Connect with us

Αυτοδιοίκηση

Σημαντικές εξελίξεις για έργα της Περιφέρειας Πελοποννήσου μετά τις σημερινές επαφές του περιφερειάρχη Π. Νίκα στα υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υποδομών και Μεταφορών

Published

on

Σημαντικές εξελίξεις για έργα της Περιφέρειας Πελοποννήσου δρομολογήθηκαν κατά τις επαφές που ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας είχε στην Αθήνα σήμερα, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου, στα υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υποδομών και Μεταφορών.

Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας -συνοδευόμενος από τους αντιπεριφερειάρχες Υποδομών και Μεταφορών Θεόδωρο Βερούτη και Διοίκησης και Οικονομίας Χρήστο Λαμπρόπουλο- συμμετείχε σε σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο και υπηρεσιακούς παράγοντες, στην οποία συζητήθηκαν:

 

ΤΖΑΝΕ – ΚΑΛΑΜΑΚΙ, ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ

Advertisement

α) Η παράκαμψη της αρχαίας ακρόπολης του Πεταλιδίου, στο τμήμα Τζάνε – Καλαμάκι του δρόμου Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Κορώνη, σύμφωνα με την λύση που έχει προκρίνει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, για την υλοποίηση της οποίας απαιτούνται περί τα 18,8 εκ. ευρώ. Η εν λόγω πίστωση, όπως γνωστοποιήθηκε σήμερα, θα διατεθεί μέσω του ΕΣΠΑ.

Σημειώνεται ότι ήδη εκπονείται γεωλογική μελέτη στην εν λόγω περιοχή, ενώ έχει ανατεθεί και η οριστική μελέτη του συγκεκριμένου έργου και η εκτίμηση είναι, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Π. Νίκα, ότι η δημοπράτησή του θα γίνει μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του φετινού χρόνου και θα ολοκληρωθεί μέσα στις ταγμένες προθεσμίες -“υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων δεν θα δημιουργήσει άλλα προβλήματα” όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο περιφερειάρχης.

Ο Π. Νίκας, εξέφρασε εξαιρετική ικανοποίηση για την εξέλιξη αυτή απευθύνοντας δημόσια ευχαριστία προς τους υπουργούς Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, τους υφυπουργούς Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη καθώς και τον γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του εν λόγω υπουργείου Δημήτρη Σκάλκο:

“Με την αγαστή τους συνεργασία και συγκεκριμένες ενέργειες, ουσιαστικά ξαναζωντανέψαμε το έργο αυτό” τόνισε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας.

 

Advertisement

ΓΕΦΥΡΕΣ

β) Η γέφυρα της Σκάλας και η γέφυρα της Μαυροζούμαινας. Τα δύο αυτά -σημαντικά για τις Π.Ε. Λακωνίας και Μεσσηνίας, αντίστοιχα- έργα εντάσσονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης / ΕΠΑ (το πρώην Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), με τη συνολική πίστωση για αυτά να ανέρχεται σε περίπου 8 εκ. ευρώ.

 

ΤΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΑ

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι στην σημερινή σύσκεψη γνωστοποιήθηκε πως το πρόγραμμα που έχει υποβάλει η Περιφέρεια Πελοποννήσου για την αποκατάσταση των υποδομών στις πυρόπληκτες περιοχές πρόκειται να εγκριθεί, ενώ έχουν ήδη σταλεί και πιστώσεις για την αντιμετώπιση των δαπανών που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πυρκαγιών του περυσινού καλοκαιριού.

Advertisement

 

ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΓΙΑΛΟΒΑΣ

Νωρίτερα σήμερα, τέλος, μετά από σχετική συνεννόηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα, ο αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Οικονομίας Χρήστος Λαμπρόπουλος είχε επισκεφθεί στην Αθήνα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών όπου παρέδωσε στον υφυπουργό Γιώργο Καραγιάννη την πρωτότυπη μελέτη για την παράκαμψη της Γιάλοβας, στη Μεσσηνία.

Το προϋπολογισμού 45 εκ. ευρώ πολύ σημαντικό για τη Μεσσηνία έργο εντάσσεται σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, όπως γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης.

Πρόκειται για δρόμο 9 χιλιομέτρων που ξεκινά από τον κόμβο Ρωμανού, παρακάμπτει την Γιάλοβα και αποτελεί προέκταση του δρόμου Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι – Ρωμανού. Ο περιφερειάρχης σημείωσε ακόμα ότι σύντομα θα ξεκινήσει και το οδικό έργο από Ικλαινα προς κόμβο Ρωμανού.

Advertisement

Αυτοδιοίκηση

Π. Νίκα σε Δήμαρχο Ναυπλίου: Η παραίτησή του τώρα, παραίτηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις”.

Published

on

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, προέβη στην πιο κάτω δήλωση:

“Η συμπεριφορά του δημάρχου Ναυπλίου προσβάλλει το ιστορικό Ναύπλιο, προσβάλλει την αυτοδιοίκηση, προσβάλλει τον πολιτισμό μας.

Ενας δρόμος υπάρχει για τον δήμαρχο.

Η παραίτησή του. Η παραίτησή του τώρα, παραίτηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις”.

Advertisement

Continue Reading

Αυτοδιοίκηση

Πέτρος Τατούλης :Η στήριξη των αγροτών πρέπει να είναι άμεση και να έχει αντίκρισμα στην ενίσχυση του εισοδήματός τους

Published

on

Κοντά στους αγρότες της Κορινθίας βρέθηκε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης συνοδευμένος από  στελέχη της παράταξης του .

Σε  μία προγραμματισμένη συνάντηση όπου απουσίαζε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία και εκπρόσωποι του ΕΛΓΑ

η οποία ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε εξαιτίας της απουσίας εκπροσώπων του υπουργείου, κυβερνητικών βουλευτών και αντιπεριφερειαρχών.

 

Advertisement

Ο Πέτρος Τατούλης, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για την θεσμική και μαχητική πρωτοβουλία τους,  υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης των αγροτών και τη δημιουργία ενός κεντρικού μηχανισμού στήριξής τους καθώς καταστρέφεται η παραγωγή τους από τα καιρικά φαινόμενα.

Ο Πέτρος Τατούλης δεσμεύτηκε για την αξιοποίηση πόρων του επόμενου ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση μεθόδων ψηφιακής γεωργίας που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και θα αυξήσουν το εισόδημα των Πελοποννησίων παραγωγών, για την επιδότηση της εξωστρέφειας τους και την ενεργειακή αυτονόμηση των καλλιεργειών προκειμένου και νέοι αγρότες να μείνουν στον τόπο και να μπουν δυναμικά σε αυτόν τον δύσκολο και εγκαταλελειμμένο κλάδο της οικονομίας. «Δουλειά για όλους, αύξηση του εισοδήματος και μέγιστη αξιοποίηση των πόρων προς όφελος όλων»  είναι το τρίπτυχο που εγγυήθηκε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης για την Πελοπόννησο της επόμενης δεκαετίας.

 

Τη συνάντηση διοργάνωσαν οι αγροτικοί σύλλογοι Κορίνθου, Νεμέας, Βέλου-Βόχας, Στιμάγκας και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Κορίνθου, Άσσου, Λαλιώτη, Σουληναρίου, Πασίου – Κλημεντίου.

Δείτε την παρέμβαση του κ. Τατούλη

Advertisement

 

 

Continue Reading
Advertisement

Trending