Connect with us

Επικαιρότητα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα όπλα που στέλνει η Δύση – Πώς μπαίνουν στη χώρα

Published

on

Ενώ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν το ανηλεές σφυροκόπημα στην Ουκρανία, ο ουκρανικός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα πολλά βίντεο όπου καταγράφονται οι στιγμές κατάρριψης ρωσικών ελικοπτέρων από πυραύλους εδάφους-αέρος.

Ρωσικά αεροσκάφη καταρρίπτονται από τις ουκρανικές δυνάμεις, ενώ στρατιωτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι υπάρχουν στοιχεία ότι ήδη οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν τα όπλα που έστειλε η Δύση.

Ο Τζάστιν Μπρονκ, ερευνητής στον τομέας της αεροδυναμικής στο Royal United Services Institute, υποστηρίζει ότι υπάρχει οπτική επιβεβαίωση πως έχουν καταρριφθεί τουλάχιστον 20 ρωσικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, τόσο ελικόπτερα όσο και αεροσκάφη. Αυτός ο αριθμός είναι σαφώς μικρότερος από αυτόν που αναφέρει το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο υποστηρίζει ότι  οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν 48 ρωσικά αεροσκάφη και 80 ελικόπτερα.

Όμως και η Ουκρανία έχει υποστεί απώλειες, αλλά ο υπουργός Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας, Μπεν Ουάλας είπε στο BBC ότι η Ρωσία μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να καταστρέψει την αεράμυνα και την αεροπορία της χώρας. Πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, τα στρατιωτικά αεροσκάφη της Ουκρανίας ήταν λιγότερα σε αναλογία 3 προς 1 από αυτά που η Ρωσία είχε συγκεντρώσει στα σύνορα. Ο Ουάλας είπε ότι η ικανότητα της Ουκρανίας να διατηρεί ανέπαφο μέρος της αεράμυνάς της αναγκάζει ήδη τα ρωσικά αεροσκάφη να πετούν τη νύχτα για να αποφύγουν τον εντοπισμό.

Advertisement

Οι πύραυλοι αεράμυνας που εκτοξεύονται από τον ώμο, γνωστοί ως “Manpads” (ανθρωπο-φορητά συστήματα αεράμυνας) είναι μόνο ένα από τα είδη όπλων που προμηθεύουν την Ουκρανία οι δυτικές χώρες. Περιλαμβάνουν τους διαβόητους πυραύλους εδάφους-αέρος Stinger κατασκευής ΗΠΑ – μάστιγα για τα σοβιετικά αεροσκάφη στη διάρκεια της κατοχής του Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980. Είναι δύσκολο να βρεθούν οι ακριβείς αριθμοί των όπλων. Την περασμένη εβδομάδα ο Μπεν Ουάλας είπε στο BBC ότι η Δύση είχε πλέον παραδώσει “χιλιάδες” αντιαρματικά όπλα και “πάνω από χίλιους” Stinger. Το CNN, επικαλούμενο έναν αξιωματούχο της άμυνας των ΗΠΑ, ανέφερε συνολικά 17.000 αντιαρματικά όπλα και 2.000 Stinger, που εστάλησαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Βρετανία και Αμερική είχαν παραδώσει όπλα στην Ουκρανία πριν ξεκινήσει η εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου, με τη Μεγάλη Βρετανία να παραδίδει 2.000 ελαφρούς αντιαρματικούς πυραύλους (Nlaws). Σχολιάζοντας αναφορές ότι χρησιμοποιούνταν ήδη για την καταστροφή ρωσικών τεθωρακισμένων, ο Ουάλας σημείωσε ότι “έχουμε ανέκδοτα στοιχεία για να το επαληθεύσουμε”.

Τυφέκια και πυρομαχικά

Οι περισσότερες χώρες άρχισαν να στέλνουν όπλα σαν απάντηση στη ρωσική εισβολή. Συνολικά, 14 χώρες έχουν προμηθεύσει με όπλα την Ουκρανία. Περιλαμβάνονται και η Σουηδία και η Φινλανδία, που έχουν μακρά ιστορία ουδετερότητας και δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Αλλά και οι δύο έχουν στείλει χιλιάδες αντιαρματικά όπλα στην Ουκρανία.

Η Γερμανία έχει προμηθεύσει με 1.000 αντιαρματικά όπλα και 500 πυραύλους Stinger. Τα κράτη της Βαλτικής έχουν επίσης παραδώσει χιλιάδες όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων Stinger και Javelin, ένα από τα πιο αποτελεσματικά αντιαρματικά όπλα στον κόσμο με βεληνεκές 2,5 χλμ. (1,5 μίλι). Η Ουκρανία λέει ότι έχει ήδη καταστρέψει με επιτυχία πολλά ρωσικά άρματα μάχης T-72.

Οι πρόσφατες παραδόσεις όπλων περιλαμβάνουν επίσης δεκάδες χιλιάδες τυφέκια εφόδου και πολυβόλα, αντιαρματικές νάρκες και εκατοντάδες τόνους πυρομαχικών, καθώς και πανοπλίες και κράνη, και ιατρικές προμήθειες.

Advertisement

Πώς περνούν τα όπλα

Η Μεγάλη Βρετανία λέει ότι βοηθά στη “διευκόλυνση” των παραδόσεων αυτών των όπλων. Ωστόσο, Δυτικοί αξιωματούχοι δεν δίνουν λεπτομέρειες για το πώς περνούν στη χώρα οι προμήθειες. Δεν είναι, βέβαια, μυστικό ότι ενώ οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας έχουν επικεντρωθεί στην ανατολική Ουκρανία, η ροή ανθρώπων και προμηθειών από τα δυτικά της χώρας συνεχίστηκε μέσω γειτονικών ευρωπαϊκών κρατών. Το BBC μίλησε με τα υπουργεία Άμυνας της Εσθονίας, της Σουηδίας και της Δανίας, τα οποία επιβεβαίωσαν ότι οι προμήθειες όπλων τους έφτασαν με επιτυχία στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες.

Λοιπόν, πόση διαφορά κάνουν αυτές οι αποστολές όπλων;

Τα όπλα με τα οποία η Δύση προμηθεύει την Ουκρανία μπορεί να κάνουν τη διαφορά, μόνο αν η Ουκρανία συνεχίσει να έχει ένοπλες δυνάμεις ικανές να τα χρησιμοποιούν.

Ο Μπρονκ λέει πως η ικανότητα της Ουκρανίας να διατηρήσει κάποια από τα παλαιότερα συστήματα αεράμυνας που ανάγονται στη σοβιετική εποχή και τα οποία έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια, ανάγκασε τα ρωσικά αεροσκάφη να πετούν χαμηλότερα, αλλά αυτό τα καθιστά πιο ευάλωτα στους πυραύλους εδάφους-αέρος μικρότερου βεληνεκούς που παρέχονται από τη Δύση.

Χωρίς αυτά τα συστήματα αεράμυνας μεγαλύτερης εμβέλειας, τα ρωσικά αεροσκάφη θα μπορούσαν να πετάξουν ψηλότερα για να αποφύγουν τους κινδύνους αεράμυνας μικρότερης εμβέλειας.

Advertisement

Στο μεταξύ, η Αμερική και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους προσπαθούν να αυξήσουν τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία. Μπορεί να είναι περιορισμένη η ευκαιρία προτού η Ρωσία προσπαθήσει να στοχεύσει την όποια γραμμή ανεφοδιασμού οπλικών συστημάτων.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι είχε συνομιλίες με την Πολωνία για την προμήθεια της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας με ρωσικής κατασκευής μαχητικά Mig.  Αλλά ακόμη και αν αυτό συνέβαινε, η Ουκρανία θα χρειαζόταν εκπαιδευμένους πιλότους για να τα πετάξουν. Η προμήθεια όπλων από τη Δύση βοηθά, αλλά και πάλι, χρειάζεται στρατός που ξέρει να τα χρησιμοποιεί.

Πηγή: BBC

Advertisement

Επικαιρότητα

Απόπειρα δολοφονίας Φίτσο: Κρίσιμες ώρες για τον Σλοβάκο πρωθυπουργό που χαροπαλεύει στο χειρουργείο

Published

on

Παραμένει εδώ και ώρες στο χειρουργείο ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο μετά την επίθεση που δέχτηκε μπροστά στις κάμερες και τους άνδρες της ασφάλειας του.

Ο δράστης πυροβόλησε πέντε φορές τον Φίτσο και οι σφαίρες έχουν πλήξει ζωτικά όργανα του πρωθυπουργού. Το τραύμα στην κοιλιακή χώρα είναι αυτό που ανησυχεί τους γιατρούς. «Εύχομαι πολλή δύναμη όχι μόνο στον ίδιο, αλλά και στο ιατρικό προσωπικό που πραγματικά παλεύει για τη ζωή του αυτές τις στιγμές», είπε η υπουργός Υγείας, Σουζάνα Ντολινκόβα.

Ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Καλινάκ είπε ότι δεν υπάρχουν καλά νέα για την υγεία του πρωθυπουργού αυτή τη στιγμή. Εξήγησε ότι η κατάσταση του είναι «πραγματικά σοβαρή» και «κακή». «Η κατάσταση είναι πραγματικά πολύ περίπλοκη τώρα», τόνισε ο Ρόμπερτ Καλινάκ.

Οι τραυματιοφορείς μεταφέρουν στο νοσοκομείο τον Ρόμπερτ Φίτσο μετά την απόπειρα κατά της ζωής του.
Οι τραυματιοφορείς μεταφέρουν στο νοσοκομείο τον Ρόμπερτ Φίτσο μετά την απόπειρα κατά της ζωής του. Πηγή: TASR

«Αυτή τη στιγμή όλοι μας σκεφτόμαστε την κατάσταση του πρωθυπουργού μας Ρόμπερτ Φίτσο. Ελπίζουμε ότι είναι αρκετά δυνατός για να αντιμετωπίσει αυτό το τραύμα», σημείωσε ο υπουργός Άμυνας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας, ο Ματούς Σουτάι Έστοκ είπε ότι η απόπειρα δολοφονίας είναι μία επίθεση στην Δημοκρατία και στο ίδιο το κράτος. Ανέφερε ότι ο δράστης πυροβόλησε πέντε φορές και ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε «κρίσιμη κατάσταση».

Advertisement

Αποκάλυψε ότι από την προκαταρκτική έρευνα προκύπτει ότι το κίνητρο της απόπειρας δολοφονίας είναι πολιτικό. Η απόφαση για την απόπειρα κατά της ζωής του Σλοβάκου πρωθυπουργού «γεννήθηκε αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές», είπε ο Ματούς Σουτάι Έστοκ.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο δευτερόλεπτα αφού δέχθηκε την επίθεση έπεσε τραυματισμένος στο έδαφος. Στην εικόνα φαίνονται οι άνδρες της ασφάλειας του Σλοβάκου πρωθυπουργού να τον σηκώνουν από το έδαφος.
Ο Ρόμπερτ Φίτσο δευτερόλεπτα αφού δέχθηκε την επίθεση έπεσε τραυματισμένος στο έδαφος. Στην εικόνα φαίνονται οι άνδρες της ασφάλειας του Σλοβάκου πρωθυπουργού να τον σηκώνουν από το έδαφος. Πηγή: Pravda

Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή της απόπειρας δολοφονίας

Κάμερα έχει καταγράψει την στιγμή που ο Ρόμπερτ Φίτσο δέχεται τις σφαίρες ενός δράστη και πέφτει αιμόφυρτος στο έδαφος.

Στο βίντεο φαίνεται ο δράστης με πουκάμισο και τζιν να βρίσκεται πίσω από τα κιγκλιδώματα της αστυνομίας και να κοιτάζει τον πρωθυπουργό που χαιρετάει κάποιους ανθρώπους. Στη συνέχεια βγάζει ένα πιστόλι με το δεξί χέρι πάνω από τα κιγκλιδώματα και πυροβολεί από πολύ κοντινή απόσταση τον Ρόμπερτ Φίτσο.

Κάποιοι από τους άνδρες της ασφάλειας πέφτουν αμέσως πάνω στον δράστη και τον συλλαμβάνουν. Άλλοι σωματοφύλακες σηκώνουν από το έδαφος τον Σλοβάκο πρωθυπουργό και τον φυγαδεύουν.

 

Σύμφωνα με όσα έχουν πει αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης φώναξε στον πρωθυπουργό: «Ρόμπο έλα εδώ».  Όταν ο Ρόμπερτ Φίτσο πλησίασε για να τον χαιρετήσει ο δράστης άρχισε να τον πυροβολεί.

Advertisement

 

Σε άλλο βίντεο φαίνεται ο Ρόμπερτ Φίτσο να πέφτει στο έδαφος μετά την επίθεση. Αμέσως τον σηκώνουν οι άνδρες της ασφάλειας του και τον μεταφέρουν μέσα σε δευτερόλεπτα στο αυτοκίνητο του.

 

Βίντεο με την ανάκριση του δράστη – Γιατί πυροβόλησε τον πρωθυπουργό

Βίντεο με την ανάκριση του δράστη της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο δημοσιεύει ο ιστότοπος NEXTA. Σύμφωνα με τον ιστότοπο, ο συγγραφέας και ποιητής Juraj Cintula, είπε ότι πυροβόλησε τον πρωθυπουργό επειδή διαφωνεί με τις πολιτικές της κυβέρνησης του.

 

Advertisement

 

Ποιος είναι ο 71χρονος

Αμέσως μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο συνελήφθη ένας άνδρας. Σε φωτογραφίες από το σημείο φαίνονται οι αστυνομικοί να συλλαμβάνουν έναν άνδρα με τζιν και πουκάμισο.

 

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό JOJ της Σλοβακίας, ο δράστης είναι ένας 71χρονος ποιητής και συγγραφέας με το όνομα Juraj C.

Ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο κατά την σύλληψη του.
Ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο κατά την σύλληψη του. Πηγή: TASR

Ο άνδρας είναι γεννημένος το 1953 και είναι ένας από τους ιδρυτές της λογοτεχνικής λέσχης DÚHA. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, είναι οπαδός του φιλελεύθερου κόμματος Προοδευτική Σλοβακία (PS) Μίχαλ Σιμέτσα, που ήταν δεύτερο σε ψήφους στις τελευταίες εθνικές εκλογές στην χώρα. Το κόμμα έχει κάνει δήλωση ότι ο 71χρονος δεν είναι μέλος της Προοδευτικής Σλοβακίας.

Ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο.
Ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρα της επίθεσης, ενώ οι αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμη την ταυτότητα του δράστη.

 

Advertisement

Τι είπε ο γιος του 71χρονου

Ο γιος του 71χρονου μίλησε στην σλοβακική ιστοσελίδα aktuality.sk και επιβεβαίωσε ότι ο πατέρας του κατείχε νόμιμα ένα όπλο. «Δεν έχω απολύτως καμία ιδέα τι σκοπό είχε ο πατέρας μου. Τι σχεδίαζε. Γιατί συνέβη αυτό», είπε ο γιος του φερόμενου ως δράστη.

Όταν ρωτήθηκε εάν ο 71χρονος είχε κάποιο μίσος στον πρωθυπουργό της Σλοβακίας ο γιος του απάντησε: «Θα σας πω αυτό: Δεν το ψήφισε. Αυτό θα πω μόνο».

Εξήγησε ότι ο πατέρας του δεν είχε μιλήσει ανοιχτά για το ενδεχόμενο να επιτεθεί ή να αποπειραθεί να σκοτώσει τον πρωθυπουργό. Ανέφερε ότι δεν έχει νοσηλευτεί για ψυχιατρικούς λόγους.

Ο ηλικιωμένος που προέρχεται από την πόλη Levican είχε δημοσιεύσει αρκετές ποιητικές συλλογές. Το 2016 εργαζόταν ως φρουρός ασφαλείας σε ένα εμπορικό κέντρο και δέχθηκε την επίθεση ενός άνδρα που βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών. Τότε έγινε γνωστός στην χώρα μέσα από τις συνεντεύξεις που έδωσε για το περιστατικό.

ΠΗΓΗ

Advertisement

Continue Reading

Επικαιρότητα

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο | Μεγαλόχαρη Τήνου & Λιτάνευση Ιεράς Εικόνας της Μεγαλόχαρης

Published

on

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο | Μεγαλόχαρη Τήνου & Λιτάνευση Ιεράς Εικόνας της Μεγαλόχαρης

Continue Reading
Advertisement

Trending