Connect with us

Επικαιρότητα

Ποια πηγή θέρμανσης είναι η φθηνότερη;

Published

on

«Ποια πηγή θέρμανσης είναι η φθηνότερη;» Αυτό είναι το πιο συχνά διατυπωμένο ερώτημα των τελευταίων μηνών, καθώς η αύξηση των τιμών έφερε τα πάνω κάτω. Ουδείς θα ρωτούσε τα προηγούμενα χρόνια αν συμφέρει το πετρέλαιο έναντι του φυσικού αερίου, αλλά υπήρξε περίοδος μέσα στον φετινό χειμώνα που συνέβη και αυτό: έφτασε η θέρμανση με το πετρέλαιο να είναι πιο φθηνή, γιατί η ανατίμηση «συγκρατήθηκε» στο 40%, την ώρα που η τιμή του φυσικού αερίου υπερδιπλασιαζόταν. Και αν κάποτε η θέρμανση με ηλεκτρικά καλοριφέρ φάνταζε ως μια εύκολη, φθηνή ως προς το κόστος του εξοπλισμού και ανεκτή ως προς το κόστος χρήσης λύση, πλέον είναι απαγορευτική για την κάλυψη καθημερινών αναγκών.

Η αξιόπιστη σύγκριση των εναλλακτικών πηγών θέρμανσης –καυστήρες πετρελαίου ή φυσικού αερίου, καυστήρες υγραερίου, κλιματιστικά και αντλίες θερμότητας– προϋποθέτει γνώσεις μηχανικού, αλλά και ξεκάθαρο τοπίο όσον αφορά τις τιμές και την επιδοματική πολιτική, που διαφοροποιεί εντελώς την εικόνα. Ξεκάθαρο τοπίο αυτή την περίοδο όσον αφορά τις τιμές δεν έχουμε, οπότε σημαντικές αποφάσεις, όπως η αλλαγή της πηγής θέρμανσης, δεν είναι εύκολο να ληφθούν. Για παράδειγμα, τον Δεκέμβριο η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου εκτοξεύτηκε στα 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, την ώρα που το πετρέλαιο κόστιζε περίπου 75-80 δολάρια το βαρέλι. Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το πετρέλαιο θέρμανσης ήταν για τον τελικό καταναλωτή σαφώς φθηνότερη λύση (κατά τουλάχιστον 10-15%) σε σχέση με το φυσικό αέριο. Φτάσαμε στον Φεβρουάριο. Η τιμή του φυσικού αερίου υποχώρησε κάτω από τα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα και το πετρέλαιο σκαρφάλωσε στα 92 δολάρια το βαρέλι. Επίσης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε επιδότηση 40 ευρώ για το φυσικό αέριο, χωρίς να γίνει αντίστοιχη κίνηση για το πετρέλαιο θέρμανσης. Αν λοιπόν γινόταν η σύγκριση με τα δεδομένα του Φεβρουαρίου, το αποτέλεσμα θα ήταν εντελώς διαφορετικό. Συμπέρασμα: Αποφάσεις δεν λαμβάνονται εν μέσω ενεργειακής θύελλας, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη. Υπάρχουν όμως μερικά δεδομένα που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και για το παρόν, και για το μέλλον:

1. Η χώρα έχει λάβει στρατηγική απόφαση να μηδενίσει την κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης. Στον κλιματικό νόμο θα υπάρξει διάταξη που θα απαγορεύει την εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης στις νέες οικοδομές. Και από το 2030 και μετά, θα πρέπει να έχουν αντικατασταθεί και όλοι οι υφιστάμενοι καυστήρες.

2. Όλες οι συγκρίσεις δείχνουν ότι η πιο οικονομική λύση θέρμανσης αυτή τη στιγμή είναι η αντλία θερμότητας. Για κάθε τέσσερις ή πέντε μονάδες θερμότητας που παράγει, χρησιμοποιεί μία μονάδα ηλεκτρικού ρεύματος και οι υπόλοιπες τρεις ή τέσσερις μονάδες παράγονται από τον αέρα. Μια σύγκριση ενός καυστήρα πετρελαίου με μια αντλία θερμότητας: Σε ένα σπίτι 120 τ.μ. χωρίς επαρκή μόνωση, το κόστος θέρμανσης με τιμή ανά λίτρο στο 1,25 ευρώ, η ετήσια επιβάρυνση μπορεί να φτάσει στα 2.600 ευρώ. Με την αντλία θερμότητας, ακόμη και με τελική τιμή λιανικής της κιλοβατώρας στα 25 λεπτά, το κόστος κατεβαίνει στα 1.400 ευρώ. Άρα επιτυγχάνεται εξοικονόμηση περίπου 1.200 ευρώ τον χρόνο. Επιπλέον, η αντλία θερμότητας μπορεί να συνδεθεί με το φωτοβολταϊκό και το κόστος χρήσης να μειωθεί περισσότερο ή ακόμη και να μηδενιστεί. Η περίοδος απόσβεσης μπορεί να φτάσει και στα 7-8 χρόνια και να μειωθεί αν η επένδυση ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα όπως το «Εξοικονομώ».

Advertisement

3. Οι απλές συσκευές ηλεκτρικού ρεύματος (π.χ. ηλεκτρικά καλοριφέρ, θερμάστρες κ.λπ.) καταναλώνουν μία μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας για να παραγάγουν μία μονάδα θερμότητας. Με την τιμή της κιλοβατώρας στα 25 ή ακόμη και στα 30 λεπτά του ευρώ, είναι ό,τι πιο ακριβό υπάρχει αυτή τη στιγμή. Ένα ηλεκτρικό καλοριφέρ των 3.000 Watt μπορεί να χρεώνει το νοικοκυριό ακόμη και με ένα ευρώ για κάθε ώρα λειτουργίας.

4. Το φυσικό αέριο θεωρείται πιο φιλικό για το περιβάλλον από ό,τι το πετρέλαιο και αναμένεται ότι, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις σε επίπεδο τιμών, οι κυβερνήσεις θα επιδιώκουν με μέτρα όπως η επιδότηση των τιμών κ.λπ. να καθιστούν τη λύση της θέρμανσης με φυσικό αέριο φθηνότερη σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.

kathimerini.gr/

Advertisement

Επικαιρότητα

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο | Μεγαλόχαρη Τήνου & Λιτάνευση Ιεράς Εικόνας της Μεγαλόχαρης

Published

on

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο | Μεγαλόχαρη Τήνου & Λιτάνευση Ιεράς Εικόνας της Μεγαλόχαρης

Continue Reading

Επικαιρότητα

Νέα Φιλαδέλφεια: Διάσπαρτοι στις φυλακές όλης της χώρας οι κρατούμενοι για τα αιματηρά επεισόδια – Αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας

Published

on

Ξεκίνησαν οι μεταγωγές των προφυλακισθέντων για την επιδρομή των Κροατών χούλιγκαν και τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, που κατέληξαν στη δολοφονία του 29χρονου φίλαθλου της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσουρή.

Μέχρι σήμερα το πρωί είχαν εκδοθεί περίπου 70 φυλακιστήρια από τους συνολικά 105 κρατούμενους και συνεχίζεται η έκδοση και των υπολοίπων, ενώ από τα κρατητήρια της ΓΑΔΑ μετήχθησαν οι πρώτοι 46, οι οποίοι οδηγούνται σε όλα σχεδόν τα καταστήματα κράτησης της χώρας. Οι μεταγωγές των υπολοίπων, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, λόγω Δεκαπενταύγουστου, θα γίνουν την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, 8 κρατούμενοι βρίσκονται ήδη στις φυλακές Κορυδαλλού, 12 επρόκειτο να οδηγηθούν στις φυλακές Αυλώνα και οι υπόλοιποι θα μοιραστούν στις φυλακές Τρικάλων, Λάρισας, Βόλου, Νιγρίτας, Κομοτηνής, Μαλανδρίνου, Άμφισσας, Δομοκού, Χανίων, Χίου, Γρεβενών, Ναυπλίου, Κω και Θεσσαλονίκης, ανάλογα με τη χωρητικότητα του κάθε καταστήματος κράτησης.

Προβληματισμός για την ασφάλεια των κρατουμένων

Ο προβληματισμός των Αρχών είναι πώς θα υπάρχει ασφάλεια για τους κρατούμενους, γι’ αυτό υπήρξε επικοινωνία της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής με τις διοικήσεις όλων των καταστημάτων κράτησης, οι οποίες έχουν λάβει μέτρα για την ασφαλή κράτηση των προφυλακισθέντων.

Advertisement

Ο «πονοκέφαλος» των σωφρονιστικών είναι στις φυλακές που υπάρχουν πολλοί Σέρβοι, οι οποίοι έχουν μίσος με τους Κροάτες χούλιγκαν, αλλά και η σωματική ακεραιότητα των Ελλήνων και των άλλων κρατουμένων, γι’ αυτό έχουν δοθεί εντολές και έχει ληφθεί μέριμνα να μην υπάρχουν επαφές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν συμπλοκές, ενώ έχουν καταρτιστεί σχέδια για αυξημένα μέτρα και επιτήρηση σε όλες τις φυλακές, καθώς και ετοιμότητα από τις τοπικές αστυνομικές αρχές.

Όπου υπάρχει δυνατότητα να κρατηθούν σε ειδικούς χώρους αυτό θα γίνει. Για παράδειγμα, οι 8 που μεταφέρθηκαν στον Κορ υδαλλό κρατούνται στην ειδική πτέρυγα, ώστε να μην έχουν επαφή με άλλους κρατούμενους.

Νέα Φιλαδέλφεια Χούλιγκαν

Στο μικροσκόπιο των ανακριτών όλα τα χτυπήματα που δέχθηκε ο Μιχάλης – Εξετάζονται DNA, βίντεο και κινητά

Ταυτόχρονα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες της αστυνομίας για την ταυτοποίηση του δράστη της δολοφονίας του 29χρονου. Οι αρμόδιοι που χειρίζονται την υπόθεση ερευνούν με όλα τα μέσα που διαθέτουν αλλά και με προσοχή κάθε βίντεο και φωτογραφίες που έχουν στα χέρια τους, ενώ παράλληλα εξετάζουν τα κινητά τηλέφωνα των συλληφθέντων.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μεγάλο βάρος πέφτει στην αξιοποίηση του γενετικού υλικού που έχει ληφθεί από τους κρατούμενους. Η διαδικασία της λήψης DNA έχει ήδη ξεκινήσει από το Σάββατο, ενώ οι εργαστηριακές αναλύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να έχει εντοπιστεί το μαχαίρι με το οποίο δολοφονήθηκε ο Μιχάλης, στοιχείο το οποίο θα δώσει τεράστια ώθηση στις έρευνες της ΕΛΑΣ. Αξίζει να σημειωθεί πως το βάρος έχει πέσει σε περίπου 5-6 άτομα, τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Αρχών και εξετάζονται αναλυτικά όλες τους οι κινήσεις το μοιραίο βράδυ της περασμένης Δευτέρας.

Advertisement

Επίσης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, οι ανακριτές έχουν ζητήσει από τους αστυνομικούς να τους δοθούν καρέ – καρέ από τα βίντεο όλα τα χτυπήματα που έχει δεχθεί ο Μιχάλης, πέρα από το φονικό χτύπημα με το μαχαίρι.

Επιθυμούν να εξετάσουν εάν τυχόν ο Μιχάλης δέχθηκε χτυπήματα είτε από ρόπαλα, είτε από οποιοδήποτε άλλο αυτοσχέδιο όπλο, έτσι ώστε να διαπιστώσουν εάν θα χρειαστεί να αποδώσουν κατηγορίες για απόπειρας ανθρωποκτονίας.

 

Πιθανές οι νέες απομακρύνσεις αξιωματικών

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, συνεχίζεται η έρευνα και στο εσωτερικό της ΕΛΑΣ, καθώς έχει ξεκινήσει η διαδικασία καταθέσεων, όπου περίπου 15-20 άτομα θα δώσουν εξηγήσεις για τα όσα πήγαν λάθος και σε παραλείψεις που σημειώθηκαν που οδήγησαν όχι μόνο στα άγρια επεισόδια μεταξύ των οπαδών, αλλά και στην δολοφονία του άτυχου Μιχάλη.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, με το τέλος της ΕΔΕ να υπάρξουν και νέες απομακρύνσεις ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών, τόσο σε ότι αφορά τους χειρισμούς κατά την διάρκεια της πληροφόρησης ότι επίκειται κόμβος με Κροάτες Χούλιγκαν, όσο και για τα όσα συνέβησαν τα κρίσιμα λεπτά, λίγο πριν, αλλά και κατά την διάρκεια της αιματηρής συμπλοκής έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ.

Advertisement

«Στο τραπέζι» βρίσκεται και το ενδεχόμενο έκτακτων κρίσεων στην Ελληνική Αστυνομία, σε περίπτωση που απαιτηθεί να απομακρυνθεί μεγάλος αριθμός αξιωματικών.

Νέα Φιλαδέλφεια Χούλιγκαν

Η ΕΛ.ΑΣ. διαψεύδει πως υπάρχει βίντεο από την στιγμή της δολοφονίας του Μιχάλη

Σημειώνεται πως, τόσο ο γνωστός ποινικολόγος κ. Αλέξης Κούγιας, ο οποίος εκπροσωπεί έναν κατηγορούμενο Έλληνα επιχειρηματία, όσο και ο κ. Βασίλης Νουλέζας, συνήγορος τριών εκ των Κροατών που συνελήφθησαν, υποστηρίζουν πως υπάρχει βίντεο στο οποίο φαίνεται ο δολοφόνος. Μάλιστα, ο κ. Νουλέζας έκανε λόγο για έναν ψηλό και αρκετά εύσωμο άνδρα, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, ο οποίος φαίνεται να μαχαιρώνει τον 29χρονο.

«Υπάρχει βίντεο από το γήπεδο της ΑΕΚ, ιδιαίτερης ευκρίνειας που μέσα στο σκοτάδι, δείχνει τη στιγμή που ένας μαχαιρώνει τον αείμνηστο Μιχάλη. Είναι συγκλονιστικό το βίντεο» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Κούγιας.

Ωστόσο, την ίδια ώρα, σύμφωνα με το MEGA, η Αστυνομία φαίνεται πως διαψεύδει τα παραπάνω και σημειώνει πως δεν έχει στην κατοχή της βίντεο που να αποτυπώνει την στιγμή που ο δολοφόνος μαχαιρώνει τον Μιχάλη. Τονίζουν, πως στο επίκεντρο βρίσκεται άλλο βίντεο, στο οποίο φαίνεται ένας άνδρας με ρόπαλο να τον χτυπά, χωρίς να γνωρίζουν εάν πρόκειται για τον δολοφόνο του.

Τα περισσότερα βίντεο είναι κακής ποιότητας, οπότε οι αστυνομικοί κάνουν ειδική ανάλυση, ώστε να μπορέσουν από τον σωματότυπο ή από κάποιο άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό να βρουν τον δράστη που μαχαίρωσε τον 29χρονο.

Advertisement

Νέα Φιλαδέλφεια συλληφθέντες

Άνθρωπος-«κλειδί»

Ένας 27χρονος οπαδός του Παναθηναϊκού, με κακουργηματικό παρελθόν που αφορά αδικήματα αθλητικής βίας αλλά και κοινού ποινικού δικαίου, είναι για τους αξιωματικούς της Ασφάλειας ο άνθρωπος-«κλειδί» για να αποκαλυφθεί η οργάνωση των 120 Κροατών χούλιγκαν.

Ο συγκεκριμένος σεσημασμένος χούλιγκαν συνελήφθη μαζί με τους Κροάτες οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ μαζί με έναν ακόμη Έλληνα και έναν Αλβανό, επίσης οργανωμένοι οπαδοί και οι δύο. Αυτοί θεωρούνται μέλη μιας ομάδας τουλάχιστον πέντε Ελλήνων που φέρονται ότι βοήθησαν τους Κροάτες χούλιγκαν. «Υποδέχθηκαν το κονβόι των Κροατών στο Κιάτο, τους κατηύθυναν για να κινηθούν μέσω της Αττικής Οδού μέχρι τον σταθμό του ΗΣΑΠ “Ειρήνη” και εκεί τους εξόπλισαν με καδρόνια, σιδηρολοστούς και βόμβες μολότοφ, για να ολοκληρωθεί από εκεί η διαδρομή τους μέχρι το γήπεδο της ΑΕΚ», λένε στην «R» αστυνομικές πηγές.

Ο βασικός ύποπτος, μάλιστα, είναι ιδιοκτήτης καφετέριας που βρίσκεται πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, η οποία δέχθηκε επίθεση με πέτρες την επομένη της δολοφονικής επίθεσης στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στην ίδια καφετέρια είχε συλληφθεί τον Μάρτιο του 2022, βάσει εντάλματος που αφορούσε τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης από τουλάχιστον 40 οπαδούς του Παναθηναϊκού, από τους οποίους αναγνωρίστηκαν οι 16. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο της συγκεκριμένης υπόθεσης, μέλη της ομάδας αυτής πραγματοποιούσαν επιθέσεις σε συνδέσμους οπαδών του Ολυμπιακού σε διάφορες περιοχές της Αττικής, χρησιμοποιώντας βόμβες μολότοφ και εμπρηστικούς μηχανισμούς, ενώ παράλληλα είχαν κάνει και πολλές επιθέσεις εναντίον μεμονωμένων προσώπων τα οποία λήστευαν. Η δράση της ομάδας αυτής διήρκεσε από τον Απρίλιο του 2019 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ για να ολοκληρωθεί η έρευνα και να εκδοθούν τα εντάλματα σύλληψης χρειάστηκαν πολύμηνες φυσικές και τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

ΠΗΓΗ

Advertisement
Continue Reading
Advertisement

Trending