Connect with us

Απόψεις

“Πολλά Τα Μηνύματα, Αλλά Πόσα Τα Βήματα; ” – Της Ρωξάνης Μπέη – Καραμπότσου

Published

on

Η Ρωξάνη Μπέη – Καραμπότσου είναι Δικηγόρος, Δημοτική Σύμβουλος Αθηναίων, Αντιπρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων, Μέλος των Επιτροπών Ισότητας του Δήμου Αθηναίων και της Κέντρικης Ένωσης Δήμων Ελλάδας και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Κάθε χρόνο στις 8 Μάρτη, οι οθόνες μας γεμίζουν από μηνύματα, κείμενα, σκίτσα, φωτογραφικά στιγμιότυπα, ηλεκτρονικά δημιουργήματα αφιερωμένα στην Ημέρα της Γυναίκας. Άλλοτε πρωτότυπα, άλλοτε ευφάνταστα, άλλοτε στερεοτυπικά, άλλοτε ευρηματικά είναι εκεί και λένε μικρές και μεγάλες αλήθειες για το ερμηνευτικό εύρος αυτής της ημέρας. 

 

Υπάρχουν, όμως, και τα δεδομένα. Τα στοιχεία εκείνα, που δεν χωρούν «μου αρέσει/δε μου αρέσει», ούτε περιπτωσιολογική προσέγγιση. Είναι η αδήριτη αλήθεια. Τι λέει, λοιπόν, η αλήθεια για την περίοδο, που συμπίπτει με δύο χρόνια πανδημίας;

 

Advertisement

Σύμφωνα με μελέτες και στατιστικές έχει καταγραφεί αύξηση της έμφυλης βίας, δύσκολη επιστροφή στην εργασία, η αύξηση της απλήρωτης οικιακής εργασίας και της φροντίδας εξαρτώμενων μελών, αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας.

 

Τα δύο αυτά χρόνια, και όσα έφεραν μαζί και κυρίως ανέδειξαν στην κοινωνία, δε θα τελειώσουν με ένα απλό «τέρμα στα lockdown ή στα μέτρα προστασίας», σφύριγμα λήξης και επιστροφής στην κανονικότητα. Όπως και οι συνέπειές τους στην αέναη μάχη της ισότητας και κατά της πατριαρχίας, θετικές, ως προς την επαγρύπνηση, αλλά αρνητικές και δυσοίωνες ως προς τα όσα κατέδειξαν, δεν λήγουν με την ανάλυση της πανδημίας.

 

Δεν θα απαλλαχθεί το γυναικείο φύλο, και όχι μόνο, από την άνιση κατανομή των βαρών, την καταπίεση ως προς την ελεύθερη έκφραση της ταυτότητάς του έξω από επιβεβλημένα στερεότυπα και τους αυξημένους κινδύνους από τα στρεβλά πρότυπα της πατριαρχίας, και την ελλιπώς σχεδιασμένη, όσον αφορά τις γυναίκες, πολιτική υγείας, καθώς και άλλα πολλά, με τις καλές προθέσεις. Ούτε με εύκολες λύσεις προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών που υπόσχονται να «λύσουν» σε μια γυναίκα τα χέρια. Εδώ, χρειάζονται αληθινές πολιτικές. Τολμηρές τομές, όπως ο επανασχεδιασμός των αυτονόητων, ή ο «έμφυλος» προϋπολογισμός.

Advertisement

 

Στην παρούσα περίοδο που στη χώρα μας κυριαρχούν στην ειδησεογραφία, τουλάχιστον μηνιαίως, φρικιαστικά περιστατικά έμφυλης βίας, σεξουαλικής βίας, γυναικοκτονιών, με κάθε λογής πρωταγωνιστές, πρέπει να κοιτάξουμε την αλήθεια στα μάτια. Είναι η πατριαρχία, φίλε μου, όχι η πανδημία.

 

Και πάντα εξ αφορμής των παραπάνω, ακολουθεί καταιγισμός από προτάσεις, θέσεις και πρακτικές, ως αποτέλεσμα της αναγκαίας και πλέον παρούσας, σε μεγάλο βαθμό, ευαισθητοποίησης. Πρέπει, όμως, να κατανοήσουμε πού να εστιάσουμε. Όσο κλισέ και αν ακούγεται, η παιδεία είναι η βάση και η αρχή. Η παιδεία μπορεί μόνο να διαμορφώσει γενιές, για τις οποίες η έννοια του σεβασμού των ανθρώπου, χωρίς διαχωρισμό φύλου και προδιαγεγραμμένες ιδέες για τους έμφυλους ρόλους αυτών, θα είναι συνυφασμένη με την κοινωνική πρόοδο, τη δημοκρατία και την ανάπτυξη.

 

Advertisement

Το δεύτερο επίπεδο είναι η Πολιτεία και οι θεσπισμένες πρωτοβουλίες της. Σαφώς έχουν γίνει βήματα. Αλλά τις περισσότερες φορές λειτουργούν πυροσβεστικά και όχι συνολικά. Το απόστημα δε σπάει εύκολα και η Πολιτεία οφείλει να παίρνει θέση. Αυτή η θέση αφορά τους πολίτες συνολικά, όχι αποκλειστικά τις γυναίκες, είναι πολιτική θέση, όχι απλό ανθρωπιστικό ενδιαφέρον. Μόλις φέτος, εφαρμόζεται ευρωπαϊκή οδηγία (κοινός νόμος) για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, με πρωτοβουλία της ευρωπαϊκής ομάδας του Σοσιαλιστικού και Δημοκρατικού Κόμματος. Οι πολιτικές θέσεις, και δη οι πολιτικές πράξεις, διαμορφώνουν και νοοτροπίες. Καλούμαστε, λοιπόν, να αποδείξουμε έμπρακτα, όχι μόνο τη στήριξή μας στα θύματα βίας, αλλά και τη διάθεσή μας να δώσουμε χώρο σε νέες λογικές, να θέσουμε τα δύσκολα ερωτήματα και να διεκδικήσουμε έναν ανοιχτό και δίκαιο κόσμο.

 

Όσο αποδεχόμαστε την εδραιωμένη λογική της γυναίκας ως «αδύναμου κρίκου» μέσα σε ένα κόσμο σχεδιασμένο με «ανδρική» ματιά, σε ένα κόσμο που συνεχώς έρχεται να μας υπενθυμίσει, με τον πιο ρεαλιστικό παραλογισμό, ότι η ψευδώς εννοούμενη «αρρενωπότητα» αντικατοπτρίζεται στη βία και την εξουσία της, η 8η του Μάρτη θα είναι μέρα μνήμης εγκλημάτων και αδικίας. Και αυτό είναι πληγή για όλους μας.

 

Αντί αυτού, πρέπει να αναλογιστούμε πώς θα επανασχεδιαστεί ο κόσμος, με τη μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπηση και συμμετοχή όλων. Μαζί και με αυτές τις δυνατές, εμφανείς η αφανείς, γυναίκες ηρωίδες, που καθημερινά μάχονται κάθε αντιξοότητα, θρυμματίζοντας «γυάλινες οροφές», κατακτώντας και αναδιατυπώνοντας κάθε φορά τους λόγους που ασκούν το θεμελιώδες δικαίωμα να είναι αυτές που είναι και όχι «κάποιες άλλες». Γιατί αυτό, δυστυχώς, σημαίνει, ακόμα και σήμερα, το να είσαι «γυναίκα». Θα πανηγυρίσουμε την ισότητα όταν δεν θα χρειάζεται πια να πούμε και να αναγνωρίσουμε στις γυναίκες ότι είναι «ηρωίδες».

Advertisement

 

Προς το παρόν, με το βλέμμα στραμμένο στον πόλεμο και τη ζοφερή πραγματικότητα που η καταστροφή του επιφέρει, η φετινή Ημέρα της Γυναίκας μας καλεί να κοιτάξουμε κατάματα τα θύματα του πολέμου. Και ανάμεσά τους, τόσες γυναίκες που καλούνται να πάρουν τα όπλα, να προστατεύσουν παιδιά, να συνδράμουν τραυματίες και όσους έχουν ανάγκη, να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς, να σταθούν δυνατές, ως παντοτινή «ραχοκοκαλιά» της ανθρωπότητας.

 

Μην τις ξεχάσουμε αυτές τις γυναίκες. Τη ματιά τους και αυτό το, δυνατότερο όλων,  γυναικείο ένστικτο της προστασίας και συντήρησης της ζωής.

 

Advertisement

Οι φωνές όλων μας μπορούν και πρέπει να είναι ενωμένες για τον κοινό σκοπό της ανοιχτής, ίσης, ελεύθερης κοινωνίας, της δημοκρατίας, της εξέλιξης και της προόδου. Πάντα σκεπτόμενες και σκεπτόμενοι όσες και όσους θα ακολουθήσουν. Ο σεξισμός, η βία και οι δομές της πατριαρχίας δεν ευνοούν κανέναν. Σε αυτό τον αγώνα, είμαστε όλες και όλοι μαζί, καθώς η ιστορία μας οδηγεί να δούμε ότι η εξάλειψη της πατριαρχίας, ενός αυταρχικού και τοξικού συστήματος, δεν είναι, πλέον, μόνο προϋπόθεση κοινωνικής προόδου, αλλά επιτακτική ανάγκη.

 

 

Advertisement
Continue Reading
Advertisement

Απόψεις

Βαδίζοντας με διαφορετικές ταχύτητες στην πολιτική…

Published

on

Της Άννας Βραϊμάκη,

Όπως είναι γνωστό, οι περισσότεροι αρχηγοί και Βουλευτές των πολιτικών παρατάξεων δεν θα απολαύσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, εξαιτίας των Αυτοδιοικητικών Εκλογών. Η σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, που συγκέντρωσε 41%, ωθεί τα στελέχη της να έχουν ισχυρή παρουσία στις Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές, όπως είχε γίνει το 2019 που είχε κερδίσει 12 από τις 13 Περιφέρειες και τους 2 από τους 3 μεγαλύτερους Δήμους της χώρας.

Πηγή εικόνας: ethnos.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI

Η Περιφέρεια της Κρήτης και ο Δήμος του Πειραιά δεν απέκτησαν το γαλάζιο χρώμα, αλλά φέτος, η Νέα Δημοκρατία άλλαξε πλεύση εκεί που έχασε και στηρίζει τους κεντροαριστερούς υποψήφιους. Σε αντίθεση με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και το ΠΑ.ΣΟ.Κ., η Νέα Δημοκρατία έρχεται να δώσει και αυτήν τη μάχη πιο διπλωματικά απ’ όσο περιμέναμε. Η κατάσταση που επικρατεί στο πολιτικό προσκήνιο στη Ν.Δ. φαίνεται πως είναι αισιόδοξη, παρά τις τραγωδίες που είχαμε τις προηγούμενες εβδομάδες, όπως οι φονικές πυρκαγιές, η πτώση του Canadair και ο θάνατος των 2 πιλότων της Ελληνικής Αεροπορίας. Η παραίτηση του πρώην Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Μηταράκη, επειδή δεν ανταποκρίθηκε ως όφειλε στα καθήκοντά του στις κρίσιμες καταστάσεις που βίωνε η χώρα και η αποπομπή του Πατούλη δεν επέφεραν ιδιαίτερες αναταραχές στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που απογοήτευσε την Αντιπολίτευση.

Άλλο ένα γεγονός που πάλι δεν δημιούργησε τα αναμενόμενα προβλήματα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ήταν η απόσυρση υποψηφιότητας του νυν Περιφερειάρχη Πελοποννήσου με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Παράλληλα, επιβεβαιώνεται ξανά ο διπλωματικός στόχος της Ν.Δ., αφού ανακλήθηκε η διαγραφή του εν ενεργεία Δημάρχου της Σπάρτης, Πέτρου Δούκα, ο οποίος είναι πάλι υποψήφιος.

Πηγή εικόνας: cnn.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Σε αντίθεση με την ενότητα και τη σύμπνοια που κυριαρχεί στην πολιτική παράταξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης εμφανίζουν εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Όσον αφορά την κατάσταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «αλαλούμ». Τα εσωτερικά προβλήματα, όπως η απουσία Προέδρου, οι ανταγωνισμοί και η ασυνεννοησία που υπάρχει στα στελέχη, δεν βελτιώνουν τη διαλυμένη εικόνα του κόμματος. Τα γεγονότα αυτά επιβεβαιώνονται από την καθυστέρηση που υπήρξε από τα στελέχη του κόμματος για την επιλογή υποψήφιου Δημάρχου στην Αθήνα. Αδύναμη φαίνεται η συνολική εικόνα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές, αφού το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν δέχθηκε να συνεργαστούν. Πιθανόν αυτό που θα κρίνει το ποσοστό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι οι συμμαχίες που διαμορφώνονται κατά τη διάρκεια της διαδοχής για την ηγεσία του κόμματος. Κεντρικός στόχος όλων των στελεχών είναι να μην δοθεί η εικόνα της περαιτέρω κατάρρευσης.

Από την άλλη πλευρά, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εισέρχεται σ’ αυτήν την αναμέτρηση με αργούς ρυθμούς, στοχεύοντας στη δεύτερη θέση στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές. Ο Νίκος Ανδρουλάκης και τα στελέχη του κόμματος έχουν 2 επιθυμίες στην επερχόμενη εκλογική μάχη. Πρώτον, το ΠΑ.ΣΟ.Κ να πετύχει ισχυρά και υψηλά ποσοστά στην Αττική και στα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς τα αποτελέσματα των Εθνικών Εκλογών ήταν απογοητευτικά. Η υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα ως Δημάρχου στον Δήμο Αθηναίων είναι μια ανάσα αισιοδοξίας για τη Χαριλάου Τρικούπη, επειδή είναι ένα νέο και άφθαρτο πρόσωπο με πλούσιο βιογραφικό. Ο δεύτερος στόχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι να βαφτούν «πράσινες» και άλλες Περιφέρειες, πέραν της Κρήτης.

Advertisement
Πηγή εικόνας: ethnos.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI

Είναι εμφανές ότι τα 3 μεγάλα κόμματα έχουν διαφορετικούς ρυθμούς και σ’ αυτές τις Εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία με την έξυπνη διπλωματία, που θα εφαρμόσει και σ’ αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, σίγουρα θα καταφέρει να ξανά βάψει όλον τον χάρτη της Ελλάδας «μπλε». Αντίθετα στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., το βλέμμα είναι στραμμένο στο κενό ηγεσίας. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προσπαθεί κάθε λεπτό να συσπειρώσει όλο και περισσότερους ψηφοφόρους, προκειμένου να πείσει τη Ν.Δ. και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ότι είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό.

ΠΗΓΗ


Continue Reading

Απόψεις

Αρθρο Σωτήρη Βαρελά στην «Κ»: Τα διδάγματα της Ρόδου για τον τουρισμό

Published

on

Σωτήρης Βαρελάς

Η Ρόδος αναμφισβήτητα αποτελεί την προμετωπίδα του τουριστικού μας προϊόντος και ό,τι συνέβη οφείλει να μας αφήσει κάποια διδάγματα για τον τουρισμό της επόμενης ημέρας

Ρόδος αναμφισβήτητα αποτελεί την προμετωπίδα του τουριστικού μας προϊόντος και ό,τι συνέβη οφείλει να μας αφήσει κάποια διδάγματα για τον τουρισμό της επόμενης ημέρας. Η πολυδιάσπαση των δομών του τουρισμού και της λειτουργίας των συνδεόμενων κλάδων έχει μετατρέψει τον ελληνικό τουρισμό σε μια «ευάλωτη» οικονομική δραστηριότητα, εκτεθειμένη στις διαδοχικές κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας. Η δημιουργία διαδικασιών ευελιξίας και ανθεκτικότητας αποτελεί προαπαιτούμενο για την επόμενη ημέρα, έχοντας στο επίκεντρο τη συστηματική προσπάθεια των μελών του οικοσυστήματος φιλοξενίας, ώστε να αποτραπούν ή να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι κρίσεις. Οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι προορισμοί που επιβιώνουν από κρίσεις θα επανέρχονται στο προσκήνιο με αυξημένα συγκριτικά πλεονεκτήματα.

• Μάθημα πρώτο. Η διαχείριση των προορισμών μπαίνει στο επίκεντρο. Προϋπόθεση είναι να λειτουργήσουν άμεσα οι νομοθετημένοι Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMMO) με εγγυημένη χρηματοδότηση βάσει αποτελεσμάτων και αξιοκρατικών κριτηρίων στη στελέχωσή τους. Η διαχείριση κινδύνου χρειάζεται να αποτελεί βασικό τμήμα του οργανογράμματος και να λειτουργεί κάτω από τις κατευθύνσεις του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και την Πολιτική Προστασία Περιφερειών και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Advertisement

• Μάθημα δεύτερο. Σχέδια διαχείρισης κινδύνου. Η χώρα διαθέτει μια σειρά από αντίστοιχες στρατηγικές, αλλά και πολυδιάσπαση στη λήψη αποφάσεων. Παραδείγματα αποτελούν το Σχέδιο Ξενοκράτης, το Πλάνο Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Τουρισμού από το 2007 (PRC Group, THR, MRB) και κάποιες κατά τόπους μελέτες. Οι επιμέρους προορισμοί της χώρας, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές τους, θα πρέπει να δημιουργήσουν σύγχρονα σχέδια διαχείρισης κινδύνου προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους, αξιοποιώντας τις προηγμένες τεχνολογίες. Χρειάζονται σχέδια τα οποία θα προσαρμόσουν –με σύγχρονους όρους στη συστημική αντιμετώπιση κινδύνων– και ζητήματα πρόληψης, προετοιμασίας, εκπαίδευσης, αναγνώρισης, εκτίμησης, διαβάθμισης αντιμετώπισης και ανάκαμψης μετά τις κρίσεις.

Κοινωνικός Τουρισμός: Οριστικοί πίνακες για συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες

• Μάθημα τρίτο. Το περιεχόμενο είναι βασιλιάς και στις κρίσεις. Στη Ρόδο, η διάχυση της πληροφορίας γίνεται σε πραγματικό χρόνο από τους ίδιους τους πυρόπληκτους τουρίστες. Live βίντεο της πυρκαγιάς στη Ρόδο κατέκλυσαν το TikTok και τα υπόλοιπα social media. Τα επίσημα αυτά εργαλεία επικοινωνίας με επαγγελματισμό θα πρέπει να συμμετέχουν στη διαχείριση της κρίσης, αφού άμεσα στηθεί η επίσημη επικοινωνιακή ομάδα. Προαπαιτούμενα είναι η ειλικρίνεια, η ευαισθησία, η αντίληψη της κοινής λογικής και η αίσθηση του επείγοντος της κατάστασης.

• Μάθημα τέταρτο. Η πολιτική των εκκενώσεων σώζει ζωές. Πρέπει όμως να γίνεται με μέτρο, κλιμακωτά και κυρίως με συντονισμό. Οι επισκέπτες σε καρότσες, που είδαμε στη Ρόδο, δεν τιμούν κανέναν. Θα πρέπει η διαδικασία των έκτακτων μετακινήσεων να έχει προβλεφθεί στα guarantee και allotment συμβόλαια, καθώς και η συμμετοχή των tour operators και των ιδιωτικών λεωφορείων που διενεργούν το επίγειο handling στους προορισμούς. Η ίδια λογική πρέπει να επεκταθεί και σε ζητήματα αξιοπρεπούς φιλοξενίας και σίτισης των πυροπλήκτων. Ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρξουν και δεσμεύσεις με τις συνεργαζόμενες αεροπορικές εταιρείες για έκτακτες πτήσεις επαναπατρισμού.

• Μάθημα πέμπτο. Φέρουσα ικανότητα και στη διαχείριση κινδύνων. Συνήθως συγχέουμε τη φέρουσα ικανότητα (carrying capacity) των μαζικών προορισμών, όπως η Ρόδος, με ζητήματα χωρητικότητας υποδομών, αντοχής των προορισμών, που έχουν φυσικές, κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις. Η νέα προσέγγιση της αντιληπτικής φέρουσας ικανότητας θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις υποδομές σε συνάρτηση με τους κινδύνους και τη δυνατότητα αντιμετώπισής τους.

Οι επιμέρους προορισμοί της χώρας, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές τους, θα πρέπει να δημιουργήσουν σύγχρονα σχέδια διαχείρισης κινδύνου.

• Μάθημα έκτο. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής προκαλούν όλο και πιο συχνά ξαφνικά καταστροφικά χτυπήματα «cobra crisis», όπως στην περίπτωση της Ρόδου. Γεγονότα ακραία και ξαφνικά, ικανά να καταστρέψουν μια τουριστική σεζόν στο ξεκίνημά της, βρίσκουν τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν έπειτα από ένα τέτοιο χτύπημα ελλείψει ρευστότητας. Το νέο περιβάλλον απαιτεί αμεσότητα στην αντιμετώπιση των ξαφνικών κρίσεων από καιρικά φαινόμενα και γρήγορη στήριξη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί η ταχύτερη ανάκαμψή τους, να μη χαθεί η τουριστική περίοδος και να μην τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητά τους. Η πολιτική των μικροεπιδομάτων στους πληγέντες μακροχρόνια θα εκτοξεύσει τον δημοσιονομικό προϋπολογισμό σε βαθμό μεγαλύτερο του ασφαλιστικού. Πρέπει να υπάρξουν κίνητρα και ενισχύσεις από την κυβέρνηση για καινοτόμα, υβριδικά, ισχυρά και άμεσα στην αποπληρωμή ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια, που θα προστατεύουν την τουριστική επιχείρηση και την εθνική οικονομία μέσω των αντασφαλίσεων.

• Μάθημα έβδομο. Το θερινό μοντέλο διακοπών και η εποχικότητα των μηνών Ιουνίου – Αυγούστου θα χαρακτηρίζεται ολοένα και περισσότερο από αβεβαιότητα (πυρκαγιές, βροχές, καύσωνες, υγρασία) και θα βαίνει με μειούμενη ελκυστικότητα και αποδοτικότητα. Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες της Pesata, μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,5° C στη μεσογειακή λεκάνη θα μειώσει τον εισερχόμενο τουρισμό κατά 1% και θα μειώσει τα έσοδα κατά 1 δισ. ευρώ, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της αλλαγής. Χρειάζεται άμεσα ο σχεδιασμός για την επέκταση της τουριστικής περιόδου.

Advertisement

• Μάθημα όγδοο. Παρακολούθηση, πρόβλεψη και αμεσότητα. Τα ελάχιστα Integrated Destination Resort της χώρας, όπως το Costa Navarino, έχουν δημιουργήσει συστήματα πρόβλεψης, αποτροπής και έγκαιρης αντιμετώπισης των εκατοντάδων πυρκαγιών που λαμβάνουν μέρος στις εκτάσεις τους, αποτελώντας με αυτόν τον τρόπο παράγοντα εμπόδισης της ερημοποίησης των περιοχών τους. Αντίστοιχα συστήματα, όπως είναι η Διαχείριση Πληροφοριών Κλίματος με Λογισμικό για την Πρόβλεψη Αλλαγών του Καιρού, του Κλίματος, μπορούν να εφαρμοστούν σε αρκετά σημεία της χώρας.

• Μάθημα ένατο. Ανάγκη για αλληλέγγυο ανταγωνισμό. Κράτος και ιδιωτικός τομέας πρέπει να δημιουργήσουν έξυπνα προγράμματα ανθεκτικότητας και αντοχής. Η ακύρωση μαζικών ταξιδιωτικών προγραμμάτων οδηγεί σε κλειστές τουριστικές επιχειρήσεις, σε καθυστέρηση των επενδύσεων και σε μακροχρόνια μειωμένη ανταγωνιστικότητα προορισμών. Η δημιουργία αλληλέγγυων δικτύων επιχειρήσεων δύναται να αποκτήσει εφαρμογή για τις σύγχρονες μικρές και πολύ μικρές τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας μας. Η δημιουργία ενός Αποθεματικού Ταμείου Αλληλεγγύης ειδικού σκοπού στο πρότυπο του ATOL των Βρετανών tour operators θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ακόμη σημαντικό εργαλείο.

• Τελευταίο μάθημα προς όλους μας είναι η αλληλεγγύη που επέδειξαν οι Ροδίτες προς τους επισκέπτες που φιλοξενούνται. Αλληλεγγύη κυρίως από κατοίκους οι οποίοι δεν έχουν σχέση με το τουριστικό επάγγελμα. Είναι η ίδια αλληλεγγύη που επιδεικνύουμε είτε πρόκειται για τουρίστα είτε για μετανάστη είτε για οποιονδήποτε συνάνθρωπο το έχει ανάγκη. Αλληλεγγύη και φιλοξενία αποτελούν το διαχρονικό ισχυρό brand της χώρας.

* Ο κ. Σωτήρης Βαρελάς είναι επίκουρος καθηγητής Στρατηγικής Τμήματος Τουριστικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

ΠΗΓΗ

Advertisement

Continue Reading
Advertisement

Trending