Ένα διπλωματικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ουκρανία συνεχίζει να δέχεται αδιάκοπο «σφυροκόπημα» από τις 24 Φεβρουαρίου από τα ρωσικά στρατεύματα. Εκρήξεις, βομβαρδισμοί, νεκροί και τραυματίες είναι το σκηνικό της φρίκης που «συνοδεύει» τον πόλεμο.
Πόσο κοντά είμαστε στο να τελειώσει ο μεγαλύτερος πόλεμος στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο; Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο συνεχίζονται, όμως, κανείς δεν ξέρει εάν και πότε θα καταλήξουν κάπου με αποτέλεσμα η αγωνία για την επόμενη ημέρα να κορυφώνεται.
Πριν από λίγη ώρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η μετατροπή της Ουκρανίας σε ουδέτερο κράτος με καθεστώς συγκρίσιμο με την Αυστρία και τη Σουηδία συζητείται στις συνομιλίες με το Κίεβο και θα ήταν ένας πιθανός «συμβιβασμός» με τη Ρωσία.
«Αυτή είναι μια επιλογή που συζητείται τώρα και μπορεί να θεωρηθεί ως συμβιβασμός», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, αυξάνοντας τις ελπίδες για το τέλος του πολέμου.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ρωσίας στις συνομιλίες με την Ουκρανία Βλαντιμίρ Μεντίνσκι ανέφερε ότι τα αυστριακά και σουηδικά μοντέλα θα σημαίνουν ότι η Ουκρανία θα είναι σε θέση να διατηρήσει τον στρατό της, αλλά δεν θα της επιτραπεί να φιλοξενήσει ξένες βάσεις ή στρατεύματα.
Λαβρόφ: Υπάρχει ελπίδα για συμβιβασμό – Τι δήλωσε για τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε νωρίτερα ότι ορισμένες διατυπώσεις για συμφωνίες με την Ουκρανία είναι κοντά στην ολοκλήρωσή τους με το ουδέτερο καθεστώς για το Κίεβο να εξετάζεται “σοβαρά”.
Ωστόσο, ο ίδιος είπε στο ειδησεογραφικό δίκτυο RBC ότι υπάρχουν και άλλα σημαντικά ζητήματα, περιλαμβανομένης της χρήσης της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία και της ελευθερίας του λόγου.
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία δεν είναι εύκολες, σημείωσε ο Λαβρόφ, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει ελπίδα για συμβιβασμό.
“Καθοδηγούμαι από τις αξιολογήσεις που μας δίνουν οι διαπραγματευτές μας. Λένε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες για προφανείς λόγους. Ωστόσο, υπάρχει κάποια ελπίδα επίτευξης συμβιβασμού”, κατέληξε ο Λαβρόφ.
“Το ουδέτερο καθεστώς [της Ουκρανίας] συζητείται σοβαρά, σαφώς, μαζί με τις εγγυήσεις ασφαλείας. Αυτό ακριβώς είπε ο Πρόεδρος Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου τον Φεβρουάριο: οποιεσδήποτε αποδεκτές παραλλαγές, οποιεσδήποτε αμοιβαία αποδεκτές εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία και όλες τις χώρες , συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, εκτός από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ» υπογράμμισε.
“Αυτό συζητείται στις διαπραγματεύσεις. Υπάρχουν απολύτως συγκεκριμένες διατυπώσεις και, κατά τη γνώμη μου, οι πλευρές είναι κοντά στο να συμφωνήσουν σε αυτές” πρόσθεσε.
Η απάντηση της Ουκρανίας στη «συμβιβαστική λύση» του Κρεμλίνου
Η Ουκρανία απαιτεί «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στην Ρωσία, απορρίπτοντας παράλληλα την ιδέα της εφαρμογής ενός «αυστριακού ή σουηδικού» μοντέλου «ουδετερότητας», ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία αμέσως μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου για μια ενδεχόμενη συμβιβαστική λύση.
«Η Ουκρανία βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε κατάσταση απευθείας πολέμου με την Ρωσία. Κατά συνέπεια, το μοντέλο δεν μπορεί παρά να είναι “ουκρανικό”», δήλωσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, ένας εκ των Ουκρανών διαπραγματευτών.
Διευκρινίζει δε ότι απαιτούνται «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στην Ρωσία, στο πλαίσιο των οποίων οι συμβαλλόμενοι θα δεσμεύονται να επέμβουν στο πλευρό της Ουκρανίας σε περίπτωση επίθεσης.
Ζελένσκι: Οι θέσεις στις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας-Ρωσίας ακούγονται «πιο ρεαλιστικές»
Οι θέσεις των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας ακούγονται πλέον πιο ρεαλιστικές, ανέφερε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του προς τους συμπολίτες του τα ξημερώματα.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί χρόνος ωσότου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις του Κιέβου.
«Όλοι μας θέλουμε την ειρήνη και τη νίκη το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους, αλλά «θα χρειαστεί προσπάθεια και υπομονή».
Κάθε πόλεμος τελειώνει με μια συμφωνία, συνέχισε ο κ. Ζελένσκι διαβεβαιώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις «θα συνεχιστούν».
enikos.gr