Ζεσταίνουν τις… κομματικές μηχανές στο ΠΑΣΟΚ, καθώς η ατμόσφαιρα «μυρίζει εκλογές» και θέλουν να είναι απολύτως έτοιμοι σε περίπτωση που οι φήμες περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες επιβεβαιωθούν. Στην πραγματικότητα, στο κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη επισπεύδουν ήδη προγραμματισμένες διαδικασίες και «κατεβαίνουν στον κόσμο», στο πλαίσιο της προαναγγελθείσας «αυτοοργάνωσης» του Κινήματος Αλλαγής, χωρίς πάντως να απόσχουν από την ενασχόληση με την επικαιρότητα και δη τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον τρόπο με τον οποίο αυτή επιτείνει την ενεργειακή κρίση.
Της ΜΑΡΙΤΙΝΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η παρουσίαση της Επιτροπής Αυτοοργάνωσης, υπό τον βουλευτή του κόμματος Απόστολο Πάνα και με «ψυχή» του εγχειρήματος τον Στέφανο Ξεκαλάκη, ο οποίος θα περιοδεύσει εκ νέου σε όλη τη χώρα, από γωνιά σε γωνιά. Το ίδιο θα κάνουν όλα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, αλλά και ο ίδιος ο Ν. Ανδρουλάκης, που, εκτός απροόπτου, θα επισκεφθεί το αμέσως επόμενο διάστημα περιοχές της Πελοποννήσου, της Θεσσαλίας κ.ο.κ.
Σκοπός των κλιμακίων του κόμματος, που θα βρεθούν σε κάθε δήμο της χώρας, είναι η «αναθέρμανση» του κλίματος ενόψει και της εκλογής Νομαρχιακών Επιτροπών, πιθανόν λίγο μετά το Πάσχα, κυρίως όμως ενόψει εθνικών εκλογών, στον βαθμό που οι πολιτικές εξελίξεις θα… προλάβουν τον σχεδιασμό της Χαριλάου Τρικούπη. Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια ώρα «φτερά στα πόδια» του έχει βάλει ο επικεφαλής της έτερης επιτροπής, αυτής για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, Βαγγέλης Αργύρης, που δουλεύει νυχθημερόν, συντάσσοντας τις λίστες με τους ενδιαφερόμενους και τις προτάσεις για τη σύνθεση των ψηφοδελτίων.
Ηδη, έχει σταλεί προς όλους τους υποψηφίους των εκλογών του Ιουλίου του 2019 μήνυμα, προκειμένου να εκδηλώσουν άμεσα το ενδιαφέρον τους ώστε να διεκδικήσουν ξανά μία θέση στα βουλευτικά έδρανα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Τις επόμενες ημέρες, το ΠΑΣΟΚ θα κληθεί να εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί με τον όρο «αυτοοργάνωση», που, αν και παραπέμπει στη δεκαετία του ’80, δεν θα θυμίζει σε τίποτα εκείνες τις εποχές και τη μέθοδο που ακολουθούσαν τότε τα κόμματα. Αντίθετα, πρόκειται περί μιας προσπάθειας συμμετοχής των πάντων, ενός «κινήματος από τα κάτω», όπως συνηθίζει να λέει στους συνομιλητές του ο Ν. Ανδρουλάκης, με οργανώσεις, events και δράσεις του κόμματος, όπου θα μπορεί οποιοσδήποτε να συμμετάσχει, ανεξάρτητα από το αν είναι μέλος ή φίλος του κόμματος.
Ειδικά από τα μέσα Μαρτίου και μετά, τέτοιες εκδηλώσεις αναμένεται να έχουν στοχευμένο, δυναμικό και τακτικό χαρακτήρα. Παράλληλα με τις πιο… παραδοσιακές εξορμήσεις του κόμματος, θα συμβαδίζει και το «ψηφιακό κόμμα», υπό τον φιλόδοξο τίτλο Digital Society (Ψηφιακή Κοινωνία), που αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και να έχει απολύτως διαδραστικό χαρακτήρα, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να καταθέσουν τους προβληματισμούς τους, τις διαφωνίες τους, ακόμα και τις προτάσεις τους για οποιοδήποτε ζήτημα, αλλά και να παρακολουθούν την εξέλιξη που θα έχει το θέμα που θέτουν κάθε φορά. Με αυτόν τον τρόπο, ο Ν. Ανδρουλάκης θα δώσει το δικό του στίγμα όσον αφορά την επικοινωνία με τον κόσμο, ενώ το κόμμα θα επιχειρήσει να προσεγγίσει το κάθε κοινό.
Είτε πρόκειται για παραδοσιακούς ψηφοφόρους που έλκονται από δράσεις έξω στον δρόμο, αλλά και από κομματικές διαδικασίες με φυσική παρουσία, όπως τα θεματικά προσυνέδρια που προετοιμάζονται για όλες τις περιφέρειες ανά την Ελλάδα στον δρόμο προς το Συνέδριο, που, εκτός απροόπτου, προγραμματίζεται για τα τέλη Μαΐου, είτε για νεότερους ως επί το πλείστον ανθρώπους που ενημερώνονται κυρίως από το διαδίκτυο και συμμετέχουν στις όποιες δράσεις μέσα από το πληκτρολόγιό τους, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που τους δίνουν οι νέες τεχνολογίες.
«Η πολιτική επιστρέφει και στο πεζοδρόμιο και στο πληκτρολόγιο», αρέσκεται να λέει κορυφαίο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη, εξηγώντας ότι τέτοιου είδους δράσεις θα είναι στο εξής «παντρεμένες», με το ΠΑΣΟΚ να αναζητεί την άποψη αλλά και την ενεργό δράση κάθε πολίτη, είτε ανήκει στα μητρώα μελών και φίλων του κόμματος, είτε όχι. Και αν οι επισκέψεις σε κάθε περιφέρεια θα αφορούν κυρίως ένα ζήτημα κάθε φορά, προκειμένου το κόμμα να παρουσιάσει πριν από το Συνέδριο τις θέσεις του για την υγεία, την παιδεία, την ενέργεια, την κοινωνική στέγη κ.ο.κ., αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι «μονοθεματικές».
Αντίθετα, στόχος της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη είναι να έρθει πρωτίστως σε επαφή με τον κόσμο, να τον ακούσει και να διαισθανθεί τις αγωνίες του, να τον κάνει ισότιμο συνομιλητή και να πορευτεί μαζί του. Την ίδια ώρα, στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν εξαρχής πάρει σαφή θέση στον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα. Αντιστοίχως, με κάθε ευκαιρία επαναφέρουν τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην Ελλάδα, ζητώντας από την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, μέτρα όπως η επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας, η ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος, η φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας, ο προσανατολισμός των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στην αναβάθμιση του δικτύου κ.ά.