Connect with us

Αυτοδιοίκηση

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση δύο διαγωνισμών για μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων

Published

on

Κάναμε ένα ακόμη βήμα μπροστά στο σχέδιο μας, να καταστήσουμε την Αττική πρώτη «Πράσινη Περιφέρεια» της χώρας δήλωσε ο περιφερειάρχης  κ. Γιώργος Πατούλης

Ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά, στην προσπάθεια για «πράσινη διαχείριση» των απορριμμάτων στην Αττική κι εφαρμογή των κανόνων της κυκλικής οικονομίας έγινε σήμερα, μετά την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) να εγκρίνει το πρακτικό με το οποίο ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των δύο εν εξελίξει διαγωνισμών, για την κατασκευή και λειτουργία δύο (2) νέων μεγάλων υποδομών επεξεργασίας στερεών αποβλήτων , συνολικού προϋπολογισμού 640 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για δύο διαγωνισμούς ΣΔΙΤ με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου, στους οποίους συμμετέχουν πέντε μεγάλοι όμιλοι, γεγονός που εγγυάται την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Οι διαγωνισμοί που διεξάγονται για πρώτη φορά στην Αττική, αφορούν στις υποδομές «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) του Κεντρικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Αττικής» και «Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά». Οι νέες αυτές Μονάδες, όταν δοθούν σε λειτουργία, αναμένεται να συνεισφέρουν καθοριστικά τόσο στον στόχο της πλήρους επεξεργασίας και δραστικής μείωσης των απορριμμάτων πριν την ταφή (κάτι που σήμερα δυστυχώς δεν γίνεται καθώς το 85% των απορριμμάτων που παράγονται στο Λεκανοπέδιο οδηγούνται στο ΧΥΤΑ Φυλής προς ταφή, χωρίς καμία επεξεργασία), αλλά και στην ανάκτηση ανακυκλώσιμων και την κομποστοποίηση διαλεγμένου οργανικού κλάσματος. Ως το τέλος του 2022 η ολοκλήρωση και της επόμενης φάσης του ανταγωνιστικού διαλόγου  Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, και εφόσον δεν υπάρξουν δικαστικές προσφυγές μεταξύ των διαγωνιζόμενων, ξεκινάει η δεύτερη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2022.

Γιώργος Πατούλης

Με αφορμή τη θετική αυτή εξέλιξη, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης επισημαίνει ότι: «Κάναμε ακόμη ένα βήμα προς την υλοποίηση του σχεδίου μας που προβλέπει την εφαρμογή των κανόνων της κυκλικής οικονομίας, την προώθηση της ανακύκλωσης και μια φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Το σχέδιό μας είναι ολιστικό και περιλαμβάνει συγκεκριμένα στάδια και χρονοδιαγράμματα. Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των δύο διαγωνισμών ΣΔΙΤ, μαζί με την αναβάθμιση του ΕΜΑΚ σε «Πράσινο Εργοστάσιο» που ήδη υλοποιείται και την εν εξελίξει διαγωνιστική διαδικασία για τη Μονάδα Επεξεργασίας του Γραμματικού, θα ανακουφίσουν σημαντικά τον υφιστάμενο χώρο ταφής που παρουσιάζει κορεσμό και θα βάλουν τις βάσεις για ένα σύγχρονο κι ολοκληρωμένο σύστημα νέων υποδομών επεξεργασίας».

Advertisement

Προτεραιότητά μας η ανακύκλωση. Σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα προμήθειας εξοπλισμού ανακύκλωσης σε όλη την Ευρώπη Γνωρίζουμε πως δεν μπορεί να υπάρξει πράσινη διαχείριση, όσες νέες μονάδες επεξεργασίας κι αν φτιάξουμε, αν δεν δώσουμε βάρος στην ανακύκλωση . Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΔΣΝΑ υλοποιεί στην Αττική σήμερα το μεγαλύτερο πρόγραμμα προμήθειας εξοπλισμού ανακύκλωσης στην Ευρώπη. Μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος αυτού, θα προχωρήσουμε στον εξοπλισμό όλων των Δήμων με μοντέρνες υποδομές ανακύκλωσης, μέσω της σύμβασης – πλαίσιο.Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει και η διανομή εκατοντάδων πράσινων γωνιών, νησίδων, «έξυπνων» οικίσκων και πολυκέντρων ανακύκλωσης, καθώς και υπόγειων συστημάτων προσωρινής αποθήκευσης. Παράλληλα, 60 κινητά «πράσινα σημεία» του ΕΔΣΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής εκτελούν σήμερα πάνω από 700 δρομολόγια το μήνα και συλλέγουν δεκάδες τόνους ανακυκλώσιμων υλικών, παρέχοντας προνόμια σε περισσότερους από 50.000 εγγεγραμμένους χρήστες του συστήματος της πράσινης κάρτας ανακύκλωσης.

Παράλληλα με τις διαδικασίες κατασκευής των νέων μονάδων επεξεργασίας και της προμήθειας εξοπλισμού για την ανακύκλωση, συνεχίζεται από τον ΕΔΣΝΑ η διανομή των καφέ κάδων και των ειδικών οχημάτων συλλογής βιοαποβλήτων (καφέ απορριμματοφόρα) που ξεκίνησε το 2020. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2022 έχουν ήδη μοιραστεί 93 υπερσύγχρονα απορριμματοφόρα με πλυντήριο κάδων σε 50 Δήμους και πάνω από 10.000 καφέ κάδοι όλων των διαστάσεων, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται να μοιραστούν τουλάχιστον άλλα 87 οχήματα και πάνω από 15.000 κάδοι, στο σύνολο των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής. Αξιοποιούμε τους πόρους του ΕΣΠΑ, χωρίς να επιβαρύνουμε πολίτες και Δήμους Όλα τα παραπάνω προγράμματα ενίσχυσης του εξοπλισμού των Δήμων, γίνονται χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση των δημοτών, αφού έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση από πόρους του ΕΣΠΑ.

protothema.gr/

Αυτοδιοίκηση

Π. Νίκα σε Δήμαρχο Ναυπλίου: Η παραίτησή του τώρα, παραίτηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις”.

Published

on

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, προέβη στην πιο κάτω δήλωση:

“Η συμπεριφορά του δημάρχου Ναυπλίου προσβάλλει το ιστορικό Ναύπλιο, προσβάλλει την αυτοδιοίκηση, προσβάλλει τον πολιτισμό μας.

Ενας δρόμος υπάρχει για τον δήμαρχο.

Η παραίτησή του. Η παραίτησή του τώρα, παραίτηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις”.

Advertisement

Continue Reading

Αυτοδιοίκηση

Πέτρος Τατούλης :Η στήριξη των αγροτών πρέπει να είναι άμεση και να έχει αντίκρισμα στην ενίσχυση του εισοδήματός τους

Published

on

Κοντά στους αγρότες της Κορινθίας βρέθηκε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης συνοδευμένος από  στελέχη της παράταξης του .

Σε  μία προγραμματισμένη συνάντηση όπου απουσίαζε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία και εκπρόσωποι του ΕΛΓΑ

η οποία ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε εξαιτίας της απουσίας εκπροσώπων του υπουργείου, κυβερνητικών βουλευτών και αντιπεριφερειαρχών.

 

Advertisement

Ο Πέτρος Τατούλης, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για την θεσμική και μαχητική πρωτοβουλία τους,  υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης των αγροτών και τη δημιουργία ενός κεντρικού μηχανισμού στήριξής τους καθώς καταστρέφεται η παραγωγή τους από τα καιρικά φαινόμενα.

Ο Πέτρος Τατούλης δεσμεύτηκε για την αξιοποίηση πόρων του επόμενου ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση μεθόδων ψηφιακής γεωργίας που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και θα αυξήσουν το εισόδημα των Πελοποννησίων παραγωγών, για την επιδότηση της εξωστρέφειας τους και την ενεργειακή αυτονόμηση των καλλιεργειών προκειμένου και νέοι αγρότες να μείνουν στον τόπο και να μπουν δυναμικά σε αυτόν τον δύσκολο και εγκαταλελειμμένο κλάδο της οικονομίας. «Δουλειά για όλους, αύξηση του εισοδήματος και μέγιστη αξιοποίηση των πόρων προς όφελος όλων»  είναι το τρίπτυχο που εγγυήθηκε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης για την Πελοπόννησο της επόμενης δεκαετίας.

 

Τη συνάντηση διοργάνωσαν οι αγροτικοί σύλλογοι Κορίνθου, Νεμέας, Βέλου-Βόχας, Στιμάγκας και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Κορίνθου, Άσσου, Λαλιώτη, Σουληναρίου, Πασίου – Κλημεντίου.

Δείτε την παρέμβαση του κ. Τατούλη

Advertisement

 

 

Continue Reading
Advertisement

Trending