Connect with us

Πολιτική

Θεοδωρικάκος: Η ενότητα είναι η δύναμή μας, όσες φορές διχαστήκαμε μας περίμεναν τραγωδίες

Published

on

«Οι αξίες της ελευθερίας, της ασφάλειας, της αλληλεγγύης και του πατριωτισμού ενώνουν τους Έλληνες» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη που εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Επανάστασης του ’21

Την Αρεόπολη Μάνης επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Επανάστασης του ’21, διακοσιαένα χρόνια μετά τον μεγάλο ξεσηκωμό του γένους που ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου 1821 στη Μάνη.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη βραβεύτηκε από τον Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης Πέτρο Ανδρεάκο για την απόφαση που είχε λάβει, με προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ως Υπουργός Εσωτερικών, να κηρυχθεί η 17η Μαρτίου επίσημη αργία στη Μάνη.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του ήρωα του ’21 Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και παρακολούθησε παρέλαση στην πλατεία Αθανάτων της Αρεόπολης, εκεί όπου βρίσκεται η πέτρα που στηρίχθηκε το λάβαρο της Ελληνικής επανάστασης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη:

Advertisement

«Σεβασμιότατε, αξιότιμε κύριε δήμαρχε Ανατολικής Μάνης, κύριοι βουλευτές που εκπροσωπείτε επάξια τον νομό μας, κύριοι βουλευτές από ολόκληρη τη χώρα καταγόμενοι από την αγαπημένη, ιδιαίτερη πατρίδα μας, κύριε περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι δήμαρχοι, παλαιοί γνώριμοι από κοινούς αγώνες και κοινές προσπάθειες για την ανασυγκρότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των αρχών ασφαλείας της περιοχής μας όλων των κοινωνικών φορέων της περιοχής και αγαπητοί προσκεκλημένοι από όλη την Ελλάδα.

 

17032022ypourgosepeteios002

Συμπατριώτες, Μανιάτισσες και Μανιάτες, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμένα να απευθύνω αυτό το χαιρετισμό σήμερα σε σας, 201 χρόνια μετά, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό της χώρας. Αποτελεί ξεχωριστή τιμή, χαρά και συγκίνηση να απευθύνομαι σε σας, πρώτα από όλα με την ιδιότητα ενός ανθρώπου που αγάπησε, λάτρεψε και του αρέσει να εργάζεται πολύ για τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο παππούς του και ο πατέρας του. Είναι μεγάλη τιμή να μπορείς να λέγεσαι Μανιάτης.

Τέσσερις αιώνες μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης σε αυτά εδώ τα χώματα ξεκίνησε πριν 201 χρόνια η επανάσταση του γένους η πρώτη φλόγα άναψε εδώ στη Μάνη και εξαπλώθηκε σε όλο το Μοριά, στη Ρούμελη, στα νησιά της πατρίδας.
Ήταν ένας μεγάλος ξεσηκωμός που κράτησε σχεδόν 10 χρόνια μέσα σε τεράστιες δυσκολίες, με πολύ αίμα ανθρώπων που θυσιάστηκαν για αυτή την πατρίδα και για την λευτεριά μέχρι την τελική δικαίωση και την ίδρυση του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

Ήταν σαν σήμερα 17 Μαρτίου 1821. Εδώ σε αυτά τα άγια χώματα που πατάμε, ξεκίνησε η επανάσταση και ποτίστηκε το δέντρο της ελληνικής ελευθερίας. Στο ναό των Ταξιαρχών, σε αυτή την πόλη στην ιστορική πλέον Αρεόπολη, εδώ υψώθηκε η πρώτη επαναστατική σημαία, με ένα γαλάζιο σταυρό στο κέντρο. Έγραφε «Νίκη ή Θάνατος» και από κάτω «ταν ή επί τας». Ήταν η κοινή θέληση των Μανιατών και των Μανιατισσών. Ήταν η κοινή θέληση των Ελλήνων. Εδώ αποφασίστηκε η ίδρυση της επαναστατικής επιτροπής για τον συντονισμό του Αγώνα, η Μεσσηνιακή Γερουσία, η οποία ήταν ουσιαστικά ο πρώτος πολιτικός θεσμός των Ελλήνων. Εδώ γράφτηκε η πρώτη προκήρυξη προς τους Χριστιανικούς λαούς της Ευρώπης γιατί από τότε είχαμε διαλέξει το που είμαστε, για την απόφαση του έθνους μας να αποτινάξει το ζυγό της δουλείας και να πορευτεί προς την ελευθερία και την ανεξαρτησία.

 

17032022ypourgosepeteios003

201 χρόνια μετά, η ιδιαίτερη πατρίδα μας έχει την υπερηφάνεια του μπροστάρη, του μαχητή, του πρωταγωνιστή της ιστορίας αυτής της χώρας. Έτσι ήταν, έτσι είναι αυτή είναι η ιστορική αλήθεια.

Η Μάνη ήταν ο πρωταγωνιστής αυτής της ιστορίας. Η πατρίδα μας σήμερα έχει κατακτήσει οριστικά την ελευθερία της μέσα από αγώνες και αίμα. Η Ελλάδα πέρασε από χίλια κύματα. Περάσαμε πολύ δύσκολες περιόδους και σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να τιμάμε το δοξασμένο παρελθόν, να κρατάμε τις παρακαταθήκες των εθνικών αγώνων και να τις χρησιμοποιούμε όπως πρέπει για να δημιουργήσουμε το μέλλον με σχέδιο και με πίστη στις δυνάμεις μας και με πίστη στις αξίες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, της ασφάλειας και του πατριωτισμού. Τέσσερις αξίες που ό,τι και αν αλλάξει σε αυτό τον κόσμο, οφείλουν να μας καθοδηγούν όλους για πάντα.

Η χώρα σήμερα βρίσκεται μπροστά σε νέες προκλήσεις, ζούμε σε ένα κόσμο αβεβαιότητας, εξαιτίας πολλαπλών απειλών που όλοι μας έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια και μέχρι τις ημέρες μας, από την τεράστια υγειονομική κρίση σε όλη τη γη από την πανδημία μέχρι τον πόλεμο που δυστυχώς έχει επανέλθει στην ευρωπαϊκή ήπειρο μέσα από μία παράνομη, παράλογη, επικίνδυνη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 

17032022ypourgosepeteios001Εμείς οι Έλληνες αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, αν θέλουμε να έχουμε σταθερές και ισχυρές προοπτικές για τις επόμενες γενιές, για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, οφείλουμε να αντλήσουμε τα διδάγματα που πρέπει από την Ιστορία μας. Ιδιαίτερα τώρα αυτές τις μέρες.

Ως έθνος οφείλουμε και σήμερα να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας έναντι οιασδήποτε απειλής. Γι αυτό ενισχύουμε τις Ένοπλες δυνάμεις της πατρίδας και ενισχύουμε τις αξιόπιστες σχέσεις στο πλαίσιο των συμμαχιών σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη που μετέχει η Ελλάδα ως ισχυρή χώρα με αξιόπιστη πολιτική.

Το δεύτερο μεγάλο μάθημα που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ποτέ είναι ότι εμείς οι Έλληνες όσες φορές διχαστήκαμε, μας περίμεναν καταστροφές και τραγωδίες. Η ενότητα είναι η δύναμή μας. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία που θα βρούμε μπροστά μας. Είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι.

Όλοι θέλουμε να πετύχουμε μια σταθερή ειρήνη στην περιοχή μας η οποία είναι προϋπόθεση για την πρόοδο και την ευημερία. Γι αυτό το λόγο οφείλουμε να έχουμε – και έχουμε – εθνική στρατηγική. Σταθερό χέρι στο πηδάλιο της χώρας, σωστό προσανατολισμό στην πυξίδα του καραβιού της Πατρίδας και ενότητα. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να έχουμε και τις έχουμε.

Θα ξεπεράσουμε γι αυτό κάθε δυσκολία, κάθε δοκιμασία, εμπνεόμενοι πάντα από το κουράγιο, τη δύναμη, τον πατριωτισμό, τη θυσία των προγόνων μας σε τούτη εδώ τη γη πριν από 201 χρόνια.
Ζήτω η ενότητα των Ελλήνων, Ζήτω η Μάνη, Ζήτω η Πατρίδα μας.»

Advertisement

Πολιτική

Ελληνική Λύση: «O πρωθυπουργός δεν βρήκε ούτε πέντε λεπτά για να απαντήσει στον προκλητικό Κροάτη Πρόεδρο»

Published

on

«Δυστυχώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βρήκε ούτε 5 λεπτά εθνικής αξιοπρέπειας για να απαντήσει στον προκλητικό Κροάτη Πρόεδρο» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση, για τις δηλώσεις του προέδρου της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς.

«Έχουν συμπληρωθεί 24 ώρες από την ιταμή πρόκληση του Κροάτη Προέδρου που συνιστούν ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά θέματα της πατρίδας μας και μάλιστα στην λειτουργία της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Σε οποιαδήποτε κυρίαρχη χώρα ο πρωθυπουργός θα είχε ήδη απαντήσει λέγοντας ότι δεν ανέχεται ουδεμία παρέμβαση στην λειτουργία της δικαιοσύνης και αν χρειαστεί, όχι μόνον 100 αλλά εκατοντάδες εμπλεκόμενοι θα συλληφθούν και θα προφυλακιστούν έως ότου εξιχνιαστεί ο φόνος του Έλληνα και εντοπιστεί το σύνολο των φυσικών και ηθικών αυτουργών» αναφέρει η Ελληνική Λύση.

«Δυστυχώς, ο ευρισκόμενος σε “αδιάκοπες διακοπές”, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν βρήκε ούτε 5 λεπτά εθνικής αξιοπρέπειας για να απαντήσει στον προκλητικό Κροάτη, όπως δεν βγήκε για να υπερασπίσει τον Φρέντι Μπελέρη που κρατείται παράνομα στα κάτεργα του Ράμα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Advertisement
Continue Reading

Πολιτική

Νίκος Ανδρουλάκης: H σιωπή του πρωθυπουργού μεγαλώνει περισσότερο την αγανάκτηση της ελληνικής κοινωνίας

Published

on

«Οι ταμπέλες του “επιτελικού κράτους” και του “πολυδύναμου εκσυγχρονισμού”, που τόσο αυτάρεσκα χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, αποδεικνύονται τις πρώτες εβδομάδες της διακυβέρνησής της ότι είναι το επικοινωνιακό περιτύλιγμα ενός συγκεντρωτικού και αναποτελεσματικού τρόπου διακυβέρνησης» επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σε δήλωσή του.

«Όταν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ομολογεί ότι το υπουργείο του από την ίδρυσή του εδώ και δύο χρόνια δεν έχει ευδιάκριτο οργανόγραμμα και δεν μπορεί να διοικηθεί, άραγε ποιον ψέγει αν όχι τους προκατόχους του υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας;

Βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου φυλάσσονται υπερσύγχρονα πολεμικά συστήματα, αποδεικνύονται ανοχύρωτες, όταν μια πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή οδηγεί σε επικίνδυνες εκρήξεις πυρομαχικών.

Και τέλος το νέο τραγικό γεγονός, η δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Advertisement

Παρά τις προειδοποιήσεις των κροατικών αρχών, την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών εκ μέρους της UEFA και τη γνωστοποίηση από τις αρχές του Μαυροβουνίου μέχρι και των αριθμών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων με τα οποία ταξίδευαν οι χούλιγκαν, διακόσιοι ακροδεξιοί διέσχισαν ανεμπόδιστα τη χώρα σε κομβόι και δολοφόνησαν ένα νέο άνθρωπο στο κέντρο της Αθήνας, με τις αρμόδιες αρχές σε ρόλο παρατηρητή» πρόσθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης και κατέληξε στη δήλωσή του στην εφημερίδα «Το Βήμα»:

«Οι πολιτικές ευθύνες είναι αυταπόδεικτες και γίνονται ακόμη βαρύτερες όταν επιστρατεύεται ως δικαιολογία ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Οικονόμου δεν γνώριζε τι συνέβαινε.

Η προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών αλλά και η σιωπή του πρωθυπουργού μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο την αγανάκτηση της ελληνικής κοινωνίας».

ΠΗΓΗ

Advertisement
Continue Reading
Advertisement

Trending