών μπαίνει στο επίκεντρο. Προϋπόθεση είναι να λειτουργήσουν άμεσα οι νομοθετημένοι Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMMO) με εγγυημένη χρηματοδότηση βάσει αποτελεσμάτων και αξιοκρατικών κριτηρίων στη στελέχωσή τους. Η διαχείριση κινδύνου χρειάζεται να αποτελεί βασικό τμήμα του οργανογράμματος και να λειτουργεί κάτω από τις κατευθύνσεις του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και την Πολιτική Προστασία Περιφερειών και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Advertisement

• Μάθημα δεύτερο. Σχέδια διαχείρισης κινδύνου. Η χώρα διαθέτει μια σειρά από αντίστοιχες στρατηγικές, αλλά και πολυδιάσπαση στη λήψη αποφάσεων. Παραδείγματα αποτελούν το Σχέδιο Ξενοκράτης, το Πλάνο Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Τουρισμού από το 2007 (PRC Group, THR, MRB) και κάποιες κατά τόπους μελέτες. Οι επιμέρους προορισμοί της χώρας, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές τους, θα πρέπει να δημιουργήσουν σύγχρονα σχέδια διαχείρισης κινδύνου προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους, αξιοποιώντας τις προηγμένες τεχνολογίες. Χρειάζονται σχέδια τα οποία θα προσαρμόσουν –με σύγχρονους όρους στη συστημική αντιμετώπιση κινδύνων– και ζητήματα πρόληψης, προετοιμασίας, εκπαίδευσης, αναγνώρισης, εκτίμησης, διαβάθμισης αντιμετώπισης και ανάκαμψης μετά τις κρίσεις.

Κοινωνικός Τουρισμός: Οριστικοί πίνακες για συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες

• Μάθημα τρίτο. Το περιεχόμενο είναι βασιλιάς και στις κρίσεις. Στη Ρόδο, η διάχυση της πληροφορίας γίνεται σε πραγματικό χρόνο από τους ίδιους τους πυρόπληκτους τουρίστες. Live βίντεο της πυρκαγιάς στη Ρόδο κατέκλυσαν το TikTok και τα υπόλοιπα social media. Τα επίσημα αυτά εργαλεία επικοινωνίας με επαγγελματισμό θα πρέπει να συμμετέχουν στη διαχείριση της κρίσης, αφού άμεσα στηθεί η επίσημη επικοινωνιακή ομάδα. Προαπαιτούμενα είναι η ειλικρίνεια, η ευαισθησία, η αντίληψη της κοινής λογικής και η αίσθηση του επείγοντος της κατάστασης.

• Μάθημα τέταρτο. Η πολιτική των εκκενώσεων σώζει ζωές. Πρέπει όμως να γίνεται με μέτρο, κλιμακωτά και κυρίως με συντονισμό. Οι επισκέπτες σε καρότσες, που είδαμε στη Ρόδο, δεν τιμούν κανέναν. Θα πρέπει η διαδικασία των έκτακτων μετακινήσεων να έχει προβλεφθεί στα guarantee και allotment συμβόλαια, καθώς και η συμμετοχή των tour operators και των ιδιωτικών λεωφορείων που διενεργούν το επίγειο handling στους προορισμούς. Η ίδια λογική πρέπει να επεκταθεί και σε ζητήματα αξιοπρεπούς φιλοξενίας και σίτισης των πυροπλήκτων. Ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρξουν και δεσμεύσεις με τις συνεργαζόμενες αεροπορικές εταιρείες για έκτακτες πτήσεις επαναπατρισμού.

• Μάθημα πέμπτο. Φέρουσα ικανότητα και στη διαχείριση κινδύνων. Συνήθως συγχέουμε τη φέρουσα ικανότητα (carrying capacity) των μαζικών προορισμών, όπως η Ρόδος, με ζητήματα χωρητικότητας υποδομών, αντοχής των προορισμών, που έχουν φυσικές, κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις. Η νέα προσέγγιση της αντιληπτικής φέρουσας ικανότητας θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις υποδομές σε συνάρτηση με τους κινδύνους και τη δυνατότητα αντιμετώπισής τους.

Οι επιμέρους προορισμοί της χώρας, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές τους, θα πρέπει να δημιουργήσουν σύγχρονα σχέδια διαχείρισης κινδύνου.

• Μάθημα έκτο. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής προκαλούν όλο και πιο συχνά ξαφνικά καταστροφικά χτυπήματα «cobra crisis», όπως στην περίπτωση της Ρόδου. Γεγονότα ακραία και ξαφνικά, ικανά να καταστρέψουν μια τουριστική σεζόν στο ξεκίνημά της, βρίσκουν τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν έπειτα από ένα τέτοιο χτύπημα ελλείψει ρευστότητας. Το νέο περιβάλλον απαιτεί αμεσότητα στην αντιμετώπιση των ξαφνικών κρίσεων από καιρικά φαινόμενα και γρήγορη στήριξη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί η ταχύτερη ανάκαμψή τους, να μη χαθεί η τουριστική περίοδος και να μην τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητά τους. Η πολιτική των μικροεπιδομάτων στους πληγέντες μακροχρόνια θα εκτοξεύσει τον δημοσιονομικό προϋπολογισμό σε βαθμό μεγαλύτερο του ασφαλιστικού. Πρέπει να υπάρξουν κίνητρα και ενισχύσεις από την κυβέρνηση για καινοτόμα, υβριδικά, ισχυρά και άμεσα στην αποπληρωμή ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια, που θα προστατεύουν την τουριστική επιχείρηση και την εθνική οικονομία μέσω των αντασφαλίσεων.

• Μάθημα έβδομο. Το θερινό μοντέλο διακοπών και η εποχικότητα των μηνών Ιουνίου – Αυγούστου θα χαρακτηρίζεται ολοένα και περισσότερο από αβεβαιότητα (πυρκαγιές, βροχές, καύσωνες, υγρασία) και θα βαίνει με μειούμενη ελκυστικότητα και αποδοτικότητα. Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες της Pesata, μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,5° C στη μεσογειακή λεκάνη θα μειώσει τον εισερχόμενο τουρισμό κατά 1% και θα μειώσει τα έσοδα κατά 1 δισ. ευρώ, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της αλλαγής. Χρειάζεται άμεσα ο σχεδιασμός για την επέκταση της τουριστικής περιόδου.

Advertisement

• Μάθημα όγδοο. Παρακολούθηση, πρόβλεψη και αμεσότητα. Τα ελάχιστα Integrated Destination Resort της χώρας, όπως το Costa Navarino, έχουν δημιουργήσει συστήματα πρόβλεψης, αποτροπής και έγκαιρης αντιμετώπισης των εκατοντάδων πυρκαγιών που λαμβάνουν μέρος στις εκτάσεις τους, αποτελώντας με αυτόν τον τρόπο παράγοντα εμπόδισης της ερημοποίησης των περιοχών τους. Αντίστοιχα συστήματα, όπως είναι η Διαχείριση Πληροφοριών Κλίματος με Λογισμικό για την Πρόβλεψη Αλλαγών του Καιρού, του Κλίματος, μπορούν να εφαρμοστούν σε αρκετά σημεία της χώρας.

• Μάθημα ένατο. Ανάγκη για αλληλέγγυο ανταγωνισμό. Κράτος και ιδιωτικός τομέας πρέπει να δημιουργήσουν έξυπνα προγράμματα ανθεκτικότητας και αντοχής. Η ακύρωση μαζικών ταξιδιωτικών προγραμμάτων οδηγεί σε κλειστές τουριστικές επιχειρήσεις, σε καθυστέρηση των επενδύσεων και σε μακροχρόνια μειωμένη ανταγωνιστικότητα προορισμών. Η δημιουργία αλληλέγγυων δικτύων επιχειρήσεων δύναται να αποκτήσει εφαρμογή για τις σύγχρονες μικρές και πολύ μικρές τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας μας. Η δημιουργία ενός Αποθεματικού Ταμείου Αλληλεγγύης ειδικού σκοπού στο πρότυπο του ATOL των Βρετανών tour operators θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ακόμη σημαντικό εργαλείο.

• Τελευταίο μάθημα προς όλους μας είναι η αλληλεγγύη που επέδειξαν οι Ροδίτες προς τους επισκέπτες που φιλοξενούνται. Αλληλεγγύη κυρίως από κατοίκους οι οποίοι δεν έχουν σχέση με το τουριστικό επάγγελμα. Είναι η ίδια αλληλεγγύη που επιδεικνύουμε είτε πρόκειται για τουρίστα είτε για μετανάστη είτε για οποιονδήποτε συνάνθρωπο το έχει ανάγκη. Αλληλεγγύη και φιλοξενία αποτελούν το διαχρονικό ισχυρό brand της χώρας.

* Ο κ. Σωτήρης Βαρελάς είναι επίκουρος καθηγητής Στρατηγικής Τμήματος Τουριστικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

ΠΗΓΗ

Advertisement

Continue Reading
Advertisement

Trending