Connect with us

Επικαιρότητα

Πώς θα επιδοτήσει η Ευρώπη τους λογαριασμούς ρεύματος – Το σχέδιο αντιμετώπισης της «τέλειας ενεργειακής καταιγίδας»

Published

on

Πώς θα επιδοτήσει η Ε.Ε. τους λογαριασμούς ρεύματος; Με τις τιμές ενέργειας εκτός ελέγχου, η Ευρώπη καλείται σήμερα να λάβει αποφάσεις για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που είναι υποχρεωμένα να επιβιώσουν μέσα σε συνθήκες τέλειας καταιγίδας.

Η Αθήνα έχει ξεκάθαρα στάση πως «καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της την έκρηξη ακρίβειας που σαρώνει την Ευρώπη».

Από την άλλη, οι Βρυξέλλες θα αναζητήσουν την φόρμουλα εκείνη που θα επιτρέψει στην Γηραιά Ήπειρο να απεξαρτηθεί -όσο το δυνατόν πιο σύντομα- από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Advertisement

Ανάμεσα στα εναλλακτικά μέτρα που θα αποφασίσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει προταθεί να συσταθεί Ευρωπαϊκό Ταμείο Ακρίβειας, ανάλογο εκείνου που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημία και το οποίο είχε χρηματοδοτήσει έκτακτα μέτρα στήριξης.

Ταμείο για επιδοτήσεις του ενεργειακού κόστους

Το σκεπτικό της σύστασης ενός τέτοιου Ταμείου έχει να κάνει με το γεγονός ότι η συγκεκριμένη «καταιγίδα» ενεργειακής ακρίβειας θα έχει διάρκεια μεγαλύτερη από όσο είχε υπολογιστεί στην αρχή.
Και ίσως φτάσει και διάστημα ενός έτους. Άρα θα χρειαστεί ένα κοινό ταμείο που θα χρηματοδοτεί τις χώρες μέλη.

Και βεβαίως το ζητούμενο είναι πόσα χρήματα θα βρεθούν, αλλά και πώς θα αυτές οι έκτακτες κρατικές δαπάνες θα εξαιρεθούν από τις δεσμεύσεις και τους κανόνες για τα ελλείμματα, χωρίς να θεωρηθούν όμως και παράνομες κρατικές ενισχύσεις για τις επιχειρήσεις.

Όπως όλα δείχνουν, για τον Μάρτιο η Αθήνα θα ανακοινώσει αυξημένη επιδότηση στις καταναλώσεις ρεύματος -και όχι μόνον, πολύ πάνω και από τα 40 ευρώ που θα δοθούν για τον Φεβρουάριο. Ωστόσο ήδη οι επιδοτήσεις αυτές από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης «ξύνουν τον πάτο του βαρελιού» και σε λίγο δεν θα επαρκούν, χωρίς επιπρόσθετη χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Σχέδιο για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο

Παράλληλα, με την αναζήτηση χρηματοδότησης για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ χαράζει δρόμο για να τερματίσει την εξάρτηση της περιοχής από το ρωσικό αέριο με στόχο να περιορίσει κατά σχεδόν 80% φέτος, τις ανάγκες εισαγωγών.

Η Kομισιόν αναθεωρεί την ενεργειακή της στρατηγική μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Advertisement

Το σχέδιο, που αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα, θα προτείνει βήματα όπως η αξιοποίηση νέων προμηθειών φυσικού αερίου και η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, είπε ένας από τους αξιωματούχους.

Στόχος είναι η ανεξαρτησία της Ευρώπης από τον μεγαλύτερο προμηθευτή ορυκτών καυσίμων της περιοχής πολύ πριν από το 2030, νωρίτερα από τις προηγούμενες προβλέψεις.

Για να έχει πιθανότητες επιτυχίας το σχέδιο, θα χρειαστεί δράση από τα κράτη μέλη, πολλά από τα οποία ήταν ήδη σε δύσκολη θέση σχετικά με τις επενδύσεις που απαιτούνται για τα σχέδια ενεργειακής μετάβασης της Επιτροπής και τώρα αγωνίζονται να περιορίσουν τον πολιτικό αντίκτυπο του αυξημένου ενεργειακού κόστους.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να παρουσιάσουμε την Τρίτη ένα σχέδιο που θα μειώσει σημαντικά την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο ήδη φέτος και μέσα σε κάποια χρόνια θα μας κάνει ανεξάρτητους από την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΕ για το κλίμα, Φρανς Τίμερμανς, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Νομίζω ότι αυτό είναι δυνατό. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι εφικτό».

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ήδη δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για να προστατεύσουν τους καταναλωτές και τις βιομηχανίες από τις επιπτώσεις της κρίσης και οι τιμές εκτινάχθηκαν ξανά τη Δευτέρα, ενώ οι απειλές παραμένουν στη σκιά της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία.

Δεξαμενές αποθήκευσης και LNG

Η Επιτροπή θεωρεί ότι η ΕΕ έχει ήδη αρκετό φυσικό αέριο για να περάσει το υπόλοιπο του φετινού χειμώνα, ακόμη και σε περίπτωση απότομης διακοπής του ρωσικού εφοδιασμού, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν.

Advertisement

Αναμένεται να συστήσει στα κράτη μέλη να ξεκινήσουν τώρα τις εργασίες για την πλήρωση δεξαμενών αποθήκευσης, ώστε να είναι προετοιμασμένα για τον επόμενο χειμώνα.

Η Επιτροπή πρόκειται να πει ότι η επιτάχυνση της Πράσινης Συμφωνίας, με στόχο την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, θα μειώσει την εξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και θα θωρακίσει την οικονομία από αυξήσεις τιμών, σύμφωνα με αξιωματούχο. Οι προτάσεις ενδέχεται να αλλάξουν πριν εγκριθούν.

Με βάση το σχέδιο που θα παρουσιαστεί αύριο, μεταξύ άλλων θα αυξηθούν οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και οι παραδόσεις από αγωγούς εκτός της Ρωσίας. Όλες μαζί οι προτάσεις θα δώσουν στην ΕΕ τη δυνατότητα να αντικαταστήσει τα 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου που εισάγει τώρα από τη Ρωσία με 112 bcm.

Περίπου 50 bcm τον χρόνο θα προέλθουν από νέες πηγές LNG, 10 bcm από αγωγούς άλλων παρόχων και 20 bcm από νέες εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας που θα μειώσουν τη ζήτηση για σταθμούς παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με φυσικό αέριο.

Η Επιτροπή θα δώσει επίσης προτεραιότητα σε έργα διασύνδεσης των αγωγών της Ιβηρικής χερσονήσου με την υπόλοιπη Ευρώπη και την ένωση της Βουλγαρίας και της Ελλάδας

Advertisement

Πηγή: enikonomia.gr

Επικαιρότητα

Απόπειρα δολοφονίας Φίτσο: Κρίσιμες ώρες για τον Σλοβάκο πρωθυπουργό που χαροπαλεύει στο χειρουργείο

Published

on

Παραμένει εδώ και ώρες στο χειρουργείο ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο μετά την επίθεση που δέχτηκε μπροστά στις κάμερες και τους άνδρες της ασφάλειας του.

Ο δράστης πυροβόλησε πέντε φορές τον Φίτσο και οι σφαίρες έχουν πλήξει ζωτικά όργανα του πρωθυπουργού. Το τραύμα στην κοιλιακή χώρα είναι αυτό που ανησυχεί τους γιατρούς. «Εύχομαι πολλή δύναμη όχι μόνο στον ίδιο, αλλά και στο ιατρικό προσωπικό που πραγματικά παλεύει για τη ζωή του αυτές τις στιγμές», είπε η υπουργός Υγείας, Σουζάνα Ντολινκόβα.

Ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Καλινάκ είπε ότι δεν υπάρχουν καλά νέα για την υγεία του πρωθυπουργού αυτή τη στιγμή. Εξήγησε ότι η κατάσταση του είναι «πραγματικά σοβαρή» και «κακή». «Η κατάσταση είναι πραγματικά πολύ περίπλοκη τώρα», τόνισε ο Ρόμπερτ Καλινάκ.

Οι τραυματιοφορείς μεταφέρουν στο νοσοκομείο τον Ρόμπερτ Φίτσο μετά την απόπειρα κατά της ζωής του.
Οι τραυματιοφορείς μεταφέρουν στο νοσοκομείο τον Ρόμπερτ Φίτσο μετά την απόπειρα κατά της ζωής του. Πηγή: TASR

«Αυτή τη στιγμή όλοι μας σκεφτόμαστε την κατάσταση του πρωθυπουργού μας Ρόμπερτ Φίτσο. Ελπίζουμε ότι είναι αρκετά δυνατός για να αντιμετωπίσει αυτό το τραύμα», σημείωσε ο υπουργός Άμυνας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας, ο Ματούς Σουτάι Έστοκ είπε ότι η απόπειρα δολοφονίας είναι μία επίθεση στην Δημοκρατία και στο ίδιο το κράτος. Ανέφερε ότι ο δράστης πυροβόλησε πέντε φορές και ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε «κρίσιμη κατάσταση».

Advertisement

Αποκάλυψε ότι από την προκαταρκτική έρευνα προκύπτει ότι το κίνητρο της απόπειρας δολοφονίας είναι πολιτικό. Η απόφαση για την απόπειρα κατά της ζωής του Σλοβάκου πρωθυπουργού «γεννήθηκε αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές», είπε ο Ματούς Σουτάι Έστοκ.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο δευτερόλεπτα αφού δέχθηκε την επίθεση έπεσε τραυματισμένος στο έδαφος. Στην εικόνα φαίνονται οι άνδρες της ασφάλειας του Σλοβάκου πρωθυπουργού να τον σηκώνουν από το έδαφος.
Ο Ρόμπερτ Φίτσο δευτερόλεπτα αφού δέχθηκε την επίθεση έπεσε τραυματισμένος στο έδαφος. Στην εικόνα φαίνονται οι άνδρες της ασφάλειας του Σλοβάκου πρωθυπουργού να τον σηκώνουν από το έδαφος. Πηγή: Pravda

Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή της απόπειρας δολοφονίας

Κάμερα έχει καταγράψει την στιγμή που ο Ρόμπερτ Φίτσο δέχεται τις σφαίρες ενός δράστη και πέφτει αιμόφυρτος στο έδαφος.

Στο βίντεο φαίνεται ο δράστης με πουκάμισο και τζιν να βρίσκεται πίσω από τα κιγκλιδώματα της αστυνομίας και να κοιτάζει τον πρωθυπουργό που χαιρετάει κάποιους ανθρώπους. Στη συνέχεια βγάζει ένα πιστόλι με το δεξί χέρι πάνω από τα κιγκλιδώματα και πυροβολεί από πολύ κοντινή απόσταση τον Ρόμπερτ Φίτσο.

Κάποιοι από τους άνδρες της ασφάλειας πέφτουν αμέσως πάνω στον δράστη και τον συλλαμβάνουν. Άλλοι σωματοφύλακες σηκώνουν από το έδαφος τον Σλοβάκο πρωθυπουργό και τον φυγαδεύουν.

 

Σύμφωνα με όσα έχουν πει αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης φώναξε στον πρωθυπουργό: «Ρόμπο έλα εδώ».  Όταν ο Ρόμπερτ Φίτσο πλησίασε για να τον χαιρετήσει ο δράστης άρχισε να τον πυροβολεί.

Advertisement

 

Σε άλλο βίντεο φαίνεται ο Ρόμπερτ Φίτσο να πέφτει στο έδαφος μετά την επίθεση. Αμέσως τον σηκώνουν οι άνδρες της ασφάλειας του και τον μεταφέρουν μέσα σε δευτερόλεπτα στο αυτοκίνητο του.

 

Βίντεο με την ανάκριση του δράστη – Γιατί πυροβόλησε τον πρωθυπουργό

Βίντεο με την ανάκριση του δράστη της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο δημοσιεύει ο ιστότοπος NEXTA. Σύμφωνα με τον ιστότοπο, ο συγγραφέας και ποιητής Juraj Cintula, είπε ότι πυροβόλησε τον πρωθυπουργό επειδή διαφωνεί με τις πολιτικές της κυβέρνησης του.

 

Advertisement

 

Ποιος είναι ο 71χρονος

Αμέσως μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο συνελήφθη ένας άνδρας. Σε φωτογραφίες από το σημείο φαίνονται οι αστυνομικοί να συλλαμβάνουν έναν άνδρα με τζιν και πουκάμισο.

 

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό JOJ της Σλοβακίας, ο δράστης είναι ένας 71χρονος ποιητής και συγγραφέας με το όνομα Juraj C.

Ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο κατά την σύλληψη του.
Ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο κατά την σύλληψη του. Πηγή: TASR

Ο άνδρας είναι γεννημένος το 1953 και είναι ένας από τους ιδρυτές της λογοτεχνικής λέσχης DÚHA. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, είναι οπαδός του φιλελεύθερου κόμματος Προοδευτική Σλοβακία (PS) Μίχαλ Σιμέτσα, που ήταν δεύτερο σε ψήφους στις τελευταίες εθνικές εκλογές στην χώρα. Το κόμμα έχει κάνει δήλωση ότι ο 71χρονος δεν είναι μέλος της Προοδευτικής Σλοβακίας.

Ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο.
Ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρα της επίθεσης, ενώ οι αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμη την ταυτότητα του δράστη.

 

Advertisement

Τι είπε ο γιος του 71χρονου

Ο γιος του 71χρονου μίλησε στην σλοβακική ιστοσελίδα aktuality.sk και επιβεβαίωσε ότι ο πατέρας του κατείχε νόμιμα ένα όπλο. «Δεν έχω απολύτως καμία ιδέα τι σκοπό είχε ο πατέρας μου. Τι σχεδίαζε. Γιατί συνέβη αυτό», είπε ο γιος του φερόμενου ως δράστη.

Όταν ρωτήθηκε εάν ο 71χρονος είχε κάποιο μίσος στον πρωθυπουργό της Σλοβακίας ο γιος του απάντησε: «Θα σας πω αυτό: Δεν το ψήφισε. Αυτό θα πω μόνο».

Εξήγησε ότι ο πατέρας του δεν είχε μιλήσει ανοιχτά για το ενδεχόμενο να επιτεθεί ή να αποπειραθεί να σκοτώσει τον πρωθυπουργό. Ανέφερε ότι δεν έχει νοσηλευτεί για ψυχιατρικούς λόγους.

Ο ηλικιωμένος που προέρχεται από την πόλη Levican είχε δημοσιεύσει αρκετές ποιητικές συλλογές. Το 2016 εργαζόταν ως φρουρός ασφαλείας σε ένα εμπορικό κέντρο και δέχθηκε την επίθεση ενός άνδρα που βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών. Τότε έγινε γνωστός στην χώρα μέσα από τις συνεντεύξεις που έδωσε για το περιστατικό.

ΠΗΓΗ

Advertisement

Continue Reading

Επικαιρότητα

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο | Μεγαλόχαρη Τήνου & Λιτάνευση Ιεράς Εικόνας της Μεγαλόχαρης

Published

on

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο | Μεγαλόχαρη Τήνου & Λιτάνευση Ιεράς Εικόνας της Μεγαλόχαρης

Continue Reading
Advertisement

Trending