Το δικό του προσωπικό στραπατσάρισμα κατάφερε τελικά να πετύχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αυτή την πύρρειο νίκη που κατέγραψε στο θέμα της ψηφοφορίας στην ευρωομάδα του ΕΛΚ σε βάρος του Γιώργου Κύρτσου.
Μπορεί η πρόταση Βέμπερ για αναστολή ενός έτους των δικαιωμάτων του κ. Κύρτσου ως μέλους του ΕΛΚ να πέρασε μεν, όμως α) μιλάμε για αναστολή και όχι για αποπομπή που -όπως αποκαλύφθηκε- ήθελε διακαώς ο Κυρ. Μητσοτάκης, β) όχι μόνο η γραμμή Βέμπερ δεν πέρασε ομόφωνα, αλλά μαζί της διαφώνησε ένας αξιοσημείωτος αριθμός 40 ευρωβουλευτών, ο οποίος δημιουργεί πλήγμα στην εικόνα τόσο του Ελληνα πρωθυπουργού όσο και του προέδρου της Κ.Ο. του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, γ) η αναστολή εν τέλει δεν θα επηρεάσει την κοινοβουλευτική δραστηριότητα του Γ. Κύρτσου και δ) με το να τοποθετηθεί -προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του- από το επίσημο βήμα του ΕΛΚ, ο κ. Κύρτσος έχει πλέον μεταφέρει για τα καλά την έντονη κριτική του προς τον πρωθυπουργό, τον οποίο καταγγέλλει για «μεθόδους Ορμπαν», από το γήπεδο της Ελλάδας μέσα στην καρδιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Κατ’ αρχάς, όπως έχει ήδη δημοσιοποιήσει ο κ. Κύρτσος, κατά τη διαδικασία αυτήν της προχθεσινής ψηφοφορίας, ο Μάνφρεντ Βέμπερ είπε στους παριστάμενους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ πως ο Κυρ. Μητσοτάκης τού ζήτησε την αποπομπή του Γ. Κύρτσου αλλά εκείνος δεν το δέχτηκε και (προφανώς μη θέλοντας να δυσαρεστήσει τον Ελληνα πρωθυπουργό) μετέτρεψε το αίτημα αποπομπής σε πρόταση αναστολής δικαιωμάτων για ένα έτος. Η λογική του Μ. Βέμπερ ήταν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι το ΕΛΚ δεν έχει πρόβλημα με τον κ. Κύρτσο, για τη δραστηριότητα του οποίου στο Ευρωκοινοβούλιο είχε καλά λόγια να πει, αλλά ότι λειτουργεί στη βάση των εθνικών κομμάτων-μελών του και άρα ότι ήθελε να ικανοποιήσει τον αρχηγό της Ν.Δ.
Σημειώνεται ότι το κατηγορητήριο σε βάρος του Γ. Κύρτσου ανέλαβε να απευθύνει η ευρωβουλευτίνα της Ν.Δ. Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία άλλοτε ήταν σαμαρική και τώρα θεωρείται ότι έχει περάσει στην πτέρυγα των μητσοτακικών. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ήταν ότι στους 131 ευρωβουλευτές που ψήφισαν, από το σύνολο των 177, 91 ψήφισαν υπέρ της πρότασης Βέμπερ, 29 υπέρ του κ. Κύρτσου και 11 έκαναν αποχή. Αρα οι 40 διαφώνησαν με τη γραμμή Βέμπερ, ο οποίος διευκρίνισε ότι η αναστολή δεν θα επηρεάσει την κοινοβουλευτική δραστηριότητα (επιτροπές, εκθέσεις κ.λπ.) του ευρωβουλευτή.
Η ομιλία του
Οσο για τον ίδιο τον Γ. Κύρτσο, κατά την ομιλία του ενώπιον των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ, μετά την οποία χειροκροτήθηκε, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «η βασική μου κριτική είναι ότι ο Μητσοτάκης, όποτε νιώθει την πολιτική πίεση, καταφεύγει σε μεθόδους Ορμπαν», ενώ σε ανάρτησή του επισήμανε πως «από διακριτικός ευρωβουλευτής έγινα: Θέμα συζήτησης σε όλες τις παρατάξεις του Ε.Κ. Ζήτημα στο ΕΛΚ, με κομματικό βήμα και 40 ευρωβουλευτές να διαφωνούν με πλειοψηφία των 91. Ούτε τα είχα ονειρευτεί. Ενα ευχαριστώ σε όσους με… ανέδειξαν νομίζοντας ότι με καταστρέφουν»